Renovuojami namai – po statybų inspekcijos padidinamuoju stiklu | Diena.lt

RENOVUOJAMI NAMAI – PO STATYBŲ INSPEKCIJOS PADIDINAMUOJU STIKLU

  • 0

Per devynis šių metų mėnesius patikrinti 94 renovuojami daugiabučiai namai kartu tikrinant, ar techniniai prižiūrėtojai tinkamai atlieka savo pareigas. Renovacijos darbai šiuo metu vykdomi 102 daugiabučiuose namuose. Iki metų pabaigos Inspekcija planuoja patikrinti visas tokias statybas.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos, vykdydama renovuojamų daugiabučių namų patikrinimus, ypatingą dėmesį kreipia į darbų kokybę.

Kokybei užtikrinti ypač svarbi tinkama statybos techninė priežiūra. Dėl to ši statybos techninės veiklos sritis atsidūrė ir po Inspekcijos didinamuoju stiklu. 

Inspekcija jau surinko pirminius duomenis apie šiuo metu statomų statinių statybos techninę priežiūrą vykdančius asmenis. Apibendrinus gautą informaciją, išsiaiškinta, kurie techniniai prižiūrėtojai priskirtini rizikos grupei – 73 įtraukti į sąrašą, kuriame kaupiama informacija apie specialistus, prižiūrinčius daugiau kaip keturis statybos objektus. Inspekcija pirmiausiai tikrina tokių techninių prižiūrėtojų veiklą ir jų prižiūrimas statybas. Prižiūrimų statybų skaičius – tik vienas iš techninių prižiūrėtojų patikimumo rodiklių. Apie specialistų kvalifikaciją ir patirtį sprendžiama patikrinus, ar jie tinkamai vykdo savo pareigas.

Rugsėjo mėnesį organizuoti ir tiksliniai statinio statybos techninių prižiūrėtojų veiklos patikrinimai: patikrinta 85 statinių statyba, tarp jų – 38 renovuojami daugiabučiai namai, kartu tikrinant, ar techninių prižiūrėtojų veikla atitinka teisės aktų reikalavimus. Patikrinimai buvo organizuoti taip, kad Inspekcijos pareigūnai tuo pačiu metu tikrintų visus vieno techninio prižiūrėtojo prižiūrimus statinius.

„Namo renovacija – nėra tipiniai statybos darbai, todėl Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai pavesta principingai vykdyti tokių objektų statybinę techninę priežiūrą. Tikrai nenuolaidžiausime taikydami teisės aktuose numatytas poveikio priemones už nekokybiškai atliekamus darbus. Paskatinčiau pačius renovuojamų namų gyventojus atidžiai stebėti statybos darbus ir visuomet kreiptis į Inspekciją, jeigu kyla abejonių dėl atliekamų darbų kokybės“, – ragina aplinkos viceministrė Daiva Matonienė.

Vykdant renovacijos darbus, esminių teisės aktų reikalavimų pažeidimų, už kuriuos būtų taikoma Administracinių teisės pažeidimų kodekso numatyta atsakomybė, nenustatyta. Atliekant daugiabučio gyvenamojo namo Tauragėje renovacijos patikrinimą suabejota sienų šiltinimo medžiagos charakteristikų atitiktimi projektui. Dėl to patikrinime dalyvavusi Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos prie Ūkio ministerijos atstovė atrinko polistireninio putplasčio pavyzdžius, bus atlikti termoizoliaciniai bandymai. Inspekcijos pareigūnai nepraeina pro šalį pastebėję nekokybiškai atliekamus ar atliktus darbus. Dažniausiai techninis prižiūrėtojas nedelsdamas pasirūpina, kad nurodyti trūkumai būtų pašalinti.

Vienam specialistui, vykdančiam individualaus gyvenamojo namo Marijampolėje statybos techninę priežiūrą, surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas už nepatenkinamą pareigų atlikimą: neužtikrino, kad jo prižiūrimuose objektuose būtų statybos darbų žurnalai ir jie būtų nustatyta tvarka pildomi, kartu vykdė statybos vadovo funkcijas ir kt. Bus nubaustas ir gyvenamojo namo Vilniuje statytojas, nesudaręs statinio statybos techninės priežiūros sutarties ir nepasirūpinęs privalomu statybos darbų žurnalu. Dar kelių statybos dalyvių prašoma pateikti dokumentus, kad būtų galima nustatyti, ar statinių statyba atitinka teisės aktų reikalavimus.  

Atliktų patikrinimų rezultatai patvirtina, kad ne visada tinkamai atliekamos pareigos – reikalinga ir prižiūrėtojų priežiūra. Todėl rugsėjo reidai – ne vienkartinė akcija. Inspekcija nuolat atnaujins statinių statybos techninių prižiūrėtojų sąrašą (registrą), kuriame nurodys prižiūrimų statinių skaičių, jų sudėtingumą (kategorijas), duomenis apie techninių prižiūrėtojų veikloje nustatytus pažeidimus ir pan. Vadovaudamasi šia informacija, vykdys ir planinius, ir netikėtus patikrinimus.

Statinio statybos techninis prižiūrėtojas, kaip ir projektuotojas ar rangovas, Civilinio kodekso nustatyta tvarka atsako už statinio sugriuvimą ar per garantinį terminą nustatytus defektus. Už statinio statybos techninės priežiūros normatyviniuose statybos techniniuose dokumentuose nustatytų reikalavimų pažeidimus Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato statinio statybos techniniam prižiūrėtojui baudą nuo 1000 iki 5000 litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS