Teismas: „Alvoros“ ir IAE ginčas dėl atliekyno statybų lieka sustabdytas | Diena.lt

TEISMAS: „ALVOROS“ IR IAE GINČAS DĖL ATLIEKYNO STATYBŲ LIEKA SUSTABDYTAS

Energetikos objektų statybos bendrovės „Alvora“ ir Ignalinos atominės elektrinės (IAE) ginčo dėl maždaug 100 mln. eurų vertės radioaktyvių trumpaamžių atliekų paviršinio atliekyno statybų nagrinėjimas teisme lieka sustabdytas, nusprendė teismas.

Lietuvos apeliacinis teismas sausio 29 dieną paliko nepakeistą Panevėžio apygardos teismo 2023 metų gruodžio nutartį, kuria teismas tenkino „Alvoros“ prašymą ir bylą sustabdė, kol bus išnagrinėta kita byla Regionų administraciniame teisme.

Pastarasis nagrinėja „Alvoros“ skundą dėl Vyriausybės ir vyriausybinės strateginių įmonių sandorius tikrinančios komisijos sprendimų neleisti įmonei statyti atliekyno teisėtumo. Bendrovė prašo panaikinti sprendimus ir kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu pripažinti, kad jie prieštarauja Konstitucijai.

„Bylos (...) išnagrinėjimas iš esmės negalimas, kol administraciniame teisme nebus išnagrinėtas ieškovės skundas dėl protokolo (komisijos – BNS) bei nutarimo (Vyriausybės – BNS) teisėtumo ir pagrįstumo“, – rašoma Apeliacinio teismo nutartyje.

Įmonė šį konkursą buvo laimėjusi, tačiau Vyriausybė bei komisija pernai neleido IAE pasirašyti sutarties, nes „Alvora“  neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

 

„Alvora“ prašo pripažinti neteisėtu ir panaikinti IAE sprendimą, kuriuo buvo atmestas jos pasiūlymas statyti atliekyną, bei iš naujo vertinti pasiūlymus.

Įmonė šį konkursą buvo laimėjusi, tačiau Vyriausybė bei komisija pernai neleido IAE pasirašyti sutarties, nes „Alvora“  neatitinka nacionalinio saugumo interesų. „Alvora“ teisme įrodinėja, kad Vyriausybės ir komisijos sprendimai yra neteisėti.

IAE Apeliaciniam teismui teigė, kad „Alvoros“ argumentai, susiję su nacionalinio saugumo patikros rezultatais, negali būti šio ginčo dalyku. Be to, net jei Vyriausybės ir komisijos sprendimai būtų pripažinti neteisėtais, tai nekeistų IAE sprendimo, nes Vyriausybės nutarimas negali būti panaikintas atgaline data.

Panevėžio apygardos teismas gruodį padarė išvadą, kad tarp abiejų bylų yra glaudus ryšys.

Vyriausybinei komisijai pernai rugpjūtį nepritarus „Alvoros“ sandoriui su IAE jos išvadai rugsėjo viduryje pritarė ir Vyriausybė. Tuomet konkurse liko antroje vietoje buvusi jo dalyvė – viena didžiausių šalyje statybos bendrovių Panevėžio statybos trestas (PST).

Vyriausybinė komisija praėjusią savaitę pritarė IAE sandoriui su PST, bet su tam tikromis sąlygomis.

Nebeveikiančios IAE atliekyno rangovo nepavyko rasti ketverius metus – vieną kartą konkursas buvo nutrauktas įpareigojus Viešųjų pirkimų tarnybai dėl pakeistų sąlygų, vėliau – dėl per brangių dalyvių pasiūlymų. IAE pastarąjį konkursą skelbė ketvirtą kartą.

IAE teigimu, atliekyne galės būti laikoma iki 100 tūkst. kubinių metrų radioaktyviųjų atliekų, kurios ten bus dedamos iki 2038 metų, po to dar bent 100 metų jis bus saugomas, tiriama aplinkos tarša, o vėliau dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas. Atliekynas bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS