Baudų – milijonai eurų, bet lakstūnai tebešėlsta | Diena.lt

BAUDŲ – MILIJONAI EURŲ, BET LAKSTŪNAI TEBEŠĖLSTA

Iki šių metų gruodžio 1 d. Lietuvos kelių policija užfiksavo 630 tūkst. greičio viršijimo pažeidimų – beveik 40 tūkst. atvejų daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Lakstūnai buvo tramdomi ne vien užmiesčių keliuose, bet ir miestuose.

Eismo įvykių šaltiniai

Dažniausiai leistinas važiavimo greitis viršijamas nuo 10 iki 20 km/val. Tai vienas iš trijų dažniausiai daromų Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų šalies keliuose.

Iš visų 1 mln. 373 tūkst. 746 KET pažeidimų, padarytų per vienuolika metų mėnesių, greičio viršijimo atvejai sudaro beveik pusę – 629 tūkst. 773. Per tokį patį laikotarpį pernai buvo užfiksuoti 585 tūkst. 893 pažeidimai.

Nepasirinktas saugus greitis arba viršytas leistinas važiavimo greitis šiemet buvo 56 proc. visų eismo įvykių, kuriuose per aštuonis mėnesius žuvo žmonės, priežastis. Dar 19 proc. sudaro įvykiai, kuriuose, nepasirinkus saugaus ar viršijus leistiną važiavimo greitį, per tą patį laikotarpį buvo sužeisti žmonės.

Dažniausiai greitis viršijamas daugiau kaip 10 km/val., bet ne daugiau kaip 20 km/val. ir daugiau kaip 20 km/val., bet ne daugiau kaip 30 km/val. Tokių atvejų šiemet iki gruodžio 1 d. užfiksuota daugiau kaip 560 tūkst.

Greitis daugiau kaip 40 km/val., bet ne daugiau kaip 50 km/val. viršytas beveik 13 tūkst. kartų, o daugiau kaip 50 km/val. – beveik 6 tūkst. kartų.

Tarp pažeidėjų – moteris

Gegužę Šiaulių kelių policijos pareigūnai greičio matuokliu pričiupo mieste 170 km/val. skriejusį visureigį „Porsche Cayenne“.

Kaune, T. Masiulio g., kur leistinas greitis – 50 km/val., automobilio „Ford S-Max“ vairuotoja spaudė 113 km/val.

Didžiausią dalį pažeidimų fiksuoja vidutinio greičio matavimo sistemos ir momentiniai greičio matuokliai.

Lapkritį Kauno rajone, magistralinio kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda atkarpoje, kur leistinas važiavimo greitis – 50 km/val., automobilis „Volkswagen Golf“, vairuojamas vyro (gim. 1991 m.), važiavo 123 km/val. greičiu.

Kitas smarkuolis kelyje Vilnius–Panevėžys lėkė 203 km/val. greičiu, nors leistinas greitis – 110 km/val.

Birželį Jonavos mieste įrengtas greičio matuoklis užfiksavo pažeidėją, lėkė net 173 km per val. greičiu.

Gruodį Švenčionių rajone, kelyje Vilnius–Švenčionys–Zarasai, netoli pasienio ruožo su Baltarusija, policijos pareigūnai sustabdė 2020 m. gamybos automobilį „BMW M5“, kuris tą pačią dieną buvo pavogtas Lenkijoje. Aiškinantis aplinkybes paaiškėjo, kad „BMW M5“ vairuotojas – užkietėjęs pažeidėjas: teisė vairuoti iš jauno vyro buvo atimta, nes prie vairo sėsdavo neblaivus, be to, vien šiemet ir pernai greitį viršijo 216 kartų.

Sumokėjo ne visi

Didžiausios baudos už viršytą leistiną važiavimo greitį – iki 550 eurų ir iki 750 eurų (neturint teisės vairuoti), taip pat galima netekti teisės vairuoti transporto priemonę iki vienerių metų ir šešių mėnesių.

Iki 2023 m. lapkričio 1-osios už visus greičio pažeidimus buvo paskirta 12 mln. 873 tūkst. 280 eurų baudų, į valstybės biudžetą pažeidėjai jau sumokėjo 9 mln. 354 tūkst. 272 eurų (daugiau kaip 72 proc.).

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo Teisingumo ir Susisiekimo ministerijoms peržiūrėti Administracinių nusižengimų kodeksą dėl galiojančių baudų.

VRM nuomone, reikėtų didinti baudas už greičio pažeidimus: iki 30–60 eurų – už 11–20 km/val. viršijimą (dabar galioja 12–30 eurų bauda) ir skirti nuo 60 iki 120 eurų baudą už 21–30 km/val. viršijimą (dabar bauda – 30–90 eurų).

Taip pat siūloma atimti teisę vairuoti, viršijus greitį daugiau nei 30 km/val., kai vairuotojas jau buvo kartą baustas, ir viršijus greitį daugiau nei 40 km/val., kai vairuotojas taip pat buvo kartą baustas.

Didžiausią dalį pažeidimų registruoja vidutinio greičio matavimo sistemos ir momentiniai greičio matuokliai, įrengti valstybinės reikšmės keliuose. Šiuo metu tokių prietaisų šalyje yra per 200 (72 momentinio greičio matuokliai ir 131 vidutinio greičio matavimo sistema, kurią sudaro du įrenginiai).

Pažeidimai užfiksuojami ir mobiliaisiais greičio matavimo prietaisais „PoliScan FM1“ (vadinamaisiais trikojais), kurie veikia judriose gatvėse, kitose vietose. Per dešimt mėnesių jais užfiksuota apie 18 proc. visų greičio viršijimo pažeidimų (122 816).

Greičio viršijimo atvejai fiksuojami ir policinių prevencinių priemonių metu. Europos kelių policijos tinklo ROADPOL inicijuota akcija „Greitis“, kai transporto priemonių greitis fiksuojamas mobiliaisiais rankiniais ir (ar) automobiliuose įrengtais greičio matuokliais, 2023 m. mūsų šalyje vyko 10 dienų, užregistruoti 1 143 greičio viršijimo atvejai.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

ALGIS

Kaip suprasti , kai tauta reikalauja grąžinti banditams MIRTIES BAUSMĘ tai valdžios žmonės triūbina , kad NUSIKALTIMŲ SKAIČIUS NEPRIKLAUSO NUO BAUSMĖS DYDŽIO[ GRIEŽTUMO] , O , ČIA JAU PRIEŠTARAUJA SAVO NUOMONEI IR SPATYS R E I K A L A U J A DIDINTI BAUDAS , tik konservai gali taip elgtis .

ALGIRDAS.

Vidaus reikalų ministerija siūlo kitoms ministerijoms , O PATI NEI VELNIO NEDIRBA , KAD IŠIEŠKOTI PASKIRTAS BAUDAS , MOTERIŠKUTĖ SUSIREIKŠMINO PER DAUG .

Jus dar

nematete Pietu Europos,jei jums Lietuvoje "laksto"!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS