S. Skvernelis: biudžetinių įstaigų konkursuose negalės dalyvauti giminių įmonės | Diena.lt

S. SKVERNELIS: BIUDŽETINIŲ ĮSTAIGŲ KONKURSUOSE NEGALĖS DALYVAUTI GIMINIŲ ĮMONĖS

Premjeras Saulius Skvernelis žada, kad biudžetinių įstaigų skelbiamuose konkursuose bus draudžiama dalyvauti giminystės ryšiais su jų vadovais susijusiems asmenims.

Taip jis komentavo Vyriausybinės antikorupcijos komisijos posėdžio, kuriame Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pristatė praėjusių metų ataskaitą, rezultatus.

„Kaip viena iš didžiausių problemų įvardinta, jog biudžetinėse įstaigose jų vadovai yra susiję su savo sutuoktinių arba giminių verslo įmonėmis ir tos verslo įmonės laimi pirkimus. Formaliai kaip ir atliekamas nusišalinimas, tačiau realiai sprendimus priiminėja pavaldiniai. Reikia ieškoti teisinio reguliavimo, jei pirkimuose dalyvauja bet kokiais giminystės arba artimą santykį (su biudžetinės įstaigos vadovu – BNS) turinti įmonė, tikrai negalėtų tokiuose pirkimuose dalyvauti ir tai reikia drausti įstatymu“, – penktadienį žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Anot jo, įstatymo pataisos bus įregistruotos dar Seimo pavasario sesijoje.

„Yra užregistruota Seime Vytauto Bako ar bus registruojama artimiausiu metu (...) dėl ribojimo viešuosiuose pirkimuose dalyvauti toms įmonėms, kurios jau yra susikompromitavę ankstesniuose pirkimuose. (...) Tai šitame etape papildymai tikrai bus registruoti, kad galėtume teikti šitą teisinį reguliavimą. Tai pavasario sesijos darbai“, – kalbėjo premjeras.

Pasak jo, taip pat reikėtų reguliuoti viešųjų interesų derinimą tarp savivaldos ir privataus verslo.

„Akivaizdžiai matosi, kad laimėję konkursus po to teikia savivaldybių administracijoms arba savivaldybėms paramą. Jeigu palygini laimėjimų skaičių ir paramos teikimo skaičių, praktiškai tie, kas laimėjo, beveik vieninteliai paramą ir teikia“, – sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat pabrėžė, kad į kovą su korupcija turėtų įsitraukti viešasis sektorius – ministerijos bei savivaldybės. Anot premjero, įstaigose turėtų būti paskirti asmenys, užtikrinantys prevenciją.

S. Skvernelio teigimu, problema išlieka nepotizmas savivaldoje, ypač ten, kur yra didelis nedarbas, o pagrindinis darbdavys yra pati savivaldybė ir dar kelios jai pavaldžios įstaigos.

Anot premjero, svarstoma išplėsti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) veiklos sritis.

„Tikiuosi, kad galbūt šita komisija galėtų imtis ir kitos lyderystės – juridinių asmenų ir viešojo sektoriaus subjektų galimų interesų konfliktų prevencijos ir deklaravimo“, – teigė S. Skvernelis.

Paklaustas, ar reikėtų stiprinti ir Viešųjų pirkimų tarnybos veiklą, premjeras atsakė, kad „pirmiausia reikėtų iniciatyvos iš pačios tarnybos.“

Balandžio pabaigoje paskelbtoje 2018 metų STT veiklos ataskaitoje rašoma, kad savivalda lieka viena labiausiai korupcijos paveiktų sričių Lietuvoje. Net 37 proc. visų pernai STT pradėtų ikiteisminių tyrimų  susiję su galbūt nusikalstamomis veikomis savivaldoje.

Tarnyba 2018 metais 14 savivaldybių pradėjo 23 ikiteisminius tyrimus, čia nustatytos 128 nusikalstamos veikos, įtarimai pateikti 99 asmenims, iš jų 13 eina aukštas pareigas savivaldybėse. STT duomenimis, pusė pradėtų tyrimų savivaldoje buvo susiję su viešaisiais pirkimais.

Anot STT, pagrindinės korupcijos paplitimo priežastys savivaldoje yra nepotizmas, partijų narių įdarbinimas ir interesų konfliktai. Tarnybos skaičiavimu, kas penktas savivaldybės administracijos darbuotojas yra susijęs giminystės ryšiais, o 25 Lietuvos savivaldybių administracijose šis rodiklis viršija vidurkį.

V. Bako iniciatyva Seime kovo pabaigoje įregistruotos pataisos, kuriomis siekiama užkirsti kelią viešuosiuose pirkimuose gynybos ir saugumo srityje dalyvauti įmonėms, kurios pačios arba jų vadovai teisti už korupciją. Tai numatančias Viešųjų pirkimų, atliekamų gynybos ir saugumo srityje, įstatymo pataisas savo parašais parėmė beveik pusšimtis parlamentarų, įskaitant ir S. Skvernelį.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Giedrius

savivaldoje didžiausia korupciją ✋geras pastebėjimas.

Ara

Kvailys.

Ir giminių

priėmimą į darbą uždrauskite.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS