Į teatrą – praturtinti žinių bagažo | Diena.lt

Į TEATRĄ – PRATURTINTI ŽINIŲ BAGAŽO

  • 0

Vilniaus mažasis teatras moksleivių atostogų metu skelbia papildomus spektaklius "Marti". Pagal legendinį lietuvių literatūros klasikės Žemaitės apsakymą sukurtą spektaklį bus galima išvysti balandžio 26 ir 27 d.

Spektaklio kūrėjai pateikia naują žvilgsnį į stereotipinėmis interpretacijomis apaugusį kūrinį ir jo personažus – Katrę, jos tėvą, Vingių Joną ir kitus. Ar tikrai šiuolaikinis moterų emancipaciją ir lygias galimybes šlovinantis pasaulis stipriai pasikeitė nuo Žemaitės aprašytojo? Spektaklyje atsispindi kūrėjų bandymai suprasti XIX a. vedybų, šeimos, meilės ir laimės sampratas ir palyginti jas su šiuolaikinėmis.

Mažojo teatro "Marčioje" neišvysime kaimo buities iliustracijos. Tačiau Vytauto Narbuto sukurta personažų aplinka – apleisto stadiono liekanos – persmelkta ir sukežusių namų, ir vidinio išgverimo atmosferos.

Spektaklis kupinas sceninės simbolikos ir apibendrinimų, sukuriančių kone siurrealistinę nuotaiką.

Spektaklis kupinas sceninės simbolikos ir apibendrinimų, sukuriančių kone siurrealistinę nuotaiką. Į Vingių namus atvykusi Katrė patenka į tikrą sapno košmarą, iš kurio, deja, išvaduos tik mirtis.

Pagrindinius vaidmenis atlieka Eglė Gabrėnaitė, Gediminas Girdvainis, Indrė Patkauskaitė ir Tomas Kliukas. Spektaklio režisierė – Gabrielė Tuminaitė.

Režisierė sako nenorėjusi iliustruoti Žemaitės kūrinyje minimo purvo, rūsčios buities, juolab kad pati autorė nerašiusi realistiškai, veikiau rinkosi hiperbolizaciją. "Apsakyme metaforiškai kalbama apie tai, kas vyksta žmonių galvose. Problemos slypi žmogaus nuostatose, radikalume, nenorėjime suprasti kito, pokyčių baimėje. Tai ir yra toji baisi buitis, kuri slegia veikėjus", – sakė G.Tuminaitė

Šio spektaklio premjera įvyko 2018 m. spalį ir papildė VMT spektaklių ciklą, vertą vyresnių klasių moksleivių dėmesio. Vilniaus mažajame, be "Marčios", taip pat galima pamatyti Vaižganto "Dėdes ir dėdienes" bei Mariaus Ivaškevičiaus "Madagaskarą".

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS