Dyzelinių automobilių eismą apribojusioms savivaldybėms – finansinė parama? | Diena.lt

DYZELINIŲ AUTOMOBILIŲ EISMĄ APRIBOJUSIOMS SAVIVALDYBĖMS – FINANSINĖ PARAMA?

Siekdama kovoti neigiamais klimato kaitos padariniais Vyriausybė ketina skatinti šalies didmiesčius riboti dyzelinių automobilių eismą.

Aplinkos ministerijos parengtame oro taršos mažinimo plane nurodoma, kad nuo 2020 metų miestuose ar jų dalyse dyzelinių automobilių eismą apribojusios Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio savivaldybės galėtų tikėtis finansinės paramos.

Dokumente teigiama, kad finansinė paskata būtų suteikiama už eismo ribojimo įgyvendinimą ir galėtų būti panaudota tik su susisiekimo sektoriumi susijusiems tikslams įgyvendinti.

Lietuva šiuo klausimu seka didžiųjų Vakarų Europos valstybių miestų pavyzdžiu. Italijos sostinės Romos meras vasario pabaigoje pareiškė, kad miesto centre šiais taršiais automobiliais nebus galima važinėti nuo 2024 metų.

Automobilių mokestis – nuo 2020-ųjų

Nacionalinio oro taršos mažinimo plano įgyvendinimo priemonių plane nurodoma, kad nuo 2020-ųjų metų lengvieji automobiliai būtų apmokestinami pagal jų taršos lygį, o mokestį mokėtų transporto priemonių savininkai.

Įvesti visuotinį automobilių mokestį Lietuvą ne vienerius metus ragina Europos Komisija ir Tarptautinis valiutos fondas, ankstesnės Vyriausybės yra kėlusios panašias idėjas, bet rimčiau svarstyti mokesčio nesiryžo.

Finansų ministras Vilius Šapoka praėjusią savaitę teigė, kad sprendimai dėl automobilių mokesčio galėtų paaiškėti rudenį.

Be to, nuo 2021 metų yra numatytos finansinės paskatos asmenims, įsigyjantiems ekologiškus automobilius.

Perkantiems naują elektra varomą ar hibridinį automobilį siūloma taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) dydžio vienkartinę negražinamą subsidiją. Vienkartinė subsidija būtų mokama ir tiems, kurie įsigyti ne senesnį kaip 6 metų ne dyzelinu varomą automobilį, o turimą 10 metų ar senesnį automobilį priduotų kaip netinkamą eksploatuoti.

Pirmuoju atveju, Aplinkos ministerijos skaičiavimais, pirmajai paskatai 2021-2027 metais reikėtų 20 mln. eurų, antroji per tą patį laikotarpį pareikalautų dar 40 mln. eurų.

Oro taršos mažinimo priemonėms – per 250 mln. eurų

Visoms Aplinkos ministerijos numatytoms oro taršos mažinimo priemonėms iki 2030 metų ketinama skirti 254 mln. eurų.

Aplinkosaugininkai kelia tikslą iki 2020 metų sieros dioksido kiekį sumažinti 55 proc. (iki 2030 metų – 60 proc.), palyginti su 2005 metais, azoto oksidų – 48 proc. (51 proc.), amoniako – 10 proc. (tiek pat), smulkiųjų kietųjų dalelių – 20 proc. (36 proc.), o nemetaninių lakiųjų organinių junginių – 32 proc. (47 proc.).

Vyriausybė nacionalinį oro taršos mažinimo planą turėtų patvirtinti iki šių metų pabaigos ir iki kitų metų balandžio jį pateikti Europos Komisijai (EK). Vėliau jis turės būti atnaujinamas bent kas ketverius metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Laura

Gerai, kad fejerverkai orą grįnina ir visokios prtardos

vabalas,

visu pirma juk mes esame skurdžiai nabagai, ir iš mūsų lupa kas kam kiek patinka, , bet ar mes nematome kokia padetys yra indijoj, delio miesto gatvių kokie ten srautai, liaudis važioja kokio lygio mašinos be dureliu be tehnikines apžiūros bet lekia ir niekas nieko, o policnikas kelio sankryžas reguljuoja ant bačkos stovėdamas saulėja visa diena su lazda ant nosies kauke užsidėjas transporta tvarko, kinijoj, pekine juk ir tas pats veiksmo planas juk milijuonai žmonių per diena eina ir policnikas stovi ant bačkos ir rodo kelio kryptis ir ant nosies kauke užmauta , o čia kas vyksta ,ponai jau ant tiek išponėjo kad nežino nuo kuo pradėti, nuimkite žeponus ir pradėkite dirbti ,tikra darba bet ne su liaudimi kovokite ,jau gana tu skriaudu ir blogio , viršinam,

cirko

tu ponas špokas juk toj išskrisi į šiltesne vieta laika žiemos leisti, juokas ima iš tu reformatorių kokio lygio sekimu vis kimba į žmonių laisva gyvenimą ,juk nereikia nei pensijas didinti tokio lygio kaip europos sąjungos piliečiai gyvena nei algas kelti nieko juk nereikia ,juk ponas ekonomistas ,p, gylis lietuvoj, aiškiai sako, ką mes esame verti savo gyvenimo ,aišku bet šitiems va bukagalviams nei per kur nesupranta durniais apsiverčia ir savo daro ,kiekviena partija kaip tik prie lovio atėjo, kur mūsų tikro pragyvenimo šaltinis kas trukdo, o yra tikri trukdžiai, kurie nuo mūsų vagia pastoviai ir korupcijos kelias toliau eina , runkeliai tyli, smagu,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS