„Stiklita“: nuo namų jaukumo iki kultūros objektų išsaugojimo | Diena.lt

„STIKLITA“: NUO NAMŲ JAUKUMO IKI KULTŪROS OBJEKTŲ IŠSAUGOJIMO

  • 0

Šiais laikais be stiklo sunku įsivaizduoti kasdienį gyvenimą. Jis mus supa visur ir visada. Bendrovės „Stiklita“ tikslas – klientams atskleisti stiklo panaudojimo ir pritaikymo galimybes ir padėti kuo funkcionaliau ir estetiškiau įgyvendinti įvairius interjero ar eksterjero sprendinius.

Nuo skulptūrų iki geležinkelio

Stiklo konstrukcijomis išradingai dengtos Leono Striogos skulptūros virto įspūdinga meno galerija po atviru dangumi. Tai tik viena iš daugelio stiklo pritaikymo galimybių, būdų, apimančių ir įsimintinus sprendimus būstui, prekybos vietoms ar biuro interjerui.

Vaikštinėjant Tado Ivanausko Obelynės sodyboje, kur atidaryta jau minėto Nacionalinės kultūros premijos laureato paroda, žvalgantis po kitus įgyvendintus bendrovės „Stiklita“ projektus neįmanoma nesižavėti stiklo apdirbimo galimybėmis ir meistrų profesionalumu.

Darbai: stiklo konstrukcijos patikimai saugo Leono Striogos skulptūras galerijoje po atviru dangumi. „Stiklitos“ archyvo nuotr.

Naujovės ir idėjos, taip pat patikimi klasikiniai variantai – architektūrinio stiklo apdirbimo specialistų kasdienybė.

Be „Stiklitos“ indėlio neapsiėjo interaktyvaus ir šiuolaikiško Geležinkelių muziejaus ekspozicijų įrengimas. Joms skirti 700 kv. m Vilniaus geležinkelio stoties keleivių rūmuose.

Sprendimai, kuriems pasitelktas stiklas, veidrodžiai, padėjo muziejaus plotus ergonomiškai suskirstyti į erdves, kuriose, pasitelkdami interaktyvias priemones, lankytojai atranda geležinkelių istorijos perliukų, geležinkelių depo užkulisius ir akimirksniu patys gali išbandyti mašinisto profesiją.

O kur dar galimybė tarsi pakeliauti laiku, pasvarstant, kaip kelionės traukiniais atrodys ateityje?

Freskai išsaugoti

Kitas stiklo pritaikymo ir meistriškumo pavyzdžių – Palangoje atidengtas paminklas Vasario 16-osios akto signatarui, šalies prezidentui Antanui Smetonai. Skulptūra, kurioje dera stiklas ir plienas, o forma – atviruko, knygos, atspindi švietėjišką A. Smetonos veiklą.

„Stiklitos“ meistrai prisidėjo ir išsaugant tapytojos monumentalistės Natalijos Daškovos freską, įtrauktą į Kultūros paveldo sąrašą.

Griaunant buvusio „Tauro“ kombinato pastatą, ši freska kartu su sienos luitu perkelta į išorę ir integruota į statomų namų kompleksą Aludarių gatvėje.

Stiklas freską efektyviai apsaugo nuo aplinkos poveikio ir kartu suteikia galimybę senuoju meno kūriniu grožėtis visiems važiuojantiems pro šalį.

„Stiklita“ siūlo ne tik paprastą stiklą, bet ir patvarią spaudą ant jo. Skaitmeninės spaudos galimybės labai praverčia ir paįvairinant interjerą, ir ieškant sprendimų naujam ar atnaujinamam fasadui.

 

Galimybės – beribės

Kai žmonės kalba apie stiklą, ne vienas įsivaizduoja, kad jo pateikimo galimybės yra gana ribotos. Anaiptol.

„Stiklita“ siūlo ne tik paprastą stiklą, bet ir patvarią spaudą ant jo. Skaitmeninės spaudos galimybės labai praverčia ir paįvairinant interjerą, ir ieškant sprendimų naujam ar atnaujinamam fasadui.

Keraminė spauda – išeitis siekiant ilgaamžiškumo. Ji neblunka ir sunkiai pažeidžiama mechaniškai, atspari karščiui ir šalčiui.

Bendrovės „Stiklita“ skaitmeninės spaudos operacijų inžinierius Vilius Zaleckas atkreipė dėmesį, kad spauda ant stiklo leidžia ne tik dizaineriui, bet ir eiliniam žmogui kūrybiškai išbandyti savo jėgas, pačiam pabandyti įgyvendinti pačius įvairiausius norus, idėjas.

„Stiklas dėl savo savybių ir modernių jo apdirbimo technologijų ne veltui yra mėgstamas ir menininkų, ir architektų. Užsienyje keraminės spaudos ant stiklo technologija labai dažnai pasitelkiama, pavyzdžiui, muziejams dekoruoti. Architektai keraminę spaudą naudoja interjero detalėms, tokioms kaip stalviršiai, pertvaros, dušai ir kt., kuriems reikia ir estetikos, ir patvarumo. Keraminė spauda nieko nebijo – nei drėgmės, nei vandens srovės, nei tiesioginių UV spindulių“, – vardijo V. Zaleckas.

Pasirinkimas: keraminė spauda – išeitis siekiant ilgaamžiškumo. „Stiklitos“ archyvo nuotr.

Rezultatų spektras

Stiklas – pažangi, kartu praktiška ir vizuali priemonė, kai reikia kūrybiškai padalyti didžiules kultūrinės paskirties, prekybos, gamybos erdves ir kai norisi kuo jaukiau įsirengti namus.

Į beribių stiklo panaudojimo ir pritaikymo galimybių apibrėžimą įeina ypač skaidraus, tonuoto, matinio, raštuoto, su spauda, neperšaunamo stiklo pertvaros ir dar kitokie dizaino akcentai: LED veidrodžiai, stikliniai baldai, paveikslai su spauda.

Tai ir įvairaus dydžio, formos, spalvos įmantriausi stikliniai stalai, turėklai, dušo kabinos, įvairiausios vitrinos ir stendai, akvariumai, židinių apsaugai, suvenyrai ir kitokie stiklo gaminiai. Projektų valdymu ir montavimu taip pat pasirūpinama.

Kartu su technologine pažanga stiklo panaudojimo ir pritaikymo galimybės vis labiau plečiasi.

Papildo: paminklas prezidentui A. Smetonai – stiklo ir plieno dermė. „Stiklitos“ archyvo nuotr.

Pasaulinės tendencijos Kaune

Beveik trijų dešimtmečių veiklos patirtį turinti „Stiklita“ yra subūrusi beveik 150 atsakingų ir patyrusių darbuotojų komandą.

Darbuotojų sėkmės istorijas geriausiai iliustruoja sėkmingai baigti vienas už kitą įdomesni ir įtraukiantys projektai, užsakovų pasitikėjimas ir didėjantys jų srautai.

Svarbi puikaus rezultato dalis – meistrai, pažangiausia ir moderniausia stiklo apdirbimo įranga. Naujų stiklo pritaikymo galimybių paieškos leidžia įgyvendinti sudėtingiausius klientų sumanymus, įgyvendinti net ir netikėčiausius jų poreikius.

Komanda, bendraudama su architektais ir dizaineriais, nuolat domisi pasaulinėmis tendencijomis, tad naujovės greitai tampa prieinamos ir čia pat Kaune užsukantiems klientams.

„Esame atviri naujoms galimybėms ir visada džiaugiamės mūsų didėjančia ir stiprėjančia komanda, bendradarbiaujame ne tik su įvairiomis įmonėmis, bet ir su augančiais ir tobulėjančiais architektūros ir dizaino studentais, taip plėsdami savo požiūrį į naujas idėjas“, – teigė bendrovės atstovai.

Stiklas: griaunant buvusio „Tauro“ kombinato pastatą, freska kartu su sienos luitu perkelta į išorę ir integruota į statomų namų kompleksą Aludarių gatvėje. „Stiklitos“ archyvo nuotr.

„Stiklita“ ir toliau kviečia bendradarbiauti, įsilieti į sprendimus esamus ir būsimus architektūros, dizaino specialistus, susipažinti su bendrovės galimybėmis, įgyti praktikos, kurti gaminius ir taip kartu realizuoti inovatyvius sumanymus.


„Stiklo Studija“

Dėl papildomos informacijos „Stiklitos“ atstovai maloniai kviečia užsukti į „Stiklo Studiją“ Kaune, Varnių g. 46A, apsilankyti atnaujintoje bendrovės interneto svetainėje arba susisiekti tel. +370 37 310 779, e. paštu studija@stiklita.lt.

GALERIJA

  • „Stiklita“: nuo namų jaukumo iki kultūros objektų išsaugojimo
  • „Stiklita“: nuo namų jaukumo iki kultūros objektų išsaugojimo
  • „Stiklita“: nuo namų jaukumo iki kultūros objektų išsaugojimo
  • „Stiklita“: nuo namų jaukumo iki kultūros objektų išsaugojimo
„Stiklitos“ archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS