Gerinant sąlygas siekiama pritraukti savivaldžių kūrėjus | Diena.lt

GERINANT SĄLYGAS SIEKIAMA PRITRAUKTI SAVIVALDŽIŲ KŪRĖJUS

  • 1

Susisiekimo ministro Roko Masiulio įsakymu patvirtintas lankstus savivaldžių automobilių naudojimo reglamentavimas, kuris bus taikomas jų gamintojams, savininkams, valdytojams ir vairuotojams, bandysiantiems savivaldžių automobilių technologijas ir dalyvausiantiems viešajame eisme.

Tokiomis priemonėmis tikimasi pritraukti savivaldžių automobilių gamintojų dėmesį ir paskatinti šias novatoriškas transporto priemones bandyti Lietuvos keliuose.

"Esant savivaldžių automobilių gamintojų susidomėjimui, mūsų šalyje natūraliai galėtų steigtis šių gamintojų atstovybės, įmonės. Tai lemtų šios srities plėtrą ir galbūt naujų darbo vietų atsiradimą. Ilgainiui tikimasi, kad dėl savivaldžių automobilių pagerės eismo saugumo situacija šalies keliuose, nes neliks vairuotojų vadinamųjų žmogiškųjų klaidų. Taip sumažės eismo įvykių, juose žuvusių ir sužeistų eismo dalyvių", – sakė susisiekimo ministras R.Masiulis.

Susisiekimo ministro teigimu, šiuo teisės aktu numatytos tik esminės sąlygos, nes perteklinių reikalavimų nustatymas galėtų turėti neigiamos įtakos savivaldžių automobilių plėtrai Lietuvoje. Svarbu, kad gamintojas užtikrintų, kad pagamintas savivaldis automobilis yra saugus, nekelia grėsmės aplinkiniams ir gali saugiai atlikti bandomuosius važiavimus viešajame eisme.

Savivaldžių automobilių bandymų ir dalyvavimo viešajame eisme sąlygų ir tvarkos apraše įtvirtinta, kad dalyvaudami viešajame eisme savivaldžiai automobiliai, jų valdytojai ir vairuotojai turi laikytis Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo ir Kelių eismo taisyklių nuostatų, nustatytos ir kitos sąlygos, kurias privalo atitikti savivaldis automobilis (pvz., turi būti užtikrintas eismo, kibernetinis saugumas, atitiktis techniniams reikalavimams privalo būti suderinta su Lietuvos transporto saugos administracija, važiavimo maršrutas – su kelio (gatvės) savininku). Be to, savivaldžiuose automobiliuose turi būti įrengta duomenų įrašymo įranga, kuri leistų nustatyti eismo įvykio ir (arba) nusižengimo priežastį ir kaltininką. Įvykus eismo įvykiui ir (arba) nusižengimui, duomenų valdytojai privalės bendradarbiauti su tyrimą vykdančiomis institucijomis ir pagal užklausą pateikti visą būtiną informaciją. Tik išpildžius įsakyme nustatytas sąlygas savivaldis automobilis galės dalyvauti viešajame eisme.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

O kažkas ta proga pradės kurti virusus tiems 'savi-valdžiams'.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS