Mažosios Lietuvos kultūros sostinės atkeliauja į Vilnių | Diena.lt

MAŽOSIOS LIETUVOS KULTŪROS SOSTINĖS ATKELIAUJA Į VILNIŲ

  • 1

Rugsėjo 16-18 d. spalvingos Tautų mugės metu Vilniaus katedros aikštėje bus pristatytas projektas „2017 m. Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių dienos“.

Šio renginio metu lankytojai turės galimybę susipažinti su jau ne pirmus metus plėtojama iniciatyva, sužinoti daugiau apie kultūros sostines bei pasimėgauti gyvo garso koncertais.

„Mažoji Lietuvos kultūros sostinė“ – tai nacionalinis LR kultūros ministerijos bei Naisių kaimo bendruomenės inicijuotas ir vykdomas projektas, kuriuo siekiama padėti pamatus naujai ilgametei kultūrinei tradicijai ir puoselėti kultūrines vertybes regionuose. Pirmąja mažąja kultūros sostine ir tradicijos pradininke 2015 m. tapo Asociacija „Naisių bendruomenė“. Ši orgranizacija kviečia bendruomenes ir plačiąją visuomenę prisijungti prie mažosios kultūros judėjimo, siekia, kad projektas būtų nenutrūkstamai tęsiamas, o mažųjų kultūros sostinių sąrašas – kiekvienais metais papildomas vis naujais Lietuvos miesteliais ir kaimais.

Pasak projekto organizatorių, tai judėjimas už tai, kad į kaimą sugrįžtų gyvenimo džiaugsmas, o mūsų nacionalinė kultūra būtų pilnavertė. „Ši iniciatyva padeda bendruomenėms atsiskleisti ir likti pastebėtoms, įvertintoms, leidžia joms kurti, būti savitomis, demonstruoti pilietiškumą ir puoselėti meną“, – kalba projekto iniciatoriai.

Šiemet nuspręsta 2017 m. Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių titulą suteikti šiems miesteliams: Ukrinai, Mažeikių r., Gasčiūnai, Joniškio r., Raudondvaris, Kauno r., Labanoras, Švenčionių r. Palūšė, Ignalinos r., Vabalninkas, Biržų r., Paežeriai, Vilkaviškio r., Vilkyškiai, Pagėgių sav., Priekulė, Klaipėdos r., Punia, Alytaus r. pristatyti ir Tautų mugėje.

Visos šventės metu sostinės gyventojai bei svečiai galės domėtis išrinktų miestelių istorija, kultūriniais nuopelnais bei įvairiomis įdomybėmis, taip pat klausytis gyvo garso koncertų. „Vilnius mūsų sostinė, kurią visi mylime. Tačiau be jos mes turime kultūriškai stiprias bendruomenes iš įvairių šalies regionų. Šis renginys – tai puikus įrodymas, kad bendruomenės, veikdamos kartu, puošia ir praturtina mūsų šalį, o kartu ir Sostinę“, - kalbėdama apie renginį teigia šventės metu koncertuosianti daininikė Veronika Povilionienė.

Mobilioje Naisių bendruomenės scenoje visos šventės metu koncertuos geriausi Lietuvos bardai, operos solistai, maestro Virgilijus Noreika, lietuvių liaudies folkloro dainininkai, Veronika Povilionienė, „Naisių vasaros teatro“ aktoriai, Jurgis Didžiulis ir kiti gerai žinomi atlikėjai. Šeštadienį nuo 12 val. Katedros aikštėje kartu su minėtų atlikėjų dovanojamais koncertais veiks 2017 m. mažųjų Lietuvos kultūros sostinių mugė, šurmuliuos bendruomenių atstovai, kviesiantys iš arčiau susipažinti su 10-ies skirtingų regionų ir miestelių kultūriniu gyvenimu, pristatomais tradiciniais renginiais, nacionaliniu paveldu.

Sekmadienį 12 val. vaikus ir jų tėvelius sukvies vaikiškos knygos personažai Kakė Makė ir Netvarkos Nykštukas. Į kupiną atradimų mokslinį pasaulį pasinerti kvies mokslinio šou „Atradėjas“ mokslininkai, o šunų mylėtojus džiugins Lietuvos kinologų draugijos nariai su savo augintinių pasirodymais.

2016 metais garbingą Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių titulą neša: Josvainiai, Kėdainių r., Gelgaudiškis, Šakių r., Miežiškiai, Panevėžio r., Žemaičių Kalvarija, Plungės r., Šeduva, Radviliškio r., Pagramantis, Tauragės r., Juknaičiai, Šilutės r., Merkinė, Varėnos r., Alanta, Molėtų r., Vepriai, Ukmergės r.

GALERIJA

  • Mažosios Lietuvos kultūros sostinės atkeliauja į Vilnių
  • Mažosios Lietuvos kultūros sostinės atkeliauja į Vilnių
  • Mažosios Lietuvos kultūros sostinės atkeliauja į Vilnių
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nemoka rašyti

Žinau Mažąją Lietuvą. O kas tai yra "Mažosios Lietuvos KULTŪROS"?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS