Prokurorai: tyrimas dėl pinigų plovimo per Ūkio banką nėra baigtas | Diena.lt

PROKURORAI: TYRIMAS DĖL PINIGŲ PLOVIMO PER ŪKIO BANKĄ NĖRA BAIGTAS

  • 0

Lietuvos teisėsaugos prieš 6 metus pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo lėšų, apgaule įgytų per teisininko Sergejaus Magnitskio atskleistą pinigų grobstymo iš Rusijos biudžeto aferą, plovimo per Ūkio banką dar nėra baigtas.

„Šį tyrimą dabar atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, jį kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūra (...). Šiuo metu yra atliekami įvairūs ikiteisminio tyrimo proceso veiksmai, įtarimai nėra niekam pareikšti“, – BNS pranešė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Izabelė Bočkienė.

„Daugiau informacijos, siekiant nepakenkti ikiteisminio tyrimo sėkmei, šiuo metu suteikti negalime“, – pridūrė ji.

Prokurorai apie 2012 metų rugpjūtį pradėtą ikiteisminį tyrimą viešai paskelbė 2013-ųjų sausį, likus mažiau nei mėnesiui iki Ūkio banko veiklos sustabdymo. Tyrimas pradėtas, gavus JAV verslininko ir aršaus Rusijos prezidento kritiko Billo Browderio (Bilo Brauderio) investicijų fondo „Hermitage Capital Management“, kuriam dirbo S.Magnitskis, pareiškimą.

Tuomet teigta, kad pasinaudojant Ūkio banku 2008 metais galėjo būti išplauta 13 mln. JAV dolerių, apribotos daugiau nei 20 ofšorinių įmonių sąskaitos Ūkio banke, tačiau jose buvo likę tik apie 15 tūkst. dolerių. Ūkio banko atstovai kaltinimus dėl įtarimų pinigų plovimu atmetė.

Rusijoje prieglobstį gavusio Vladimiro Romanovo valdytas Ūkio bankas 2013 metų vasarį buvo pripažintas nemokiu, o tų pačių metų gegužę jam iškelta bankroto byla.

Apie galimą pinigų plovimą per Ūkio banką 2017-ųjų kovą rašė tarptautiniame tyrime „Laundromat“ dalyvavęs portalas 15min.lt. Jo duomenimis, Lietuvos bankuose per abejotinus teismų sprendimus ir sudėtingas bankų operacijas iš Rusijos išplauta maždaug 77 mln. JAV dolerių, iš jų 62 mln. dolerių galėjo atsidurti Ūkio banko sąskaitose.

Tai, kad Ūkio bankas buvo naudojamas pinigų plovimų schemose, šiemet rugsėjį vėl prabilo ir B. Browderis. Jis Norvegijos dienraščiu „Dagens Naringsliv“pareiškė, kad  Norvegijos bankas DNB 2007–2010 metais padėjo per sąskaitas Lietuvoje ir Estijoje pervesti 533 tūkst. JAV dolerių iš Rusijos, o vėliau „Verslo žinios“ patikslino, kad pagrindinis bankas, kuris tame dalyvavo, Baltijos šalyse buvo Ūkio bankas.

B. Browderis taip pat pabrėžė toliau renkantis informaciją apie rusiškų pinigų plovimą, kuriame dalyvavo ir Lietuvos bankai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS