Vilniaus vystymo kompanijos valdyba dėl vadovo kreipsis į VTEK | Diena.lt

VILNIAUS VYSTYMO KOMPANIJOS VALDYBA DĖL VADOVO KREIPSIS Į VTEK

  • 0

Vilniaus vystymo kompanijos (VVK) valdyba nusprendė kreiptis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), prašydama įvertinti, ar kompanijos vadovas Renatas Dūdonis nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų.

Kaip BNS penktadienį sakė VVK valdybos pirmininkas Giedrius Dusevičius, sprendimas priimtas ketvirtadienio vakarą, išklausius R.Dūdonio paaiškinimų dėl 15min.lt publikacijoje minimų faktų, jog jo svainis Mantas Kurlianskas per tarpininkus abejotinomis aplinkybėmis įsigijo dalį didelės vertės žemės sklypo Vilniaus centre. Nuosavybę į žemę tarpininkams prieš tai atkūrė Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT).

„Pati įmonė yra neminima, minimi įmonės darbuotojai, mes paprašėme jų pateikti paaiškinimus, ar jie dalyvavo (įsigijant žemę), kaip dalyvavo, ką visa tai reiškia. Tas straipsnis yra apie kitas institucijas (...). Kad neliktų jokių šešėlių, žiūrėdami į tą informaciją atsakingai, ir į savivaldybę, nusprendėme, kad bet kokiu atveju reikia kreiptis į VTEK'ą dėl nuomonės“, - BNS sakė G.Dusevičius.

Jis nedetalizavo, ką kalbėjo R.Dūdonis, tačiau, jo žodžiais, valdybos R.Dūdonio paaiškinimai „netenkino“. G.Dusevičius aiškina, kad įmonės valdyba pati neturi teisės pati vertinti vadovo galimų etikos pažeidimų ir jo buvimo pareigose, o yra atsakinga tik už įmonės veiklą, jos rezultatus. Jis taip pat pabrėžė, jog publikacijoje pati bendrovė nėra minima.

„Tiek, kiek mes galime spręsti objektyviai, neturime tokios teisės, manyčiau, vertinti to“, - tvirtino jis.

Į VVK valdybą kreipėsi Vilniaus meras Remigijus Šimašius, prašydamas įvertinti 15min.lt paskelbtą informaciją apie keliems asmenims atkurtą nuosavybę į sklypą Konstitucijos prospekte, priešais Vilniaus savivaldybę.

Mero netenkina valdybos sprendimas - jis ragina R.Dūdoni patį trauktis iš pareigų.

„Po viešoje erdvėje paviešintos informacijos, mano asmenine nuomone, Renatas Dūdonis turėtų atsistatydinti iš įmonės vadovo pareigų. Nematau jokių galimybių jam toliau likti šiame poste”, - BNS savivaldybės atsiųstame komentare sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Su pačiu R.Dūdoniu BNS nepavyko susisiekti.

Publikacijoje minima, kad sprendimus atkurti nuosavybę priėmė jau buvęs NŽT Vilniaus skyriaus vadovas Arvydas Juška. Anot publikacijos, asmenims atgaunant žemę tarpininkavo įgaliotiniai - Vilniaus vystymo kompanijos ilgamečio vadovo Renato Dūdonio svainis Mantas Kurlianskas, taip pat R.Dūdonio patarėjas Vadimas Mitruščėnkovas. Pernai spalį M.Kurlianskas iš kelių žemę atgavusių asmenų įsigijo didelę dalį sklypo. Pats R.Dūdonis yra deklaravęs per 150 tūkst. eurų suteiktų paskolų svainiui ir jo valdomoms įmonėms.

Tirdama kitą sklypų įsigijimo istoriją, pernai gruodžio pradžioje STT atliko dokumentų poėmius VVK, taip pat kratas NŽT. Šie veiksmai atlikti tiriant įtarimus dėl dokumentų klastojimo, NŽT Vilniaus miesto skyriaus darbuotojų piktnaudžiavimo tarnyba, kai be konkurso išnuomoti du bendrovėms skirti daugiau nei 1,1 mln. eurų vertės žemės sklypai prestižiniame Žvėryno rajone. Nuomos sutartys po Žemės ūkio ministerijos įsikišimo buvo sustabdytos.

Sklypai išnuomoti po to, kai VVK aukcione pardavė, kaip nurodoma, juose esantį betono luitą. R. Dūdonis tuomet sakė, kad „1 proc. baigtumo statinį“ nuspręsta parduoti vadovaujantis savivaldybės nurodymais atsisakyti įmonės veikloje nenaudojamo turto savivaldybei siekiant „pagerinti savo finansinius srautus“. Pardavimui, anot jo, gautas NŽT sutikimas, o kokie buvo turtą įsigijusių asmenų ketinimai, kompanija esą nežinojo.

Po STT pradėto tyrimo Vilniaus savivaldybės kontrolierius pateikė savo išvadas VVT valdybai, ji tuomet jokio sprendimo nepriėmė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS