Keliuose daugėja pažeidimų: rizikuoja ir lietuviai, ir svečiai iš užsienio | Diena.lt

KELIUOSE DAUGĖJA PAŽEIDIMŲ: RIZIKUOJA IR LIETUVIAI, IR SVEČIAI IŠ UŽSIENIO

Per vienuolika šių metų mėnesių nustatyta daugiau kaip 550 tūkst. KET pažeidimų, tai net 100 tūkst. daugiau negu pernai per tą patį laikotarpį.

Didžiąją dalį pažeidimų sudaro maksimalaus leistino greičio ribojimo nepaisymas – tokių pažeidimų daugiau kaip pusė. Dažniausiai vairuotojai greitį viršija nuo 20 iki 30 km/val. Iki gruodžio buvo užfiksuota daugiau kaip 131 tūkst. tokių pažeidimų. Daugiau kaip 9 tūkst. atvejų greitį viršijo ir užsieniečiai.

Įdomu tai, kad iki 10 km/val. greitį viršijo vos kiek daugiau nei pusantro tūkstančio vairuotojų. Antra didžiausia grupė pažeidėjų, greitį viršijo nuo 30 iki 40 km/val. – beveik 32,5 tūkst., čia nemenkai pasižymėjo ir vairuotojai ne iš Lietuvos. 6771 toks užfiksuotas greituolių iš užsienio skaičius mūsų šalies keliuose.

Kuo didesnis greičio viršijimas užfiksuotas, tuo labiau traukiasi riba tarp pažeidėjų lietuvių ir užsieniečių. Pavyzdžiui, leistiną greitį daugiau kaip 40 km/val., bet ne daugiau kaip 50 km/val. viršijo 7715 tautiečių ir 1903 vairuotojai iš užsienio. Daugiau kaip 50 km/val. greitį viršijo 2515 tautiečių ir 744 užsieniečiai. Panaši proporcija buvo užfiksuota ir praėjusiais metais. Daugiau kaip 50 km/val. greitį viršijo 1956 vairuotojai iš Lietuvos ir 548 užsieniečiai.

Motociklų vairuotojai, nors ir žinodami, kad už greičio viršijimą daugiau kaip 30 km/val. gresia teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas, nevengia rizikuoti. Iki gruodžio net 197 motociklininkai viršijo greitį daugiau kaip 30 km/val., tačiau mažiau nei 40 km/val. Pernai tokių drąsuolių buvo vos 41. Visgi kito taisyklių punkto, kuris įpareigoja motociklininkus prie vairo sėsti tik blaivius, atrodo, kad laikomasi. Iki gruodžio 1-osios užfiksuoti tik 15 motociklininkų, kurių kraujyje alkoholio kiekis siekė nuo 0 iki 0,4 prom. Tiesa, sunku išskirti, kiek motociklininkų viršijo 0,4 prom. ribą, tačiau neperžengė 1,5 prom. ribos, už kurią nuobauda jau taikoma ne pagal Administracinių nusižengimų kodeksą, bet pagal baudžiamąją teisę. Bendrai suskaičiavus automobilių ir motociklų vairuotojus tarp 0,4 ir 1,5 prom. "pripūtusių" šiemet buvo 2611 ir 114 užsieniečių.

Valstybinės mokesčių inspekcijos Mokesčių apskaitos departamento direktorius Židrūnas Karalius informavo, kad VMI neišskiria KET pažeidimų baudų, tačiau visgi didžiąją dalį baudų būtent ir sudaro gautos už KET pažeidimus. Pavyzdžiui, 2017-aisiais gyventojams buvo paskirta 645 710 baudų, iki praėjusių metų gruodžio pareigūnai buvo užfiksavę daugiau kaip 450 tūkst. pažeidėjų, kuriems surašyti administracinių nusižengimų protokolai ir paskirtos baudos. Nuo šių metų pradžios iki spalio 31 d. paskirtos jau 586 255 baudos. "Nuo 2017 sausio 1 d. iki 2017 gruodžio 31 d. užsienio šalių piliečiams buvo paskirtos 34 024 baudos už 3,16 mln. eurų. Užsieniečiai sumokėjo 1,46 mln. eurų paskirtų baudų. Šių metų spalio 16 d. duomenimis, kitų valstybių gyventojams paskirtos 31 094 baudos už 2,33 mln. eurų, iš kurių jau sumokėta 1,07 mln. eurų", – skaičius vardijo Ž.Karalius.

Specialistas taip pat priminė, kad tuo atveju, jei gyventojas turi sunkumų ir dėl objektyvių priežasčių negali per įstatyme nustatytą terminą sumokėti baudos, jam sudaryta galimybė kreiptis į VMI su prašymu atidėti ar išdėstyti baudos mokėjimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Juozas

Labai didelis pažeidėjų skaičius. O jei įvertinus tai, kad gal tik kas dešimtas viršijimas užfiksuojamas? Kažin, ar aš sulauksiu eismo saugumu besirūpinančio valdininko, kuris rimtai pasvarstytų, ar dabar esantys greičio ribojimai visais atvejais yra pagrįsti ? Kai blogos vairavimo sąlygos, slidu- per radiją vairuotojai raginami pasirinkti saugų važiavimo greitį. O tai kai geros sąlygos, tai jau nemokėsime patys pasirinkti, būtinai riboti iš aukščiau"? Jeigu didžioji dauguma automobilių kelyje Kaunas- Panevėžys juda apie 110 km/h- tai gal ir leiskime tai. Bus visiems ramiau, mažiau pačių pavojingiausių tokiame kelyje lenkimų. Vairuotojai daugiau dėmesio kreips į vairavimą, o ne į pakrūmes, kur gali kas nors tykoti...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS