Naudotas automobilis: kaip išvengti papildomų išlaidų? | Diena.lt

NAUDOTAS AUTOMOBILIS: KAIP IŠVENGTI PAPILDOMŲ IŠLAIDŲ?

Dauguma naudotą transporto priemonę pirkusių asmenų pripažįsta, kad kartais vyksta savotiška loterija. Net ir neblogai serviso darbuotojų įvertintas automobilis gali sugesti vos atsisveikinus su jo pardavėju. Kaip išvengti papildomų išlaidų perkant naudotą transporto priemonę?

Reikia pasiruošti

Kauno automobilių turgų valdančios įmonės "Varanas" vadovas Valentinas Naujanis pataria dar prieš atsiverčiant automobilių skelbimus internete ar atvykstant į turgų apskaičiuoti, kokią sumą esate pasirengę išleisti, nepamirštant įtraukti ir išlaidų, skirtų draudimui, perregistravimui, patikrai servise bei tepalams keisti.

"Labai tinkamai elgiasi tie, kurie atsideda bent 10 proc. automobilio vertės siekiančią sumą galimiems neplanuotiems gedimams", – tvirtino V.Naujanis. Tiksliai žinodami maksimalią sumą, kurią galite išleisti, atsikratysite pagundų dairytis į naujesnius ir brangesnius automobilius, o nusipirkę nebijosite, kad kam nors sugedus automobilis stovės kieme, kol taupysite remontui.

Pasak V.Naujanio, perkant naudotą automobilį itin svarbus jo patikimumas ir tipiškos ligos. "Pasidomėkite pasirinktais automobilių modeliais įdėmiau ir įvertinkite galimas jų silpnąsias vietas bei taisymo išlaidas", – patarė pašnekovas.

Dauguma žmonių nusiperka patį pirmą apžiūrėtą automobilį, jei tik jis neturi didelių trūkumų. Vis dėlto V.Naujanis pataria sau tinkamiausio automobilio paieškai skirti daugiau laiko.

"Jei dairotės į tokius modelius, kuriais anksčiau niekada nevažiavote, patarčiau atkeliauti į turgų, nes čia vienu metu galėsite apžiūrėti daugiau automobilių ir pabandyti, ar patikęs modelis yra tikrai tas automobilis, kurio norite", – teigė V.Naujanis.

Nepasiduokite spaudimui

UAB "Varanas" vadovas teigė matantis ir situacijas, kai automobilio į turgų pirkti atvažiuoja kone visa šeima. Nepaisant to, kad jį vairuos tik vienas asmuo, visi šeimos nariai puola dalyti patarimus, kad reikėtų rinktis vieną ar kitą transporto priemonę.

"Jei automobilis atrodo tvarkingas, bet jūs jame nesijaučiate gerai, nepirkite jo. Net jei kartu į apžiūrą atvažiavę artimieji įtikinėja pirkti, o jums taip neatrodo, nepasiduokiite jų spaudimui", – tvirtino V.Naujanis.

Automobilyje kasdien praleidžiame daug laiko, todėl važiavimas turi teikti malonumą, o jei pirksite nenorimą modelį arba abejosite savo pasirinkimu, šias emocijas visada prisiminsite.

Kad ir kokie būtų susitarimai tarp pirkėjo ir pardavėjo, duoda jis garantiją ar neduoda, visus sutarties punktus būtina patvirtinti raštiškai.

Išsirinkę automobilį jį nuodugniai patikrinkite automobilių servise. Tai papildomai kainuoja, tačiau leidžia išvengti didelių išlaidų remontui ateityje. Jeigu automobilio defektai ir trūkumai priimtini, juos būtina nurodyti pirkimo–pardavimo sutartyje.

V.Naujanis atkreipė dėmesį, kad tikimybė nusipirkti katę maiše mažesnė, jeigu panašaus automobilio kaina Lietuvoje, Vokietijoje ar kitoje užsienio šalyje nėra pernelyg maža. "Kažin ar kas nors norėtų gerą automobilį parduoti gerokai pigiau nei jis vertas, tad per maža kaina gali būti rimtas signalas apie automobilio kokybę", – teigė pašnekovas.

Įstatymo garantija

Šalies įstatymu įteisinta, kad nusipirkęs bet kokią prekę pirkėjas įgyja mažiausiai 6 mėn. trukmės garantiją. Vadinasi, jei pirkinys per 6 mėn. sugenda, pirkėjas turi teisę iš pardavėjo išsireikalauti kompensaciją ar atsiimti pinigus už tą daiktą. Tai galioja ir automobiliams.

Pardavėjas yra parduodamo daikto savininkas. Jeigu pirkėjas už jį sumokėjo kad ir centą arba gavo dovanų, su tuo daiktu pastarajam atitenka ir teisės į jį, ir pareigos. Derėtų atminti dar vieną svarbų momentą. Kad ir kokie būtų susitarimai tarp pirkėjo ir pardavėjo, duoda jis garantiją ar neduoda, visus sutarties punktus būtina patvirtinti raštiškai. Ir kuo aiškiau sutartyje aprašyta, kam garantija suteikiama, o kas lieka be jos – tuo geriau. Kodėl tai svarbu? Tam, kad išvengtume pardavėjų manipuliacijų garantijų tema. Pasiremti vien tik pardavėjo surašytais defektais – miglotas sprendimas. Kur kas patikimiau – kruopščiai patikrinti pasirinktą automobilį. Šiam tikslui geriausia pasirinkti autorizuotus servisus ar bent solidesnes techninės priežiūros stotis, turinčias diagnostikos įrangą.

Jau ne vienus metus automobilio pirkimo–pardavimo sutartyje pardavėjas privalo nurodyti objektyvią tiesą apie jo būklę. Norint įgyvendinti šį reikalavimą, tektų išardyti visą automobilį iki paskutinio varžtelio ir parodyti pirkėjui atskirai visus atskirus mazgus bei agregatus – šitam mechanizmui garantija galioja, o šitam – ne ir t.t. Pavyzdžiui, Vokietijoje parduodant automobilį klausiama, kur juo bus važinėjama? Jeigu jis bus eksploatuojamas Vokietijoje, pirkinio kaina automatiškai išauga 1 200–1 500 eurų. Mat šiam automobiliui suteikiama garantija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS