Teismas: D. Mockus turi sumokėti 2 mln. eurų mokesčių | Diena.lt

TEISMAS: D. MOCKUS TURI SUMOKĖTI 2 MLN. EURŲ MOKESČIŲ

  • 9

Vieno didžiausių Lietuvoje verslo koncernų „MG Baltic“ prezidentas ir vienintelis akcininkas Darius Mockus privalo sumokėti valstybei beveik 2 mln. eurų mokesčių už jo ir sutuoktinės parduotas investicijų bendrovės „Minvista“ akcijas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) trečiadienį atmetė Mockų skundą ginče su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI), BNS pranešė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pasak jos, teismo nuomone, Mockai siekė išvengti mokesčių mokėjimo, piktnaudžiaudami įstatymų suteiktomis teisėmis.

Ginčas kilo dėl paskutinę 2013 metų dieną sudaryto sandorio, kuriuo Darius ir Ina Mockai „Minvistos“ akcijas pardavė koncernui „MG Baltic“. Akcijos parduotos paskutinę dieną, kai dar galiojo gyventojų pajamų mokesčio lengvata, jog pajamos parduotus vertybinius popierius, įsigytus iki 1999-ųjų pradžios, yra neapmokestinamos.

„Besikeičiantis teisinis reglamentavimas, panaikinantis mokestinę lengvatą, lėmė ginčo sandorių sudarymą, kol palanki pareiškėjams lengvata galiojo (...). Teismo vertinimu, tenkinant normalius verslo poreikius, tokia schema ginčo sandorių ir finansinių operacijų nebūtų sudaryta, jei nebūtų numatyta keisti teisės aktus. Tai patvirtina, kad pareiškėjai siekė išvengti mokesčių mokėjimo iš esmės piktnaudžiaudami tuo metu teisiniu reglamentavimu suteiktomis teisėmis“, – rašoma VAAT nutartyje.

Teismas taip pat pažymėjo, kad nors D. Mockus akcijas pardavė, tačiau faktiškai jis jas ir toliau tiesiogiai  valdo.

„Taigi, pareiškėjas realiai nesiekė parduoti „Minvistos“ akcijų taip, kad jis nebeturėtų galimybės jų valdyti, jomis disponuoti ir kontroliuoti, tačiau, pasinaudodamas aukščiau aptartomis galiojančiomis įstatyme nustatytomis lengvatomis, kartu su sutuoktine siekė gauti neapmokestinamas daugiau nei 30 mln. litų (8,7 mln. eurų – BNS) pajamas. Tokios aplinkybės patvirtina, kad pareiškėjai siekė mokestinės naudos“, – tvirtina teismas.

Be to, anot teismo, D. Mockus yra vienintelis „MG Baltic“ akcininkas, vadovas ir valdybos pirmininkas, realiai galėjęs daryti įtaiką sprendimams.

„Pareiškėjas lėšas už akcijas pervedė jo valdomam koncernui, nurodydamas kaip lėšas už obligacijas, o vėliau koncernas šias lėšas sugrąžino „Minvistai“. Šių aplinkybių nustatymas mokestinio patikrinimo metu patvirtina, jog ginčo sandoriai buvo sudaryti išimtinai siekiant akcininko interesų“, - nurodė teismas.

Teismas neatskleidžia D. Mockaus ir VMI ginčo sumos, tačiau D. Mockaus advokatė Inga Žemkauskienė anksčiau teigė, jog ji neviršija 2 mln. eurų.

I. Žemkauskienė trečiadienį BNS sakė, kad VAAT sprendimą ketinama skųsti Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

„Klausimas sudėtingas – kardinaliai išsiskyrė mokesčių mokėtojo ekspertų ir mokesčių administratoriaus požiūris į mokestinių lengvatų aiškinimą ir taikymą. Tokiais atvejais paprastai galutinį žodį taria Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Mokesčių įstatymai negali būti taikomi selektyviai vienam privačiam asmeniui išskirtinai kitaip nei kitiems mokesčių mokėtojams“, – teigė I. Žemkauskienė.

„Turi būti paisoma konstitucinių principų, kad visi Lietuvos piliečiai lygūs prieš įstatymus ir jų teisėti lūkesčiai bei įstatyminės tesės turi būti vienodai užtikrinamos. To ir tikimės iš galutinės instancijos teismo“, – pridūrė teisininkė.

D. Mockus beveik 35 proc. jo kontroliuojamos „Minvistos“ akcijų „MG Baltic“ už neskelbiamą sumą perleido 2013 metų gruodžio 31 dieną. Koncerno atstovai tuomet teigė, kad „tai buvo padaryta, siekiant valdymo paprastumo ir efektyvumo“, tačiau rinkos dalyviai neatmetė ir mokestinių sandorio priežasčių.

Nuo 2014 metų panaikinta pajamų mokesčio lengvata gyventojų pajamoms, gautoms pardavus akcijas, įsigytas iki 1999 metų, ir pajamoms, gautoms pardavus ilgiau kaip metus išlaikytas akcijas, todėl, anot analitikų, tokias akcijas buvo verta parduoti dar 2013 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Makas

Kur naujas Tadas Blinda? Oi kaip jo reiktu Lietuvelei.

Anonimas

Uz 2 milijonus seniau...

Anonimas

..perskaicius straipsni ….tenka apgailestauti kad myriop nubausti "agurkuciai,daktaruciai" ;ir kiti galvazudziai ----jie apramintu tautos kraujasiurbiu apetitus.ir tuomet gal atsirastu pinigeliu pensijom didinti[kad pasaulis nesijuoktu] kudikiu pasalpom,svietimo ir sveikatos sferom .Daktariukas interviu pasakojo ,kad dalino visiems ,pagal jo nuoziura, kam reikia; tai mockam ir kurlianskiam dar liktu[bet zinoma ,ne tie kiek jie vieni prisizere...vau lietuvele..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS