Kaligrafė S. Rasool: menas – tai tiltas, jungiantis skirtingas kultūras | Diena.lt

KALIGRAFĖ S. RASOOL: MENAS – TAI TILTAS, JUNGIANTIS SKIRTINGAS KULTŪRAS

„Mūsų kūriniuose vyrauja gamta“, – sako menininkė Salva Rasool, paprašyta palyginti europietiškąją ir arabiškąją dailę. Indijoje gyvenanti menininkė viešėjo Vilniuje, kur pristatė islamiškąjį meną čia vykusiose Arabų kultūros dienose.

„Visas priemones, kurias naudoju savo darbuose susikūriau pati“, – kalbėjo menininkė S. Rasool.

Kartais tam tinka ir perkirpta kreditinė kortelė, kartais – net ir susukta vielos ritė. Tai suteikia darbams unikalumo.

Indijoje gimusi S. Rasool meno studijoms pasirinko Didžiąją Britaniją. Sako, nors jos darbuose gausu islamiškosios kaligrafijos, visgi toks pavadinimas apriboja meną religija.

„Tikiu, kad menas – tai tiltas, jungiantis skirtingas kultūras, nes čia visi šneka viena kalba“, – sakė dailininkė.

Todėl savo darbus ji vadina šiuolaikine kaligrafija – juose nemažai jos improvizacijų. Priduria, kad tai – per ilgą kūrybos laiką atrastas tik jai būdingas stilius, nors kolekcijose nemažai ir klasikinių kaligrafijos kūrinių.

„Mano darbai labai spalvingi. Savo meną galėčiau apibūdinti kaip mišrų – tarp modernaus meno ir kaligrafijos. Kai kalbi apie kaligrafiją, žmonės įsivaizduoja, kad tai tik užrašas, tačiau mano darbuose ne tik kaligrafija – juose daug ir kitų meno rūšių“, – pasakojo S. Rasool.

Kaligrafija garsėjo Kinija, Japonija, Europa. Tačiau kiekvienoje šalyje ji vystėsi skirtingai. Arabų kaligrafija egzistuoja daugiau nei XIV amžių.

Kaligrafija tebesivysto – taikomi skaitmeniniai metodai. Arabų kaligrafijos menininkai visame pasaulyje tobulina raides ir raštus, piešimo stiliui pasitelkdami ne tik seniai egzistuojančius, bet ir modernius tekstus.

„Arabiškojoje kaligrafijoje raidės rašomos pagal tam tikrus matavimus – naudojama skalė kaip užrašyti abėcėlės raides. Mene neturiu jokių apribojimų. Kai kuriose arabų šalyse islamo menas turi tam tikrų taisyklių, pavyzdžiui, negali naudoti skaičių, yra kitų draudimų. Pavyzdžiui, Irano mene daug paukščių, gyvūnų. Indijoje neturime jokių apribojimų, esame įvairūs, todėl kurdami mes laisvi“, – kalbėjo S. Rasool.

S. Rasool. kūryboje vyrauja religiniai motyvai. Kiekviename paveiksle – užrašas iš Korano.

„Man svarbi harmonija, todėl įkvėpimo semiuosi iš gamtos“, – sakė kaligrafė. Tiesa, paveiksluose daug indiškų detalių. Gausi Indijos socialinė įvairovė, gamta ir netgi kitų kūrėjų darbai įkvepia menininkę, o nauji atradimai sugula į paveikslus ir į jos kuriamus juvelyrinius dirbinius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS