Nenufilmuotas pažeidimas, ne pažeidimas? | Diena.lt

NENUFILMUOTAS PAŽEIDIMAS, NE PAŽEIDIMAS?

Važiuodami automobiliu pamatote daromą Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą. Apie jį pranešate Bendruoju pagalbos numeriu 112, užpildote pranešimą policijoje, tačiau, jei vaizdo filmavimo priemonėmis jo neužfiksavote, jūsų pilietiškumas gali nueiti šuniui ant uodegos.

Šonaslydis gatvėje

Situacija, kai kelyje tenka matyti nepagarbiai kitų eismo dalyvių atžvilgiu besielgiantį vairuotoją ne tokia jau reta, bet dažniausiai chuliganišku vadiname elgesį, kai vairuotojas viršija greitį ar eisme manevruoja pernelyg rizikingai.

Prie tokio elgesio kelyje daugumos dažniau vairuojančiųjų akys jau yra įpratusios ir neretai į tokį elgesį numojama ranka. Pasitaiko situacijų, kurios priverčia susimąstyti, kad kelyje apdairumo niekuomet nebūna per daug. Viena tokių nutiko ir man.

Taigi praėjusios savaitės ketvirtadienio vakaras. Viena judriausių Vilniaus gatvių – Geležinio Vilko, judu savo automobiliu žiedinės sankryžos link, išsyk pasirinkęs tinkamą juostą tolesniam manevrui. Staiga galinio matymo veidrodėlyje pamatau link manęs artėjantį juodą BMW, kurio vairuotojas staiga nusprendžia pademonstruoti, kaip sugeba priversti automobilį slysti. Su galingu trečios klasės BMW tai padaryti nesunku. Tik vietoj švelnaus slystelėjimo, juodas BMW pradeda slidinėti po visas dvi eismo juostas, grėsmingai priartėdamas ir prie mano vairuojamo automobilio. Patekus į tokią situaciją išeitis lieka viena – didinti automobilio greitį, kad pradedantysis šonaslydžio "meistras" nenučiuožtų į šalikelę kartu su manimi. Laimei, BMW vairuotojui automobilį pavyksta suvaldyti.

Po tokių smagių jo pašlitinėjimų į kairę ir į dešinę, nusprendžiu apie įvykį pranešti policijos pareigūnams. Surenku Bendrosios pagalbos centro (BPC) numerį 112 ir operatorei nupasakoju situaciją, ji bando sujungti su patrulių ekipažu, bet ryšys nutrūksta. Tenka procedūrą kartoti iš naujo. BMW važiuoja priekyje, paskui jį seku ir aš. Žinoma, įdomiai skamba tiek BPC, tiek ir policijos pareigūnų klausimas, ar chuliganiškai vairavusio vairuotojo automobilį dar matote ir važiuojate paskui jį? "Taip, matau, taip, važiuoju", – atsakau ir kartu matau, kaip automobilis didindamas greitį nutolsta.

Policijos pareigūnams nusakau važiavimo kryptį ir vėl išgirstu klausimą: "Ar dar matote automobilį?" Suprantu, kad policijos pareigūnams daug lengviau suprasti, kur yra netinkamai kelyje pasielgusio piliečio automobilis, bet kartu tai ir savotiškas skatinimas daryti pažeidimą, nes įtariamo pažeidėjo automobilis toli gražu nevažiuoja laikydamasis nurodyto 80 km/val. greičio ribojimo.

Parodymai – dar ne viskas

Nusprendęs Vilniaus gatvėse nekurti "Kobros 11" veiksmo scenų, paklausiu pareigūno, ką toliau daryti. Balsas ragelyje atsako: "Jei turite pretenzijų, vykite į policijos komisariatą." Kadangi nutariau tokio vairuotojo elgesio šiaip sau nepalikti, www.ePolicija.lt užpildžiau pranešimo formą apie padarytą KET pažeidimą, bet daugiau jokio šios istorijos tęsinio jums papasakoti negaliu.

Beje, įdomu, kad net ir nurodęs e.paštą, negavau jokio patvirtinimo, jog mano pranešimas užregistruotas. Gal pašto balandžiams dabar netinkamas metas skristi?

Ilgai laukti neketinau, tad kreipiausi į Lietuvos kelių policijos tarnybą prašydamas paaiškinti, ką tokiose situacijose daryti kitiems vairuotojams, kurie pamato, kad eismo dalyvis elgiasi neatsakingai ir kelia pavojų kitiems.

Lietuvos Kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus viršininkas Rytis Vosylius teigė, kad informacija atvykus į policijos komisariatą ar ePolicija.lt portale turėtų būti pateikiama kuo išsamesnė. "Gautas pranešimas pagal kompetenciją nagrinėjamas pagal užfiksuoto pažeidimo vietą, t.y. kurio apskrities vyriausiojo policijos komisariato prižiūrimoje teritorijoje jis padarytas. Siekiama nustatyti, ar tokiu veiksmu asmuo padarė nusižengimą, pvz., KET pažeidimą, ar kitą teisės pažeidimą", – situaciją komentavo pašnekovas.

Konkrečiu, anksčiau aprašytu atveju, pasak pareigūno, tyrimas labai apsunkinamas. "Skiriant nuobaudą remiamasi surinktais įrodymais, o šiuo atveju, kai pažeidimas neužfiksuojamas vaizdo fiksavimo priemonėmis, įrodyti tokį nusižengimą sudėtinga", – tvirtino pareigūnas. Taigi, regis, lieka apie pažeidimą pranešusio žmogaus žodis prieš tą pažeidimą padariusio. Patyliukais peršasi išvada, kad tiems, kurie važinėja daugiau ir nėra abejingi kitų padaromiems pažeidimams, automobilyje reikia turėti vaizdo registratorių ir ne tik tokį, kuris filmuoja situaciją priekyje, bet ir tokį, kuris filmuotų vaizdą gale.

Ne skundas, o atsakomybė

Jeigu jau esate apsirūpinę vaizdo registratoriumi ir užfiksuojate netinkamą vairuotojo elgesį kelyje, turėtume nesibaiminti ir nesigėdyti apie tai pranešti policijos pareigūnams. Ilgus metus po Skandinavijos šalis automobiliu važinėjantis dienraščio skaitytojas Edmundas teigia, kad šiose šalyse pirmiausia niekas nesupranta, kaip galima imtis pavojingų manevrų kelyje, o antra – vairuotojai yra įpratę apie tokius nusižengimus iškart pranešti pareigūnams.

Tiems, kurie važinėja daugiau ir nėra abejingi kitų padaromiems pažeidimams, automobilyje reikia turėti vaizdo registratorių.

"Kažkodėl tik Lietuvoje kalbama, kad nenoriu būti skundiku ar pan. Reikia suprasti, kad tai ne apskundimas. Eisme dalyvaujame mes visi ir svarbu, kad kiekvienas, važiuojantis gatve, einantis šaligatviu, važiuojantis dviračiu, jaustųsi saugus. Visi prisimena legendinę pažadinto žvėriuko istoriją Vilniuje, kai jaunuolio nesuvaldytas BMW įsirėžė į viešojo transporto stotelės paviljoną. Jeigu vieną kartą taip elgdamasis žmogus praslysta, antrą kartą jam susidaro neribojamos laisvės pojūtis, kai ta laisvė peržengia ir kitų laisvės ribas", – požiūrį dėstė kaunietis.

Nelikti abejingiems daromiems pažeidimams paragino ir R.Vosylius. Pirmiausia, pasak pareigūno, reikėtų susisiekti bendruoju pagalbos numeriu 112 ir vykdyti operatoriaus nurodymus. "Pagal galimybes vaizdo registratoriumi ar kitomis priemonėmis užfiksuoti pažeidimą, informaciją perduoti policijai. Galima pabandyti ir sudrausminti pažeidėją, bet reikia objektyviai įvertinti situaciją, nesiimti veiksmų, jei galite pats ar kiti asmenys gali nukentėti", – pasakojo Kelių policijos tarnybos atstovas.

Kokia gresia atsakomybė?

Administracinių nusižengimų kodekso 420 straipsnis "Pavojingas ir chuliganiškas vairavimas", KET nustatyto draudimo lenkti ar įvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą pažeidimas ir už jo padarymą gresiančios nuobaudos:

1. Transporto priemonių vairavimas vienu metu ar paeiliui padarant kelis grėsmę eismo saugumui keliančius eismo taisyklių pažeidimus, lenkimas vietose, kuriose pagal KET draudžiama lenkti, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant KET reikalavimus, vairavimas neteisėtai organizuotose transporto priemonių lenktynėse, pavojingą situaciją sukėlęs (t.y. privertęs kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitokių veiksmų savo ar kitų žmonių saugumui užtikrinti) KET pažeidimas užtraukia baudą vairuotojams nuo 170 iki 230 eurų, o neturintiems teisės vairuoti transporto priemonės asmenims – nuo 300 iki 600 eurų.

2. Chuliganiškas vairavimas, t.y. pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui keliantis KET pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų, užtraukia baudą vairuotojams nuo 450 iki 550 eurų ir neturintiems teisės vairuoti transporto priemones asmenims – nuo 750 iki 1 000 eurų.

3. Šio straipsnio 1 dalyje nurodyti veiksmai, padaryti neblaivaus (nustatytas lengvas neblaivumas (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens, taip pat vengusio neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo arba alkoholį, narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas vartojusio iki patikrinimo asmens, užtraukia baudą vairuotojams nuo 600 iki 850 eurų.

4. Šio straipsnio 2 dalyje numatyti veiksmai, padaryti neblaivaus (nustatytas lengvas neblaivumas (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) arba apsvaigusio nuo narkotinių, psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmens, taip pat vengusio neblaivumo ar apsvaigimo patikrinimo arba alkoholį, narkotines, psichotropines ar kitas psichiką veikiančias medžiagas vartojusio iki patikrinimo asmens, užtraukia baudą vairuotojams nuo 850 iki 1 200 eurų.

5. Už šio straipsnio 1 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 3 iki 6 mėnesių.

Už šio straipsnio 2 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 1 iki 2 metų.

Už šio straipsnio 3 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 2 iki 3 metų.

Už šio straipsnio 4 dalyje numatytą administracinį nusižengimą privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 3 iki 5 metų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Algirdas

Tikrai pirksiu registratoriu ir pati geriausia nes kasdiena matauk daug grubiu pazeidimu ir chuliganisko vairavimo, visa info pristatysiu policijai, gal keliu gaideliu apmazes.....

Anonimas

rotušės aikštėj stovi kameros,bet taksistam vienodai,vienas toks rusiška pavarde metų metais ant pėsčiujų perėjos stovi ir nieko,tur būt kameros butaforinės

bemewo driveris

stukaciai kozelai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS