Įspėja kelyje saugotis bebrų: jų šeimose dabar vyksta įdomus procesas | Diena.lt

ĮSPĖJA KELYJE SAUGOTIS BEBRŲ: JŲ ŠEIMOSE DABAR VYKSTA ĮDOMUS PROCESAS

Stirnos ir kiti laukiniai gyvūnai nežino, kas yra kelias – jis jiems neegzistuoja. Būtent todėl tikėtis daugiau supratingumo iš laukinių gyvūnų tikrai neverta. Jei norite išvengti skaudžių susidūrimų, ugdykite savo aplinkos stebėjimo įgūdžius ir susikoncentruokite į vairavimą. 

Plačiau apie tai, kodėl susiduria laukiniai gyvūnai ir automobiliai, ir ar galima to išvengti, pasakoja Medžiotojų draugijos pirmininko pavaduotojas Eugenijus Tijušas.

Vos per vieną savaitgalį buvo užfiksuota 11 lengvųjų automobilių ir stirnų susidūrimų. Tuo stebėtis nereikėtų, nes šiuo metu gamtoje vyksta reiškiniai, kurie skatina gyvūnus per kelią bėgti net nestabtelėjus.

„Šiuo metu vyksta reiškinys, kurio metu stirnų patinai užsiima teritorijas, kurias visą vasarą kontroliuos, o atėjus vasaros viduriui lauks savo patelių. Važiuojant vėlyvu paros metu – naktį ar paryčiais, – ypač kaimo keliuose, reikia būti labai atidiems. Tie gyvūnai turi savus elgsenos įpročius, kurių mes nepakeisime“, – situaciją komentuoja Medžiotojų draugijos pirmininko pavaduotojas E. Tijušas.

Dauguma vairuotojų sako, kad išvengti susidūrimo su stirna, dažnu atveju, beveik neįmanoma. Į važiuojamąją kelio dalį šie gyvūnai šoka staiga, todėl iš anksto jį pastebėti yra sudėtinga.

„Staigumas, kodėl stirna ar stirninas greitai iššoka į kelią, yra paremtas jų elgsena. Formuodami savo teritorijas stirnų patinai dėl jų aršiai konkuruoja, todėl stipresnis veja silpnesnį, o pastarasis bėgdamas tikrai nesidairo, ar jo kelyje yra automobilis, ar ne. Todėl šioje vietoje tikėtis supratingumo iš žvėrių neverta. Mums reikėtų patiems būti atidesniems“, – priežastis, kodėl stirnos staiga šoka į kelią, įvardija E. Tijušas.

Kelyje dažnai galima sutikti ne tik stirną

Nors dažniausiai girdime, kad laukiniai gyvūnai, su kuriais susiduria automobiliai, yra stirnos, tačiau pavojų kelią ne tik jos.

Norėčiau įspėti vairuotojus, kad šiuo metu didesnė tikimybė kelyje sutikti ne tik stirniną, bet bebrą.

„Norėčiau įspėti vairuotojus, kad šiuo metu didesnė tikimybė kelyje sutikti ne tik stirniną, bet bebrą. Jų šeimose dabar vyksta įdomus procesas, kai dviejų metų amžiaus bebriukai yra išvaromi iš namų ieškoti naujos gyvenamosios vietos. Būtent antroje gegužės pusėje yra didelė tikimybė pamatyti šalikelėje partrenktus bebrus.

Tai nėra toks didelis gyvūnas kaip stirna, tačiau taip pat keliantis pavojų kelyje, ypač mažiau patyrusiam vairuotojui, kuris po tokio susidūrimo gali nesuvaldyti automobilio. Tokio amžiaus bebriukai gali sverti iki kelių kilogramų,“ – vairuotojus perspėja E. Tijušas.

Reuters/Scanpix nuotr.

Vairuotojai raginami atkreipti dėmesį ir į aplinką, kuri supa kelią, nes nuo to gali priklausyti, kokio laukinio gyvūno galima tikėtis kelyje.

„Jeigu briedžių išbėgimo į kelią didesnė tikimybė yra miškingose vietovėse, tai stirnos yra pievų gyventojai, todėl net ir važiuojant visiškai atvirais laukais, kur iš vienos ir kitos pusės yra pievos ar dirbami laukai, nereikia atsipalaiduoti ir galvoti, kad ten stirna negali iššokti.

Dabartinė stirnų gausa yra tikriausiai gausiausia per visą Lietuvos istoriją ir susidurti su šiuo gyvūnu ar jį sutikti kelyje tikimybė yra didelė“, – įžvalgomis dalijasi E. Tijušas.

Ar galima išvengti susidūrimo su laukiniu gyvūnu?

Vieningų taisyklių, kaip išvengti susidūrimų su laukiniais gyvūnais, nėra. Tačiau kai ką vairuotojai gali padaryti, kad keliauti būtų saugiau.

„Aš manau, kad tokius įgūdžius, kaip aplinkos stebėjimas akies krašteliu, gali išsiugdyti bet kuris vairuotojas. Taip pat reikėtų daugiau dėmesio sutelkti į vairavimą ir į kelią, mažiau jo skirti, pavyzdžiui, muzikai arba mobiliems telefonams“, – labiau susikoncentruoti į vairavimą ir stebėti aplinką ragina E. Tijušas.

Reuters/Scanpix nuotr.

Laukinių gyvūnų ekspertas atkreipia dėmesį ir į tai, kad situaciją pagerintų papildoma naujų vairuotojų edukacija.

„Oficialių pasitarimų metu, kai kalbama apie automobilių ir stirnų susidūrimus, ne kartą esu sakęs, kad vairuotojų rengimo kursuose galėtų atsirasti bent maža dalis informacijos apie tai, kas vyksta aplinkoje. Bent elementarios žinios kas, kaip ir kada vyksta, tikrai prisidėtų prie eismo saugumo“, – pastebi E. Tijušas.

Primename, kad jeigu kelyje susidūrėte su laukiniu gyvūnų, apie tai reikėtų pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Atvykę policijos pareigūnai informaciją perduos kitoms institucijoms, kurios pasirūpins žuvusiu arba sužalotu laukiniu gyvūnu.

Plačiau – įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Del dantų

Dabar Bliendomiedas stipriai modifikuotas. Žmonės visokiu E prijiede tai jiems neveikia, o natūr bebrai nebeatlaiko chemijos

Jis

turbūt daug rūko,labai jau geltoni dantys.

o bebrai --tai keliu policajai ?

kelyje visuomet reikia saugotis bebru- policaju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS