„Ryanair“ ignoruoja keleivių teises: skola – 53 mln. eurų | Diena.lt

„RYANAIR“ IGNORUOJA KELEIVIŲ TEISES: SKOLA – 53 MLN. EURŲ

  • 0

Praėjus daugiau nei mėnesiui po to kai „Ryanair“ dėl savo klaidos atšaukė virš 20 tūkst. skrydžių, dešimtys tūkstančių nukentėjusių keleivių vis dar laukia nežinioje. Skrydžių bendrovė ignoruoja besikaupiančius skundus ir nukentėjusiųjų teises ginančius ES įstatymus. Remiantis oro keleivių teise, „Ryanair“ turėtų išmokėti 53 milijonų eurų sumą siekiančias kompensacijas. Jungtinės Karalystės Civilinės Aviacijos Administracija (CAA) kreipėsi į oro liniją su kvietimu susitikti ir pasiaiškinti dėl susidariusios situacijos, tačiau „Ryanair“ į įstaigos prašymą neatsiliepė.

CAA kreipėsi ne tik dėl neišmokamų kompensacijų, bet ir dėl kitų vartotojų teisių pažeidimų. Nukentėjusieji skundžiasi, kad skrydžių bendrovė paliko juos laukti nežinioje. Tūkstančiai likimo valiai paliktų keleivių SMS žinutėmis buvo informuoti, kad daugiau sužinosiantys atsidarę laiškus išsiųstus į asmeninius el. paštus, tačiau, keleiviai tvirtina, kad minėtų „Ryanair“ laiškų jie taip ir negavo. Dar daugiau, susisiekti su oro linija tapo praktiškai neįmanoma: skambučių centras ir gyvi susirašinėjimai su bendrovės agentais buvo uždaryti.

Reaguodami į susidariusią situaciją, Jungtinės Karalystės CAA informavo „Ryanair“, kad daugiau nei pusė milijono nukentėjusiųjų privalo būti informuoti apie teisę į alternatyvų skrydį, pinigų grąžinimą ir moralinę kompensaciją. Tačiau vietoj to, kad išmokėtų iki 600 eurų siekiančias kompensacijas, „Ryanair“ nukentėjusiems siūlo „pigias dovanas“ ir šmeižia už keleivių teises kovojančias agentūras. Skrydžių bendrovė išsiuntė nukentėjusiems keleiviams laiškus, kuriuose teigia, kad, skirtingai nei keleivių teises ginančios platformos, išmokės pilnas kompensacijų išmokas.

Kaltindami už keleivių teises kovojančias agentūras pasiimant 25 proc. administracinį mokestį nuo kompensuotos sumos, „Ryanair“ siūlo keleiviams verčiau kreiptis tiesiai į oro liniją. Tačiau, remiantis statistika, vos 5 proc. savarankiškai pateiktų pretenzijų yra patenkinamos. Oro linijos yra linkusios vilkinti pinigų grąžinimo procesą arba nusikratyti atsakomybės pasinaudojus ypatingų aplinkybių sąlyga. Šiuo atveju, „Ryanair“ jau susilaukė keleivių teises ginančių institucijų kaltinimų dėl įstatymo nepaisymo, tad pretenzijų grąžinimo tikimybė yra dar mažesnė.

Teisininkai tvirtina, kad tikimybė atgauti priklausančias kompensacijas padidėja, kai nukentėjusieji už savo teises kovoja kartu. „Nukentėję keleiviai šioje situacijoje turi dvi išeitis – bandyti išsireikalauti kompensaciją individualiai arba jungtis prie nukentėjusių asmenų grupės. Pasirinkdamas keleivis, visų pirma, turėtų įvertinti patirtą žalą, kompensacijos dydį ir individualaus ieškinio teikimo Airijos teismuose sąnaudas. Akivaizdu, kad šioje situacijoje didesnė tikimybė atgauti priklausiančią kompensaciją yra jungiantis prie didesnės grupės, kuri atstovaujama profesionalių teisininkų, turės žymiai didesnę derybinę galią nei pavienis keleivis“, – situaciją komentavo Motieka ir Audzevičius partneris Giedrius Kolesnikovas.

Daugiau kaip milijono eurų keleivių pretenzijų portfelį tvarkanti bendrovė „SKYCOP“, neapsikentusi „Ryanair“ tylos, sienos kreipėsi į Airijos CAA bei kitas vartotojų teisių agentūras Airijoje siekdama, kad būtų atsakyta į šimtus nukentėjusiųjų užklausų. „Mes darome viską, kas mūsų galioje, tačiau esame pasiruošę imtis ir nestandartinių priemonių. Žinome teisminę praktiką ir grupinių ieškiniu galią, todėl svarstome ir šį variantą. Jei „Ryanair“ ir toliau ignoruos keleivių skundus, sujungsime šimtus sulauktų prezentacijų ir eisime į teismą. Be abejo, tikimės, kad to neprireiks, tačiau mes tam pasirengę,“ – situaciją komentavo „SKYCOP“ vadovas M. Stonkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS