„Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ ateina kartu su pavasariu | Diena.lt

„MUZIKA NE TIK PUČIAMIESIEMS“ ATEINA KARTU SU PAVASARIU

  • 4

Vasario 23 d. jau ketvirtą kartą nuskambės „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“, o jau kitą dieną, pagal senolius, pavasario pranašai – vieversiai patys pirmieji parskris iš šiltų kraštų į Lietuvą.

 Vadinasi ir šis koncertas yra tarsi pavasario šauklys, juolab kad kiekvienais metais jis suburia ir įtraukia naujų muzikos atlikėjų. Vieni jų – dar tik pavasario skleidimosi stadijoje, jų muzikinis kelias tik įsibėgėja, kiti – jau pasiekę muzikavimo aukštumas ir mums gerai žinomi iš dažnų susidūrimų festivaliuose, konkursuose ir pan.

Koncertas „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ – pats netikėčiausias ir veržliausias miesto muzikinis projektas, kuris vykdomas su Kauno pučiamųjų instrumentų orkestru „Ąžuolynas“. Sutikite, nedažnai galima išgirsti tokius „duetus“ kaip romantišką smuiką, styginių kvartetą, balsą ar fortepijoną, besigalinėjančius su pučiamųjų orkestru.

Koncerto rengėjai – koncertinė įstaiga „Kauno santaka“  lieka ištikimi prieš kelis metus gimusiai iniciatyvai su orkestru pakviesti muzikuoti moksleivius, studentus bei įtraukti ir kelis profesionalius atlikėjus. Draugystė pirmiausiai prasidėjo su Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos, jų jaunųjų muzikantų, tačiau šiandien geografija platesnė. Šių metų koncerte be naujaliukų dalyvaus ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, Vytauto Didžiojo universiteto, J. Sibelijaus akademijos (Suomija) studentai ir mūsų šalyje bei užsienyje žinomas, akademinės ir džiazo muzikines tradicijas skleidžiantis pianistas Motiejus Bazaras.

Unikalaus koncerto programai žvalgomasi įdomių kūrinių ir jam specialiai rengiamos aranžuotės. Todėl vakaro intriga būtų galima drąsiai vadinti prancūzų kompozitoriaus D.Milhaud siuitą „Skaramušas“ (Giedriaus Vaznio aranžuotė), kuri bus atliekama pianisto Motiejaus Bazaro,  ir jauno italo kompozitoriaus Massimo Coco penkių dalių kompozicija, kurią su pučiamųjų instrumentų orkestru gros jaunimo styginių kvartetas „Mozaika“ (Zitos Bružaitės ir Jievaro Jasinskio aranžuotė).

Kokius koncerto dalyvius išgirsime šiemet? Jauniausieji muzikos atlikėjai – Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleiviai. Tai – smuikininkė Austina Mažeikaitė (mokyt. Ilona Klusaitė) ir klarnetininkas Tumas Razmus (mokyt. Vitalius Žemaitis). Austinos Mažeikaitės pasiekimų kraitelėje – daug gražių koncertų ir keli konkursų trofėjai. Tai 2016 ir 2017 metais laimėtos pirmosios vietos Respublikiniame Kęstučio Ivaškevičiaus konkurse, 2017 m. vasarą tarptautiniame konkurse „Olimpus musicale“ pelnyta antroji vieta. Tumo Razmaus muzikavimo kelias su koncertais prasidėjo nuo penkių metų. Galima sakyti, kad jaunasis atlikėjas tęsia muzikinę šeimos dinastiją: senelis – klarnetininkas, tėtis Tomas Razmus saksofonininkas, Kauno bigbendo muzikantas). Tumas dalyvavęs daugelyje renginių, teminių koncertų, iš kurių minėtini XXVI tarptautinis jaunųjų muzikų festivalis „Kaunas 2017“ ir VI Tarptautinis Mykolo Oginskio festivalis.

Antrą kartą „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ koncerte dalyvaus ir Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijos pajėgos, prof. Tomo Ladigos, bakalauro III kurso dainavimo klasės studentė Agnė Čepaitytė (mecosopranas) ir doc. Birutės Sodaitytės klasės, magistro pirmo kurso dainavimo specialybės studentas Paulius Kaminskas (baritonas). Jei Paulius klausytojams pristatys populiariuosius lietuvių autorių kūrinius (A. Raudoniko „Švelnumas“, J.Karnavičiaus „Jauno bajoro daina“ iš operos „Gražina“), tai Agnė pamalonins žinomiausiais Vakarų Europos perlais – Vilijos daina iš Franz Leháro operetės „Linksmoji našlė“ ir Edithos Piaf vizitine daina „Rožinis gyvenimas“.  Abu solistai daug koncertuoja Lietuvoje, aktyviai dalyvauja konkursuose, festivaliuose ir jaunatviškai neria į netikėtus muzikinius projektus.

Styginių kvartete „Mozaika“ groja buvę Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos moksleiviai – dabar –  Lietuvos muzikos teatro ir  J. Sibelijaus akademijos studentai. Tai –  Marija Raisanen (I smuikas), Jonė Barbora Laukaitytė (II smuikas), Dovydas Bulotas (altas) ir Norbertas Veršulis (violončelė). Kolektyvą subūrė ir kuruoja ilgametė kvarteto žanro puoselėtoja, buvusi Kauno styginių kvarteto primarijus bei dabar pirmuoju smuiku styginių kvartete „Collegium“ griežianti, taip pat – Kauno Juozo Naujalio  muzikos gimnazijos mokytoja Ilona Klusaitė. Jauno ir veržlaus kolektyvo istorijoje jau puikuojasi tarptautiniai „Xenia Ensemble“ asociacijos rengiami tarptautiniai vasaros kamerinės muzikos kursai Italijoje, kuriuose kvartetas meistriškumo sėmėsi tris metus (2016 – 2018 m.). Kvartetas „Mozaika“ taip pat dalyvavo V-ąjame Respublikiniame ansamblinio muzikavimo konkurse “Lietuva, aš už muziką“ Panevėžyje ir pelnė Grand Prix, tarptautiniame jaunųjų atlikėjų kamerinių ansamblių konkurse „Pavasario sonata“ Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje Vilniuje pelnė III vietą.

Jaunajai muzikų kartai priklauso ir pianistas  Motiejus Bazaras. Šis talentingas atlikėjas, gimęs muzikų šeimoje, dažnai koncertuojantis su broliais Mykolu ir Benediktu, savo muzikinius įgūdžius tobulino, save kaip asmenybę bei būsimą profesionalų atlikėją augino chorinio dainavimo mokykloje „Varpelis“, Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijoje. Vėliau studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje bei Hamburgo aukštojoje muzikos mokykloje, kurioje 2018 m. apsigynė menų daktaro laipsnį. Plataus akiračio ir itin talentingo atlikėjo Motiejaus Bazaro profesiniai pasiekimai įvertinti daugiau nei dvidešimtyje tarptautinių konkursų. Pianistas turi nemažai patirties grojant su orkestrais, tarp jų: Kauno, Lietuvos, Talino kameriniais orkestrais, Lietuvos Nacionaliniu ir Valstybiniu simfoniniais orkestrais, Latvijos Nacionaliniu bei Plovdivo (Bulgarija) simfoniniais orkestrais. Muzikams profesionalams ir melomanams jis žinomas dėl įvairiapusės veiklos, apimančios akademinę, džiazo, roko ar elektroninę muziką.

Kaip įprasta, šią unikalią „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ programą rengia du dirigentai. Tai – Kauno pučiamųjų instrumentų orkestro „Ąžuolynas“ dirigentas Giedrius Vaznys ir nuo pradžios šiame projekte dalyvaujantis Kauno valstybinio muzikinio teatro vyr. dirigentas Jonas Janulevičius. Kadangi Maestro Jonas Janulevičius yra ir VDU Muzikos akademijos docentas,  Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos simfoninio orkestro vadovas, taip pat – tarptautinio festivalio „Operetė Kauno pilyje“ programų vadovas – tai minėtos veiklos jam leidžia plačiai matyti ir jausti Kauno muzikinio gyvenimo pulsą, kurio dalelė atsispindės ir būsimo koncerto programoje.

- Kokia buvo šio projekto pradžia, koks yra šios programos tradicijos ir naujovės santykis ir ką apie tokio pobūdžio koncertus mano Maestro Jonas Janulevičius – „Kauno diena“ kalbina koncerto išvakarėse.

Jonas Janulevičius. Pradžia neabejotinai susijusi su Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazija. Koncertinės įstaigos „Kauno santaka“ vadovas Vaidas Andriškevičius mane tiesiog susirado ir įtraukė į savo idėjų sūkūrį. Pamenu, kad toks unikalus koncertas sukėlė labai didelį susidomėjimą. Nuolatinis šios programos dalyvis – Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“.

Dėka šio sumanymo pradėta ieškoti, vėliau – bendrauti su kompozitoriais, aranžuotojais, jaunųjų atlikėjų mokytojais. Šiemet bus sugrotas penkiasdešimt pirmas šio projekto kūrinys, o tai jau yra daug! Šio projekto programoms aranžuotes kūrė Antanas Čiuladis, dabartinis orkestro dirigentas Giedrius Vaznys, kompozitorė Zita Bružaitė, aš pats, o šiemet prie komandos mielai prisijungė aranžuotojas, kompozitorius, trombonininkas bei  Kauno bigbendo vyr. dirigentas Jievaras Jasinskis.

Štai šioje vietoje noriu pasakyti, kad tokio podūdžio koncertas yra „už paprasto koncerto rėmų“. Kodėl?! Tradiciniam koncertui tiesiog surandi tam tikrai sudėčiai skirtus kūrinius, juos sudedi į programą ir groji. O čia – reikia žinomą kūrinį pateikti kitoje spalvoje, vadinasi beveik visada arba dažnai susiduriame su savotiška premjera, nes ją lemia nauja instrumentuotė.

Jos specialiai daromos, jų ieškoma visame pasaulyje (kas ką padarė ir kaip jas įsigyti). Tai yra iššūkis visiems – pradedant nuo šios idėjos autorių – iki kompozitoriaus ar aranžuotojo. Išeina taip, kad šios programos dėka visą laiką eksperimentuoji... Eksperimentuoji su kūriniais, programomis, o prie jų prisideda ir jaunųjų atlikėjų būrys (beje, grojantys dar ne su pačiais geriausiais instrumentais!). Tokia programa yra tarsi laboratorija, tarsi – žavingas ir ne monotoniškas žaidimas.

Nors idėja išlieka ta pati, bet išskleidus keturių metų koncertų programas nesunku pastebėti, kad yra ir varijacijų. Pirmasiais metais buvo itin daug atlikta vokalinės ir chorinės muzikos, antraisiais – įtraukėme ir jaunuosius Lietuvos ir muzikos teatro akademijos kompozitorius, kurie sukūrė naujus kūrinius, kūrinių autoriai buvo premijuoti. O štai praėjusiais metais greta jaunųjų atlikėjų atsistojo ir Didžiosios scenos profesionalai.

Šių metų „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ turės dalyvius iš dar daugiau muzikos institucijų – nuo Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnazijos iki J. Sibelijaus (Suomija) akademijos. Įspūdingai turėtų nuskambėti kūriniai smuikui, klarnetui ir net – kūrinys styginių kvartetui su pučiamųjų orkestru.

-  Ar turėtų ši programa būti tęsiama ar verčiame naują puslapį? Kokie Jums pačiam buvo ryškiausi šio projekto kūriniai, patirtis, įsimintinas momentas? Ir galiausiai – linkėjimas jauniesiems muzikantams bei šią programą kuriantiems, klausantiems?

Jonas Janulevičius. Kiekvienais metais reikalingas naujas žvilgsnis ir matau, kad yra dar daug galimybių programos „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ atsinaujinimui. Čia galėtų atsirasti džiazo muzikos kūriniai. Daug yra studentų, moksleivių, o ir džiazo kūrinių aruodas didelis. Jei programa gyvena ne vienus metus, tai jau galima kalbėti apie tradiciją. Sustoti nereikėtų. Priežastis ta – kad tokios programos analogų Lietuvoje, o gal ir artimame užsienyje mėra.

Kartą padarytus kūrinius galima kartoti, tačiau jau su naujai augančių solistų kartomis. Dar labai svarbus momentas, kad jaunam žmogui ne tiek jau daug yra galimybių pagroti su orkestru. Vadinasi jiems galbūt yra pirmasis žingsnis pakilti iš klasės auditorijų į didžiąsias scenas ir pagroti su profesionaliu kolektyvu. Todėl labai svarbi šios programos edukacinė funkcija.

Žiūrovui duodame gerą muziką, jaunajam atlikėjui – orkestrą ir sceną. Dėl įsimintinos ir ryškiausios patirties pasakyčiau taip, kad gal net ne kūrinys, o jauno žmogaus emocija, scenos virpulys, kurį pats jausdavau greta jaunojo solisto buvo ir yra ryškiausias įspūdis. Todėl jauniesiems muzikantams ir šią programą kuriantiems linkėčiau, kad šis projektas gyventų, būtų tęsiamas, o klausytojams – kad pajustų gero kūrinio ir jauno žmogaus siunčiamą energiją.

Organizatorius: KĮ „Kauno santaka“

DALYVAUS

KAUNO PUČIAMŲJŲ INSTRUMENTŲ ORKESTRAS „ĄŽUOLYNAS“

(orkestro dirigentas Giedrius Vaznys)

Dirigentai Jonas Janulevičius

                 Giedrius Vaznys

Koncertą veda Justė Jankauskaitė

Solistai

Austina Mažeikaitė (smuikas)

Tumas Razmus (klarnetas)

Agnė Čepaitytė (mecosopranas)

Paulius Kaminskas (baritonas)

Motiejus Bazaras (fortepijonas)

Styginių kvartetas „Mozaika“: Marija Raisanen (I smuikas), Jonė Barbora Laukaitytė (II smuikas), Dovydas Bulotas (altas), Norbertas Veršulis (violončelė)

Programoje – nemari klasika ir populiarioji muzika

Bilietus platina TIKETA

 

 


 

GALERIJA

  • „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ ateina kartu su pavasariu
  • „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ ateina kartu su pavasariu
  • „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ ateina kartu su pavasariu
  • „Muzika ne tik PUČIAmiesiems“ ateina kartu su pavasariu
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kaunietė

Puikus buvo koncertas, kaip ir visi,organizuojami KAUNO SANTAKA

andra

meklējat skatītājus par manu striptīza privatlady.club meiteni 28 gadus vecu

Briedis

Na dabar jau aisiu...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS