Kristupo vasaros festivalyje – jauniausia atlikėja, įkopusi į fado Olimpą | Diena.lt

KRISTUPO VASAROS FESTIVALYJE – JAUNIAUSIA ATLIKĖJA, ĮKOPUSI Į FADO OLIMPĄ

  • 0

Sakoma, kad portugalų fado muzikos neįmanoma apibūdinti, kaip ir amerikietiško bliuzo, argentiniečių tango ar graikų rebitikos. Ją reikia pajusti. Šių paprastų, jausmingų tradicinių dainų nemoko konservatorijose. Tai gyva, nuolat kintanti žmogaus sielos muzika.

Dainininkei Marai Pedro pats Dangus lėmė būti fado atlikėja. Dainuoti ji pradėjo vos ketverių, susižavėjusi atsitiktinai mugėje išgirstu fado legendos Amalios Rodrigues balsu. Merginos gimtinėje net nebuvo puoselėjamos fado tradicijos, ir šeimoje niekas nemuzikavo.

„Smulkutė Mara yra apdovanota brandžiu balsu, o dainuodama ji sugeba perteikti švelnumą, kuris pakeri klausytojus“, – sako atlikėjos motina.

Būdama devynerių metų, M. Pedro jau pradėjo skinti apdovanojimus įvairiuose muzikos konkursuose ir televizijos projektuose. 2011-aisiais įvyko pirmasis atlikėjos koncertas užsienyje, Prancūzijoje. Po jo pasipylė pasirodymai Šveicarijoje, Ispanijoje bei kitose šalyse, pelnę M. Pedro užsienio publikos simpatijas ir paskleidę pasaulyje žinią apie jauną, pribloškiančią dainininkę. Šiandien devyniolikmetė M. Pedro jau yra įkopusi į fado Olimpą – 2017 m. tapo jauniausia atlikėja, laimėjusia IPMA (International Portugese Music Awards) apdovanojimą fado kategorijoje už savo naujausią kompaktinę plokštelę „Fado Sorriso“.

Kalbėdami apie talentingąją tautietę portugalai neslepia pasididžiavimo, o pati artistė, nesureikšmindama savo meno, toliau kuria paslaptingos Portugalijos mitą.

„Fado“ portugališkai reiškia likimą. Šis žodis kilęs iš lotyniško „fatum“. Dėl fado kilmės diskutuojama iki šiol. Jis siejamas ir su afrikietišku šokiu, kuris XIX amžiuje prigijo Lisabonos vargšų kvartaluose, ir su ilgesingomis portugalų žvejų bei jūreivių dainomis. Ši muzika skambėjo vargingų Lisabonos kvartalų viešnamiuose ir tavernose.

Pagrindinės fado temos – nelaiminga meilė, mirtis, neįgyvendintos svajonės, o šios muzikos bei jos tekstų spalva – ilgesys (portugališkai „saudade“). Kiekvienas atlikėjas suranda savų fado niuansų.

Kokių spalvų į šią muziką įlies jaunoji M. Pedro, bus galima išgirsti liepos 30 d. Vilniaus universiteto Botanikos sode.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS