„Swedbank“ ketina įsipareigoti neriboti konkurencijos | Diena.lt

"SWEDBANK" KETINA ĮSIPAREIGOTI NERIBOTI KONKURENCIJOS

Vienas didžiausių šalyje komercinis bankas "Swedbank" ketina įsipareigoti neriboti konkurencijos, surenkant mokėjimus, pranešė Konkurencijos taryba.

Bendrovė "Paysera LT", valdanti elektroninių atsiskaitymų sistemą "Paysera", pernai kreipėsi į teismą, nes bankas neleido jai teikti mokėjimo inicijavimo paslaugos. Tuomet Konkurencijos taryba pradėjo tyrimą dėl piktnaudžiavimo dominuojančia padėtimi ir konkurencijos ribojimo, varžant kitų rinkos dalyvių galimybes ar pažeidžiant vartotojų interesus.

"Bankas įsipareigoja inicijuoti ne tik su minėta bendrove, bet ir su kitais ūkio subjektais sudarytų "Bank link" paslaugos sutarčių, kuriose buvo numatytos nuostatos, analogiškos Konkurencijos tarybos tyrimo objektui, pakeitimus. Taip pat bankas įsipareigoja netrukdyti ir kitiems suinteresuotiems asmenims teikti mokėjimo inicijavimo paslaugas "Swedbank" klientams bei neįtraukti į naujas "Bank link" paslaugos ar kitas sutartis minėtų nuostatų", - teigiama tarybos pranešime.

Anot pranešimo, jeigu taryba pripažins, jog "Swedbank" įsipareigojimai yra tinkami, ji gali nutraukti tyrimą.

Kovo pradžioje Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad "Paysera LT" turi teisę teikti mokėjimo inicijavimo paslaugą "Swedbank" atžvilgiu ir nurodė bankui pašalinti iš sutarties tai draudžiančią nuostatą.

"Paysera LT" vadovas Kostas Noreika tuomet BNS teigė, kad "Swedbank" nutraukė sutartį su bendrove, nes pastebėjo jos staigų augimą ir nusprendė, kad ji gali tapti konkurente mokėjimų srityje.

"Swedbank" ir tuometinės "EVP International" (dabar "Paysera LT") ginčas prasidėjo dar 2010 metais, kai bankas nutraukė su ja įmokų surinkimo sutartį. Tuomet "EVP International" pirmoji Lietuvoje pasiūlė mokėjimo inicijavimo paslaugą, tačiau leido verslui išvengti bankų mokesčių.

Naujoje "EVP International" ir "Swedbank" sutartyje buvo įtraukta sąlyga, kad bendrovė negali naudoti mokėjimo inicijavimo paslaugos visų "Swedbank" grupei priklausančių bankų atžvilgiu, nebent pasikeistų Lietuvos teisės aktai ir tokia paslauga būtų įteisinta, arba Aukščiausiasis Teismas apibrėžtų tokio modelio naudojimą.

2016-ųjų pradžioje įsigaliojo ES direktyva dėl mokėjimo paslaugų vidaus rinkoje, o Lietuvos bankas, išanalizavęs mokėjimo paslaugų rinką ir direktyvos nuostatas, praėjusių metų vasario pražioje paskelbė, kad mokėjimo inicijavimo paslauga yra teisėta ir jos teikimui taikytinos bendros civilinės teisės nuostatos bei sudarė gerosios mokėjimo inicijavimo paslaugos teikimo praktikos principus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS