Nacionaliniame dramos teatre – aktoriaus S. Mykolaičio atminimo vakaras | Diena.lt

NACIONALINIAME DRAMOS TEATRE – AKTORIAUS S. MYKOLAIČIO ATMINIMO VAKARAS

  • 0

Sausio 19 dieną, antradienį, 18.30 valandą Lietuvos nacionalinis dramos teatras (LNDT) ir geros muzikos ekspertai „Bardai LT" organizuoja nemokamą renginį „Nieko nepasakyta...", skirtą šio teatro aktoriui, režisieriui ir bardui Sauliui Mykolaičiui atminti. 2016 m. sausio 15 d. menininkui būtų suėję 50 metų, o sausio 22 d. Sauliaus Mykolaičio režisuotas spektaklis „Mažasis princas" minės savo dešimtmetį.

Renginyje „Nieko nepasakyta..." skambės Sauliaus Mykolaičio kurtos ir jam skirtos dainos, bus skaitoma poezija. Šventiniame vakare LNDT Didžiojoje salėje dalyvaus aktoriai Andrius Bialobžeskis, Marius Jampolskis, Ainis Storpirštis, Gediminas Storpirštis, Gabrielė Malinauskaitė, poetas Aidas Marčėnas, rašytojai Alvydas Šlepikas ir Rimvydas Stankevičius, S. Mykolaičio dukra Justė Mykolaitytė su Iveta Macevičiūte, dainų autorius ir atlikėjas Domantas Razauskas, kompozitorius Marius Salynas ir Sauliaus Mykolaičio premijos, teikiamos geriausiems jauniesiems dainuojamosios poezijos kūrėjams, laureatai: Gytis Ambrazevičius, Mindaugas Ancevičius, Artūras Dubaka, Ieva Narkutė, grupė „Baltos Varnos". Renginio scenografas - Marijus Jacovskis.

Sauliaus Mykolaičio dukra Justina su drauge Iveta Macevičiūte renginyje atliks dvi tėčio sukurtas dainas: „Toli toli" ir „Oi, mama". „Tikiuosi, kad vakaras Lietuvos nacionaliniame dramos teatre bus jaukus. Čia rodomame „Mažajame prince", kurį režisavo tėtis, buvau labai seniai, per premjerą 2006-aisiais. Po premjeros tėčiui buvo įdomu, kaip man patiko klounas, nes kuriant spektaklį manęs klausė, ką daro klounai. Atsakiau, kad šoka, tai jis taip ir padarė, kad klounas „Mažajame prince" šoktų", - pasakojo Justina Mykolaitytė.

Sauliaus Mykolaičio režisuotas spektaklis pagal Antoine de Saint-Exup←ry knygą „Mažasis princas" iki šiol rodomas Lietuvos nacionaliniame dramos teatro Didžiojoje salėje. Spektaklio premjera įvyko 2006 m. sausio 22 d., tų pačių metų vasario 18 d. aktorius pasitraukė iš gyvenimo. „Mažasis princas" šiemet mini savo 10 metų sukaktį, šia proga bus išleistas kompaktinis diskas su spektaklio dainomis (kompozitorius - Marius Salynas). Kompaktinį diską bus galima įsigyti ir koncerto „Nieko nepasakyta..." metu. Artimiausias „Mažojo princo" rodymas LNDT Didžiojoje salėje vyks sausio 24 d., sekmadienį, 12 val. 

Iki šiol Mažąjį princą vaidinantis aktorius Marius Jampolskis sakė: „Nesijaučia, kad jau dešimt metų praėjo, atrodo, viskas įvyko neseniai. Stengiamės ir spektaklį kiek įmanoma išlaikyti tokį, koks buvo užmanytas. Jei kas ir pasikeitė - tai Mažasis princas paseno dešimčia metų. Man tai buvo vienas sudėtingiausių vaidmenų, pirmiausia dėl to, kad norėjome padaryti pasaką suaugusiems ir dėl to, kad Mažojo princo personažas nėra labai dėkingas vaikiškai interpretacijai: reikėjo filosofiją suderinti su veiksmu. Be to, Saulius turėjo didžiulius lūkesčius. Beprotiškas kokybės reikalavimas iš savęs ir kitų. Jis buvo absoliutus perfekcionistas, tačiau kartu šiltas, nepretenzingas žmogus, turėjęs daug draugų."

Didžiajame LNDT fojė bus atidaryta paroda, skirta Sauliaus Mykolaičio ir „Mažojo princo" jubiliejams. 

***

Saulius Mykolaitis gimė 1966 m. sausio 15 d. Ramygaloje, Panevėžio rajone. 1988-1992 m. studijavo Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, po studijų dirbo Vilniaus valstybiniame mažajame teatre, 1995-1996 m. studijavo Lietuvos muzikos akademijoje, įgijo magistro laipsnį. Nuo 1994 m. iki 2006 m. buvo Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorius, sukūrė daug vaidmenų VVMT ir LNDT, taip pat Oskaro Koršunovo teatre, pats režisavo spektaklius. 2000-aisiais Lietuvos nacionaliniame teatre pastatė Daniilo Charmso „Stop mašiną", 2002 metais - Antono Čechovo „Ivanovą", 2006 m. - Antoine de Saint-Exup←ry „Mažąjį princą".

Saulius Mykolaitis taip pat rašė eiles, buvo dainuojamosios poezijos atlikėjas, dalyvaudavo bardų koncertuose, rengdavo ir individualius pasirodymus. Aktoriui pasitraukus iš gyvenimo 2006-aisiais, 2007 metais tarptautiniame dainuojamosios poezijos  festivalyje „Tai - aš" pradėta teikti Sauliaus Mykolaičio vardo premija geriausiai pasirodžiusiems atlikėjams. Šiuo metu premija teikiama kas dvejus metus vykstančiame festivalyje, skirtame S. Mykolaičiui atminti, kuris rengiamas Ramygaloje, Bistrampolio dvare.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS