Naujasis NŽT vadovas žada atsikratyti neigiamo praeities šleifo | Diena.lt

NAUJASIS NŽT VADOVAS ŽADA ATSIKRATYTI NEIGIAMO PRAEITIES ŠLEIFO

Prieštaringų vertinimų dėl vadovų veiklos sulaukusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) būsimasis direktorius Laimonas Čiakas žada atsikratyti neigiamo įstaigos praeities šleifo.

„Svarbiausias dalykas yra stabilizuoti ir suteikti institucijos darbui pastovumą ir vykdyti numatytus tikslus: nuosavybės teisės į žemės atstatymo procesą, žemės paskirties reikalų sutvarkymas, žemės santykių proceso planavimas. Aišku, yra tas momentas – institucijos reputacijos stiprinimas. Pastaruoju metu institucija nukentėjo nuo įvairiausių neigiamų įvykių ir bus bandymas atsikratyti viso to šleifo, kad Nacionalinė žemės tarnyba būtų moderni, progresyvi ir visų gerbiama institucija“, – BNS teigė ketvirtadienį NŽT vadovo konkursą laimėjęs 47-erių L. Čiakas.

Jis teigė kol kas negalintis kalbėti apie įstaigos pertvarką.

„Kiek žinau, centrinis aparatas jau yra reorganizuotas, o daugiau kol kas per anksti kalbėti. Reikia susipažinti su funkcijomis, kas ką daro, kokie laukia iššūkiai, kokių pajėgumų reikia, tad kol kas nenorėčiau plėstis“, – kalbėjo būsimasis NŽT vadovas.

Žemės ūkio ministerija vasarį pradėjo NŽT pertvarką – sumažintas centrinio padalinio ir Vilniaus skyriaus darbuotojų skaičius, peržiūrėtos jų funkcijos.

Būsimasis NŽT vadovas taip pat žadėjo siekti dialogo su Vilniaus valdžia - miesto meras Remigijus Šimašius vasarį apkaltino NŽT sostinėje stabdant žemės grąžinimo ir sklypų formavimo procesus bei pasiūlė premjerui Sauliui Skverneliui imtis tarnybos pertvarkos. Meras tuomet teigė, kad NŽT yra „korupcijos priedangos lizdas ir didžiausias stabdis plėtotis bet kuriam miestui“.

Iš Kėdainių kilęs ir ekonomiką bei vadybą Žemės ūkio akademijoje studijavęs L. Čiakas Valstybės kontrolėje dirba nuo 2011 metų kovo, iki tol jis dirbo patarėju Seimo Europos reikalų komitete, dar anksčiau - Žemės ūkio ministerijoje.

„Mnao karjera labai glaudžiai susijusi su žemės ūkiu, žemės klausimai man yra artimi. (...) Taip pat buvo naujų iššūkių noras, ypač matant, kad institucija apimta neigiama aura. Tiesiog išsikėliau sau tokį iššūkį, ta perspektyva man pasirodė patraukli“, – sakė L. Čiakas.

L. Čiakas dirba Valstybės kontrolės 1-ojo audito departamento direktoriumi. Jis bus paskirtas į naujas pareigas, teisėsaugai patikrinus jo patikimumą, ir pakeis nuo rugpjūčio iš tarnybos vadovo pareigų atleistą Danielių Kuprį.

Daugiau nei metus NŽT vadovavęs D. Kuprys iš pareigų atleistas rugpjūtį, Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nusprendus, kad jam nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13-oje iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų.

2015 metų pabaigoje tuometinė NŽT vadovė Daiva Gineikaitė būdama neblaivi sukėlė avariją, ji savo noru pasitraukė iš pareigų. Kiek vėliau, 2016 metų balandį, Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) sulaikė NŽT direktoriaus patarėją Gintarą Joną Furmanavičių.

Pernai balandį NŽT vadovo konkursą laimėjo tuometinės žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės žemiečių, Kėdainių rajono politikų ir savivaldybės administracijos darbuotojų dukra Daiva Mūrienė. Vėliau ji atsisakė užimti šias pareigas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS