Automobilių suvažiavimas: nuo kabrioletų iki limuzinų | Diena.lt

AUTOMOBILIŲ SUVAŽIAVIMAS: NUO KABRIOLETŲ IKI LIMUZINŲ

Kaunietė Justė jau išsiblizgino savo automobiliuką ir su nekantrumu skaičiuoja dienas iki gegužės 22-osios, kai su visa šeima važiuos į Zarasus. Tarptautinis "Mini" automobilių suvažiavimas "International Mini Meeting" (IMM), į kurį iš įvairių Europos šalių suvažiuos apie 600 "Mini" automobilių, bus nepakartojamas reginys akiai, šventė širdžiai.

Kaunietė Justė jau išsiblizgino savo automobiliuką ir su nekantrumu skaičiuoja dienas iki gegužės 22-osios, kai su visa šeima važiuos į Zarasus. Tarptautinis "Mini" automobilių suvažiavimas "International Mini Meeting" (IMM), į kurį iš įvairių Europos šalių suvažiuos apie 600 "Mini" automobilių, bus nepakartojamas reginys akiai, šventė širdžiai.

Jau ne vienus metus "Mini" automobiliu važinėjanti Justė yra šių mažų mašinyčių mylėtoja. Jie, sako, yra išskirtiniai visomis prasmėmis. Kitokie ir juos vairuojantieji: jie nesididžiuoja gabaritais, o mėgaujasi patogumu ir laisve.

"Šis pasaulinio lygio "Mini" mylėtojų suvažiavimas bus 56-tasis, bet Lietuvoje vyks pirmą kartą. Jis sutraukia pačių įvairiausių "Mini" automobilių savininkus, todėl Lietuvoje išvysime tokių "Mini" modelių, kurių šalies gatvėse dar neteko matyti, o gal net ir nežinojome, kad tokių iš viso yra. Pavyzdžiui, armijai kurtas "Mini Moke" ar "Mini Limo" limuzinas. Daugybę išskirtinių modelių galės pamatyti ir plačioji visuomenė, nes vieną iš trijų renginio dienų – šeštadienį, bus suteikta galimybė visiems norintiesiems dalyvauti renginyje. Tai bus didžiausia kada nors vykusi "Mini" šventė Lietuvoje", – sakė vienas iš "IMM 2015" organizatorių, "Mini People Lietuva" klubo narys Mindaugas Lataitis.

Nors daugeliui automobilių mėgėjų klasikiniai "Mini" visų pirma asocijuojasi su pono Byno automobiliu, "IMM 2015" suvažiavime bus daug įmantresnių "Mini" modelių. Pavyzdžiui, "Wolseley Hornet" ir "Riley Elf" sukurti kaip prabangūs "Mini" modeliai. Dvejų durų automobiliai buvo 3,27 m ilgio ir svėrė atitinkamai 638 ir 618 kg. Šiuolaikinis naujausias "Mini Cooper" yra 3,82 m ilgio ir sveria 1085 kg. Šių modelių visame pasaulyje parduota po maždaug 30 tūkst. vienetų.

Septintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje gaminti ir prabangiaisiais laikyti "Morris Mini Traveller" ir "Austin Mini Countryman" universalai. Ar įsivaizduojate, kiek tuo metu kainavo šie brangieji modeliai? 623 svarus sterlingų, kuriuos pavertus šios dienos kursu būtų apie 2,7 tūkst. litų. Abu automobiliai išsiskyrė tuo, kad turėjo medžio apdailos detales automobilio kėbulo išorėje, galinėje dalyje ir tuo priminė "Woodies" stiliaus automobilius, populiarius JAV.

Vienas neįprasčiausių "Mini" automobilių – "Mini Moke", gamintas 1964–1989 m. Šis modelis buvo kuriamas kaip britų armijai skirtas lengvasis automobilis. "Mini Moke" labiausiai paplito šiltuosiuose kraštuose – Karibų salose, Seišeliuose, Australijoje, JAV, Algarvėje – Portugalijos pietuose. Iš viso pasaulyje buvo pagaminta apie 50 tūkst. "Mini Moke" automobilių.

Dar vienas neįprastas "Mini" modelis, kurio Lietuvos keliuose neaptinkame – praktiškasis pikapas "Mini Pick-up". Šis automobilis turėjo dvi sėdimas vietas ir didelį, tentu uždengiamą krovinių skyrių. Šis pikapas buvo 680 kg svorio ir turėjo 27 l talpos degalų baką, taip pat saugos diržus, saulės skydelį ne tik vairuotojui, bet ir keleiviui ir kitų pranašumų.

Limuzinas "Mini Limo", stilingasis "Mini" kabrioletas bei itin sportiškas "Mini" su galingais "Honda Vtec" varikliais – visa tai ir dar daug kitų modelių tikrai verta pamatyti, juolab kad jie bus Lietuvoje.

"Mini" vairuotojai yra labai kūrybingi žmonės, pasižymintys netradiciniu mąstymu ir požiūriu. Jie beprotiškai myli savo automobilį ir džiaugiasi būdami "Mini" bendruomenės dalimi", – sakė M. Lataitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS