Parodoje – japoniškos architektūros svajonės | Diena.lt

PARODOJE – JAPONIŠKOS ARCHITEKTŪROS SVAJONĖS

  • 0

Japonijos ambasada Lietuvoje, Lietuvos architektų sąjunga ir Japonijos fondas kviečia susipažinti su įspūdingais urbanistiniais projektais.

Japonijos fondo kilnojamoji paroda "Besigrumiantys miestai: Japonijos urbanistiniai projektai nuo 1960-ųjų" patenkina pastaraisiais metais ypač išaugusį susidomėjimą Japonijos architektūra. Nemažai japonų architektų dirba įvairiose pasaulio šalyse, o dviem kalbomis Japonijoje leidžiami žurnalai apie architektūrą sėkmingai platinami užsienyje. Nagrinėjant plačią architektūros ir miestų temą, paroda leis iš naujo pažvelgti į septintojo dešimtmečio Japonijos architektų įvairius miesto projektų siūlymus.

Būtent tuo laikotarpiu Japonijos sostinė Tokijas tapo megamiestu, jo ir aplinkinių rajonų gyventojų skaičius sparčiai didėjo. To meto laikraščiai mirgėjo nuo straipsnių apie modernizacijos keliamas problemas: transporto kamščius, oro užterštumą, gyvenamosios vietos trūkumą ir pan. Siekiant ieškoti susidariusių problemų sprendimų, ekonominio augimo laikotarpiu Japonija mobilizavo industrinę veiklą, o to meto architektai ėmėsi skelbti ambicingus urbanistinius architektūrinius siūlymus.

Architekto Naohiko Hino kuruojama paroda atskleidžia to meto ambicingas idėjas. Čia yra eksponuojamos garsių japonų architektų Kisho Kurokawos, Masato Ohtakos, Fumihiko Maki, Noboru Kawazoe, Arato Isozaki Japonijos miestų urbanistinės vizijos bei atspindžiai šiandienio Tokijo miesto audinyje.

Eksperimentinės miesto idėjos parodoje perteikiamos įvairiomis medijų kombinacijomis – nuo architektūrinių miestų ir pastatų modelių iki nuotraukų ir skaidrių, kartu su vaizdo įrašais.

Parodos lankytojai gali pajusti praeities ir dabarties sąsajas, suprasti, kaip naujos miesto vizijos paieškos, Japonijoje įgavusios pagreitį prieš pusę amžiaus, atsiskleidė bėgant laikui ir kaip šios ankstesnės pastangos siejasi su dabartine architektūra bei miesto aplinka.

Paroda suteikia galimybę suvokti mūsų vis didėjančių miestų keliamus iššūkius ir ateities kryptis, reikšmingas kiekvienai šaliai. Ji jau bemaž dešimtmetį keliauja po pasaulį, į Lietuvą atgabenta iš Naujosios Zelandijos.


Kas? Paroda "Besigrumiantys miestai: Japonijos urbanistiniai projektai nuo 1960-ųjų".

Kur? Lietuvos architektų sąjungoje (Kalvarijų g. 1).

Kada? 2019 m. balandžio 12 d. – gegužės 31 d.

GALERIJA

  • Parodoje – japoniškos architektūros svajonės
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS