Gatvės muzikos diena – šventė jauniesiems menininkams | Diena.lt

GATVĖS MUZIKOS DIENA – ŠVENTĖ JAUNIESIEMS MENININKAMS

Jau tradicija Lietuvoje tapusi Gatvės muzikos diena ne tik suburia kūrybingus žmones bendram tikslui – pasidalyti muzikos džiaugsmu su aplinkiniais, bet ir suteikia galimybę prisidėti jauniesiems menininkams išreiškiant kitus meninius sprendimus.

Kaip ir kasmet, Gatvės muzikos diena šiemet bus švenčiama trečiąjį gegužės šeštadienį – 18-ąją. Registracija į Gatvės muzikos dieną vyksta puslapyje www.gmd.lt.

Patricija Poškevičiūtė – autorė, šiemet sukūrusi Gatvės muzikos dienos vizualinį identitetą "Pamatyk muziką", pasidalijo patirtimi prisidedant prie šio projekto bei atskleidė savo kūrybinio proceso subtilybes.

Įkvėpimo šaltinis

Patricija – moksleivė, šiuo metu gyvenanti mokyklos baigimo bei artėjančių egzaminų nuotaikomis. Tačiau merginos gyvenime didelę vietą taip pat užima kūryba, kuri neapsiriboja viena sritimi – Patricija pridūrė, jog piešia ir muzikuoja, tačiau piešimas šią akimirką užima didžiąją dalį jos laiko.

Mergina teigia, jog kūrybinio įkvėpimo toli ieškoti nereikia: kasdienybė kupina dalykų ir reiškinių, kuriuos būtent kūryba ir padaro išskirtinius ir didingus.

"Kūriniais gali tapti kalnuose pamatyti žymėjimai ant medžių, identiški mano bendražygio striukės spalvoms, vėliau tampantys kelionės vėliava, kūriniais gali tapti man nepažįstamos merginos pasakyta frazė autobuse, o kartais kūriniu gali virsti net dvejojimo jausmas kuo būti – dailininke ar biologe", – sakė P.Poškevičiūtė.

Išskirtinė galimybė

Kiekvienas kuriantis žmogus pritars minčiai, jog viena svarbiausių kūrybos taisyklių – tikėjimas savo veikla. Ne išimtis ir P.Poškevičiūtė, kuri pripažįsta, jog kūryba, kupina pasitikėjimo savimi bei tikėjimo, yra kiekvieno kuriančio žmogaus svajonė. Tačiau net ir panirus į veiklą, kuri atrodo tokia sava ir artima, nereiškia, jog kūrybos procesas bus lengvesnis.

Dvejonių, kokį vizualą pasirinkti, turėjo ir jaunoji menininkė. Tačiau šiandien ji gali tik padėkoti Gustui Klėjui ir likusiai Gatvės muzikos dienos organizatorių komandai, kuri jaunąją menininkę vizualo kūrybos proceso metu skatino patarimais bei palaikymu.

Paklausta, kokią vietą jos gyvenime užima menas, mergina paatviravo, jog norėtų išsiugdyti kūrybos rutiną, kuri savotiškai priverstų neišsisukinėti ir mintis realizuoti šią akimirką, neleidžiant joms nugrimzti užmarštin.

"Kūryba vyktų kasdien ir, sakyčiau, net sparčiai ūgteltų jos kokybė. O kad tai vyktų, visgi reikia ne tik kasdienybės įspūdžių, bet ir žmonių, filmų, muzikos, kvapų – viso to, kas ir yra menas, skirtas naujam menui kurti. Reikia šiek tiek "pavogti" meno, jį sugerti į save, transformuoti ir  kurti savo meną – naująjį pasaulį. Kaip žemėje nuolatos vyksta vandens cirkuliacija, taip ir kūrėjo kūne nuolat vyksta meno cirkuliacija", – samprotavo mergina.

Įamžinti įspūdžiai

P.Poškevičiūtės piešiniuose galima rasti akivaizdžių sąsajų su muzika, tačiau jie nėra susiję su jos pačios muzikavimu – Patricija mieliau piešia motyvus, susijusius su jai patinkančių muzikantų kūryba.

"Esu įamžinus mano didžiausią įkvėpėją nuo vaikystės laikų – Aliną Orlovą, prieš keletą metų atrastus "McLoud", o netolimoje ateityje turėtų atsirasti ir "The Animals" apdainuojantis piešinys", – paatviravo mergina ir pridūrė, jog ir šių metų Gatvės muzikos dienos vizuale galima rasti žmonių, prisilietusių prie muzikos, siluetų,  tačiau visos intrigos iki galo neatskleidė – kaip teigė, paliks plotelį vaizduotės žiūrinčiųjų akims.

Grojau Edvardo Griego "Norvegų šokį" ir pamačiau einantį Andrių Mamontovą. Jis stabtelėjo prie manęs ir nufotografavo.

Keturis kartus turėjusi galimybę dalyvauti Gatvės muzikos dienos renginiuose, P.Poškevičiūtė prikaupė nemenką įspūdžių bagažą.

"Pamenu lyg šiandien. Buvo antrieji mano dalyvavimo Gatvės muzikos dienoje metai, buvau dar visai mažiukė. Stovėdama šalia baltos Pacų rūmų sienos, grojau Edvardo Griego "Norvegų šokį" ir pamačiau einantį Andrių Mamontovą. Jis stabtelėjo prie manęs ir nufotografavo. Tokia graži akimirka buvo, pamenu, taip šypsojausi ir tokio džiaugsmo buvau apimta", – prisiminimais dalijosi pašnekovė.

"Visada atsiminsiu grupę pavadinimu "Saulės taboras", jie grojo "Gogol Bordello" dainas. Ir ne tik grojo, tai buvo tikri performansai, dvelkiantys piratiškais, banditiškais kvapais! Kiekvienais metais eidavome su drauge jų pasiklausyti ir pasižiūrėti. Pastebėjau, kad tokių grupių, kurios ne tik groja, bet ir vaidina, skaito eilėraščius ir išdarinėja beprotiškus dalykus, Gatvės muzikos dienoje atsiranda vis daugiau, bet tie išprotėję piratai man jau tapę savotiška šios šventės vėliava", – atradimais dalijosi P.Poškevičiūtė.

Patarimai nedrąsiesiems

Nors Gatvės muzikos diena šiemet muzikos garsais vilniečius ir miesto svečius džiugins jau tryliktąjį kartą, galbūt tai kažkam bus pirmasis kartas pasireikšti. Žmonėms, nedrįstantiems parodyti savo talento didesnei miniai, Patricija pataria nenuleisti rankų.

Merginos teigimu, esant baimei, nereikia jos vengti – verčiau susidurti su ja. "Grokite Gatvės muzikos dienoje jau šiais metais, nes, kaip pačiai teko pajausti, kuo vyresnis esi, tuo didesnės baimės puola, ypač turint omenyje viešus pasirodymus", – patirtimi pasidalijo P.Poškevičiūtė, pridurdama: smagu pasiimti draugą, kuris gali tapti ramsčiu, tada ir groti bus drąsiau.

"Svarbiausia – kai pradėsite groti, pažvelkite į besišypsančias žmonių akis – nuo tos akimirkos viskas bus gerai", – sakė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS