Ministras: dėl nesąžiningų atliekų tvarkytojų kenčia ir verslas, ir visuomenė | Diena.lt

MINISTRAS: DĖL NESĄŽININGŲ ATLIEKŲ TVARKYTOJŲ KENČIA IR VERSLAS, IR VISUOMENĖ

  • 0

Į Aplinkos ministeriją kreipėsi nemažai gamintojų ir importuotojų, ieškančių galimybių, kaip išspręsti problemas dėl bendrovės „Metrail“ išduotų fiktyvių dokumentų apie jų pristatytų gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą. Todėl daugiau kaip pusantro tūkstančio įmonių privalo sumokėti ne vieną milijoną eurų taršos mokesčio už 2013-2015 m. nesutvarkytas pakuočių atliekas.

„Dėl nesąžiningų atliekų tvarkytojų kenčia ir verslas, ir visuomenė, – sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas. – Už pakuočių tvarkymą – nuo jų pardavimo iki pat sutvarkymo – pagal įstatymus visiškai atsako gamintojai ir importuotojai. Taigi verslas ne tik turi teisę rinkti mokestį už pakuočių sutvarkymą, bet ir privalo tinkamai jas sutvarkyti. Gyventojai, pirkdami supakuotus gaminius, jau iš anksto sumoka už jų pakuočių sutvarkymą. O mūsų pareiga – užtikrinti, kad visuomenė nebūtų apgaudinėjama, kai išduodami fiktyvūs atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai, o pakuočių atliekos lieka nesutvarkytos.“

Gamintojai ir importuotojai bei jiems atstovaujančios organizacijos patys renkasi atliekų tvarkytojus arba bendradarbiauja su savivaldybių parinktais atliekų tvarkytojais, kurie jų vardu tvarko pakuočių atliekas. Atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai, kuriuos išduoda atliekų tvarkytojai, – pagrindas atleisti gamintojus ir importuotojus nuo mokesčio valstybei už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis. Jeigu tos atliekos sutvarkomos netinkamai, panaikinami tai įrodantys dokumentai. Tokiu atveju būtina sumokėti mokestį valstybei.

Pažymėtina, kad Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (RAAD) 2015-2017 m. tikrino bendrovę „Metrail“ ir nustatė, kad ši netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. t metalinių ir 500 t plastiko pakuočių. Už šį kiekį neteisėtai išrašyti gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1800 verslo įmonių. Įsigiję šiuos dokumentus iš bendrovės „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis. Nesumokėta mokesčių – apie 15 mln. eurų.

Dėl bendrovės „Metrail“ neteisėtos veiklos Vilniaus RAAD kreipėsi į teisėsaugos institucijas. Ikiteisminį tyrimą atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS