MO muziejus atidarytas per 100 valandų | Diena.lt

MO MUZIEJUS ATIDARYTAS PER 100 VALANDŲ

Beveik dešimtmetį kaip muziejus be sienų veikęs MO tapo kūnu. Modernaus meno muziejus jau kviečia ne tik į parodas, tačiau ir į įvairius renginius: kiną, edukacinius užsiėmimus, koncertus.

MO faktais

MO muziejus duris atvėrė spalio 18-ąją keturių dienų (100 valandų) trukmės renginių maratonu. MO muziejaus atidarymo renginiai – susitikimai su autoriais, interaktyvūs projektai, diskusijos, edukacinės programos, koncertai, naktinis parodos lankymas.

Pirmoje parodoje "Visas menas – apie mus" pristatomi Lietuvos dailininkų darbai nuo 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų. Į pirmąją parodą siūloma pažvelgti per laiko tėkmę: tai – tarsi punktyriškai pasakojama šešiasdešimties metų gyvenimo istorija, sustojant prie svarbiausių patirčių ir įsimintiniausių detalių. Parodoje visi mūsų išgyvenimai: pokaris, sovietinis atšilimas, brežnevinis sąstingis, pertvarkos skersvėjis, Sąjūdžio grąžinta nepriklausomybė ir permainos. Parodos kuratorė prof. dr. Raminta Jurėnaitė.

MO įkurtas mokslininkų ir verslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva, kurie jam skyrė 20 mln. eurų. Tai – didžiausias mecenatystės pavyzdys Lietuvoje.

Paskelbus apie MO atidarymą, socialiniame tinkle juo susidomėjo daugiau nei 23 tūkst. žmonių.

Muziejus pastatytas vietoj buvusio kino teatro "Lietuva."

Modernaus meno muziejų projektavo žinomas architektas Danielis Libeskindas. Atidarymo proga architektas atvyko į Lietuvą, o pirmieji MO lankytojai buvo pakviesti į D.Libeskindo paskaitą.

MO leidžiami ir specializuoti meno leidiniai.

Muziejuje – dvi parodų salės ir konferencijų bei kino salė. Per metus didžiojoje parodų salėje bus pristatomos dvi parodos, mažojoje – 3–4.

MO muziejaus kavinėje yra kavos.

Vienas iš MO tikslų yra burti aktyvią bendruomenę – MOdernistus – kurie palaiko MO idėją ir padeda kurti naująjį muziejų drauge.

Žymieji muziejaus laiptai įrengti centre. Sukti MO muziejaus laiptai – viena populiariausių fotografavimosi vietų.

Muziejuje sukauptą 5 000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų.

Kertiniai žodžiai, kuriuose yra skiemuo MO: žMOgus, MOdernus, MOkslas, praMOga.

MO žodžiais

V.Butkus, MO muziejaus mecenatas: "Džiaugiuosi pagaliau pasiekta finišo tiese, tačiau puikiai suprantu, jog dideli darbai laukia kaip tik po muziejaus atidarymo. Norime, kad muziejus būtų gyvas, todėl stengsimės, kad kuo daugiau žmonių norėtų atvykti, o jau apsilankiusieji – sugrįžti dar kartą."

D.Butkienė, MO muziejaus mecenatė: "Svarbiausia šio muziejaus paskirtis – edukacija. Edukacija dar ir dar kartą. Man edukacija sapnuojasi. Labai norisi padėkoti dailininkams. Mums pasisekė, kad turėjome progą prisiliesti prie Lietuvos dailės pasaulio, nes mes – visai iš kito pasaulio. Tai – kaip nugyventi antrą gyvenimą. Norisi padėkoti visiems – net sunku suskaičiuoti, kiek žmonių prisidėjo. Tai – ir visas meno laukas, statybininkai, kūrėjai, savanorių komanda, naujieji mecenatai."

Architektas D.Libeskindas: "Be galo vertinu Vilniaus istoriją, man patinka šio miesto dvasia. Tikiu, kad muziejus taps vieta, kurioje bus galima mėgautis ir menu, ir pačiu miestu. Nors projektavau daug muziejų, tačiau šis man – mieliausias."

GALERIJA

  • MO muziejus atidarytas per 100 valandų
  • MO muziejus atidarytas per 100 valandų
  • MO muziejus atidarytas per 100 valandų
  • MO muziejus atidarytas per 100 valandų
Butauto Barausko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS