Kviečia išgirsti legendinio prancūzų kompozitoriaus kūrinius | Diena.lt

KVIEČIA IŠGIRSTI LEGENDINIO PRANCŪZŲ KOMPOZITORIAUS KŪRINIUS

  • 0

Lietuvos muzikos ir teatro akademija rugsėjo 29 d., penktadienį, 19 val. kviečia į legendinio prancūzų kompozitoriaus, konkrečiosios muzikos (musique concrète) atstovo, filmų kūrėjo ir nepriklausomo tyrėjo Michelio Chiono koncertą Šiuolaikinio meno centro Kino salėje (Vokiečių g. 2).

Programoje bus pristatyti du M. Chiono kūriniai: 1984 metais sukurtas trumpo metro filmas „Eponine“ ir audiovizualinė kompozicija „Requiem“, kurios premjera įvyko 1973 metais Paryžiaus teatre „Récamier“. Net keliuose tarptautiniuose festivaliuose įvertintas filmas „Eponine“ yra paremtas garso akusmatiškumo principu. Kaip paaiškina M. Chionas, tai – girdėti garsą, nematant jo šaltinio. Vienas iš pagrindinių filmo elementų – balsas – tampa aktyviu siužeto veikėju. „Kūrybinis procesas prasidėjo dar 1980 metais, kai ėmiausi dėstyti apie garsą kine, bei atsiradus technologijai, kai buvo įmanoma peržiūrėti filmų fragmentus ir su jais eksperimentuoti“, – apie filmo atsiradimą pasakoja M. Chionas.

Konkrečiosios muzikos (musique concrète) audiovizualinė kompozicija „Requiem“ yra paremta aido ir atsako jam sistema, kuri simetriškai organizuojama aplink kūrinio centrinę ašį. „Šio kūrinio intencijos – ne siųsti religinę ar antireliginę žinutę, manifestą, tai – mano asmeninė išpažintis, kurios metu klausytojai yra kviečiami atrasti save“, – pasakoja M. Chionas. Kaip ir visuose klasikiniuose „Requiem“, šiame kūrinyje panaudoti tekstai iš gedulingųjų mišių, tačiau šalia skamba laiškai iš Naujojo Testamento, gospelas ir malda „Tėve mūsų“.

Koncertą pradės garsi kino muzikos tyrėja prof. dr. Claudia Gorbman (Vašingtono universitetas, JAV), kuri aptars Michelio Chiono kūrybą bei pristatomus kūrinius.

M. Chionas – viena ryškiausių kino ir muzikos asmenybių ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje. Kompozitorius yra sukūręs per 50 konkrečiosios muzikos kūrinių, 1990 metais paskelbė manifestą „The Art of Fixed Sounds“ (liet. – „Sustabdytų garsų menas“). Menininkas taip pat kuria trumpametražius filmus ir eksperimentinius audiovizualinius kūrinius. Viena reikšmingiausių M. Chiono sričių – tiriamoji veikla: jis parašė ne vieną knygą apie muziką ir garsą, jų naudojimą kine, taip pat yra išleidęs monografijas apie tokius kino klasikus kaip Charlie Chaplinas, Andrejus Tarkovskis, Stanley Kubrickas, Davidas Lynchas.

M. Chiono kūrybos vakaras yra dalis 2017 m. rugsėjo 28–30 d. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos kartu su tarptautinio kino, televizijos ir medijų mokyklų tinklo CILECT Europos regioninio padalinio GEECT organizuojamos 2-osios tarptautinės konferencijos „Muzika ir garso dizainas kine bei naujosiose medijose. Teorijos ir praktikos sankirtos“. Konferencijoje dalyvaus įspūdingas garsiausių pasaulio kino muzikos teoretikų ir praktikų būrys – daugiau nei 50 dalyvių iš daugelio Europos šalių, taip pat Izraelio, Libano, JAV, Singapūro, Indijos, Kanados, Kubos ir kitų šalių.

GALERIJA

  • Kviečia išgirsti legendinio prancūzų kompozitoriaus kūrinius
  • Kviečia išgirsti legendinio prancūzų kompozitoriaus kūrinius
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS