Parodų lankytojai kviečiami kurti alternatyvias eksponatų istorijas | Diena.lt

PARODŲ LANKYTOJAI KVIEČIAMI KURTI ALTERNATYVIAS EKSPONATŲ ISTORIJAS

  • 0

Senųjų amatų dirbtuvėse pristatytos net dvi istorinės keramikos interpretacijų parodos.

Parodų organizatoriai lankytojus intriguoja pribloškiančia eksponatų įvairove ne tik pagal eksponatų amžių – nuo neolitinės iki XX amžiaus keramikos,– bet ir geografiškai: dirbiniuose regimi Kinijos, Afrikos, Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos kultūrų ženklai. Parodų autoriai – Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro dailiųjų keramikos dirbinių gamintojo specialybės mokiniai.

„Juoda. Balta. Raudona“ – paroda, sudaryta iš lipdytinės keramikos interpretacijų, artimų (re)konstrukcijoms, bet atliktų šiuolaikinėmis priemonėmis. Parodos koncepcija remiasi natūralioje keramikoje dominuojančiomis spalvomis: juoda, balta ir raudona, - kuriomis sukuriami archetipiniai vaizdiniai. Archetipų idėja keramikos dirbiniuose jau ne vienerius metus yra skatinama Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centro mokytojo, profesionalaus keramiko Valdo Pukevičiaus pastangomis. „Kasmet besimokantiems keramikos suteikiu galimybę iliustruoti savo darbuose įvairių kultūrų ir amžių ženklus. Taip šiandieninio jaunojo menininko kūryboje atsikartoja netikėtos, stebinančios ir įkvepiančios laiko bei kultūrų aliuzijos,“ – pasakoja vienas iš parodos kuratorių.

Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centre dailiųjų keramikos dirbinių gamintojo specialybės mokoma ne vienerius metus. Šiųmečiai parodos autoriai – tai jau ketvirtoji karta. Parodos atidarymo metu keramikos mokytojas V. Pukevičius džiaugėsi, kad kasmet jo mokiniai yra vis nuostabesni: „Keramika patraukia įdomių, veiklių ir labai skirtingų žmonių būrį. Čia mokėsi ar šiuo metu mokosi medikai, dizaineriai, kirpėjai ir siuvėjai, vadybininkai ir įvairių krypčių pedagogai. Šiemet amatu susidomėjo daugiavaikė mama, barista, profesionali akordeonistė, archeologijos doktorantė, stiuardesė ir kiti.“

„Aš pats esu gana kuklus Tačiau, neabejotinai, menininkui būtinas ryžtas – kitaip šios parodos nebūtų,“ – sakė V. Pukevičius, dėkodamas savo mokinei archeologei ir amatininkų klubo „Dvaro meistrai“ prezidentei Virginijai Rimkutei, kurios iniciatyva „Juoda. Balta. Raudona“ dirbiniai iš mokyklos dirbtuvėlių buvo perkelti į visuomenei atviras ekspozicines erdves.

„Įvairovę smagu pažinti ir atrasti. Laikotarpio ir geografijos magija kiekvienam iš eksponatų kuria skirtingas istorijas, kurių alternatyvias versijas gali kurti ir parodos lankytojas,“ – atsiliepė V. Rimkutė. Archeologės asmeninė (re)konstruotos ir meninės keramikos paroda, kurios eksponatai atkartoja neolito – ankstyvojo geležies amžiaus – stilistiką, – papildė „Senųjų amatų dirbtuvėse“ įrengtą ekspoziciją.

Parodas jau įvertino žinomi Lietuvos dailininkai ir keramikai Dainius Strazdas bei Elena Aleksejeva, dirbantys istorinės keramikos tradicijas atkuriančiame Vilniaus puodžių ceche. Ekspozicijas dar galima aplankyti Senųjų amatų dirbtuvėse (Savičiaus g. 10, Vilnius) iki kovo 5 dienos.

GALERIJA

  • Parodų lankytojai kviečiami kurti alternatyvias eksponatų istorijas
  • Parodų lankytojai kviečiami kurti alternatyvias eksponatų istorijas
  • Parodų lankytojai kviečiami kurti alternatyvias eksponatų istorijas
  • Parodų lankytojai kviečiami kurti alternatyvias eksponatų istorijas
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS