Pirmą kartą Vilniuje skambės oratorija „Karalius Dovydas“ | Diena.lt

PIRMĄ KARTĄ VILNIUJE SKAMBĖS ORATORIJA „KARALIUS DOVYDAS“

Pirmą kartą Vilniuje, Nacionalinėje filharmonijoje, skambės kompozitoriaus Arthuro Honeggero oratorija „Karalius Dovydas“.

Kūrinį repetuojantys atlikėjai sako, kad sudėtingame veikale biblinė karaliaus Dovydo istorija perteikiama pasitelkus džiazą, baroką ir klasiką.

A. Honeggero oratorija, dar kartais vadinama dramatine psalme, pasakoja karaliaus Dovydo istoriją – nuo piemens iki mūšių, aistros kito vyro žmonai bei sūnaus netektį. Oratoriją, parašytą XX amžiaus pradžioje, atrado solistas Edmundas Seilius. Jo teigimu, jis kartą dainavo šį kūrinį Vokietijoje ir labai norėjo, kad jį išgirstų ir Lietuvos klausytojai.

„Ji skamba naujoviškai, bet kaip klasikinė muzika. Joje yra visko: ir džiazo, ir baroko, ir klasikos elementų – viskas supinta ir sumaišyta, bet sumaišyta labai skaniai“, – sako solistas E. Seilius.                      

Kūrinys Vilniuje skambės pirmą kartą. Iki šio šeštadienio jis buvo atliekamas tik Marijampolės festivalyje „Šventojo Jurgio meno sezonas“, kurio meno vadovas yra E. Seilius.

Solistas pats į lietuvių kalbą vertė tekstus, Biblijos psalmes. Jas skaitydamas aktorius Rimantas Bagdzevičius pasakos karaliaus Dovydo istoriją, o orkestras, choras ir solistai per muziką pieš istorijos spalvas.

„Aišku, kai teko Šventą Raštą gerokai pavartyti, tai jame tų tekstų yra labai daug. Čia viskas sutraukta į dramą“, – sako E. Seilius.        

Šveicarų kilmės prancūzų kompozitoriaus A. Honeggero kūryba Lietuvoje skamba retai, todėl Nacionalinio simfoninio orkestro garbės dirigentas Juozas Domarkas repeticijose neatleidžia nė vieno pro šalį nuskambėjusio garso. Pasak maestro, dažniau atliekantys klasikos, baroko muziką kolektyvai šiame kūrinyje turi būti temperamentingi, atidūs vieni kitiems.

„Nelaukti harmoniniai vingiai, nelaukti chromatizmai. Chromatizmai tai reiškia dijezai ir bemoliai, šitą jūs iš mokyklos visi prisimenate. Jų labai daug, kartais įstoja choras ir nėra net numatyta, iš ko jis turi imti toną, sakysim, po pauzių“, – aiškina dirigentas J. Domarkas.

Šeštadienį Nacionalinėje filharmonijoje „Karalių Dovydą“ kartu su orkestru atliks solistai Kristina Zmailaitė, Rita Novikaitė, E. Seilius, valstybinis choras „Vilnius“ ir Česlovo Sasnausko kamerinis choras.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS