Filharmonijoje – A. Vizgirdos kūrybinės veiklos 50-mečio koncertas | Diena.lt

FILHARMONIJOJE – A. VIZGIRDOS KŪRYBINĖS VEIKLOS 50-MEČIO KONCERTAS

Antradienį koncertą Nacionalinėje filharmonijoje surengs įspūdingą 50-ies kūrybinės veiklos metų sukaktį minintis fleitos maestro, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas, ansamblio „Musica humana“ meno vadovas prof. Algirdas Vizgirda.

Ta proga A. Vizgirda rengia rečitalį „Dainuojanti Lietuvos fleita“, o jame ne tik pats gros ir diriguos, bet ir suvienys visa būrį bendraminčių. Į Nacionalinės filharmonijos Didžiąją salę jis pakvietė ne tik kolektyvus ir solistus, su kuriais bendradarbiauja, bet ir buvusius bei esamus studentus.

A. Vizgirda yra vienas žymiausių mūsų šalies atlikėjų. Jis baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, aspirantūrą Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje, stažavosi Paryžiaus konservatorijoje.

Prancūzų fleitos mokyklai atstovaujantis A. Vizgirda dažnai kviečiamas vesti meistriškumo kursų Prancūzijoje, Belgijoje, Austrijoje, Čekijoje, Turkijoje ir Latvijoje. Nuo 1995 m. jis yra Prancūzijos fleitistų asociacijos narys. Nuo 2001 m. profesoriaus iniciatyva Neringoje kasmet vyksta tarptautiniai fleitos meistriškumo kursai. Su kolegomis iš Prancūzijos 2005 m. jis čia surengė Pirmąjį tarptautinį fleitistų konkursą.

Dešimt metų A. Vizgirda buvo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro (LNSO) fleitų grupės narys, vėliau koncertmeisteris, 1971-1994 m. grojo Filharmonijos pučiamųjų kvintete. Nuo 1988 m. A. Vizgirda groja ansamblyje „Baltic trio“.

A. Vizgirdos kūrybos kelias glaudžiai susijęs su Lietuvos nacionalinės filharmonijos kamerinio ansamblio „Musica humana“ kūrybine biografija (įkurtas 1974 m.). Šio kolektyvo koncertai buvo vieni pirmųjų senosios muzikos autentiškos interpretacijos atgaivinimo Lietuvoje ženklų. Didelį impulsą ansambliui davė meno vadovo A. Vizgirdos studijos Paryžiaus nacionalinėje konservatorijoje.

Fleitisto rečitaliuose skamba įvairių epochų ir stilių muzika, jo diskografijoje yra „Prancūzijos baroko muzika fleitai“, „Kompiuterizuoto pasaulio pastoralė“, su JAV gyvenančiu lietuvių pianistu Povilu Stravinsku įrašyta „Lietuvos ir Prancūzijos XX a. muzika fleitai ir fortepijonui“.

GALERIJA

  • Filharmonijoje – A. Vizgirdos kūrybinės veiklos 50-mečio koncertas
D. Labučio / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS