„Pojūčių teatras“ žiūrovus kviečia kolektyviniam sapnui | Diena.lt

„POJŪČIŲ TEATRAS“ ŽIŪROVUS KVIEČIA KOLEKTYVINIAM SAPNUI

„Pojūčių teatras“ kuria spektaklius, kuriuose, be įprastų žiūrovų, dalyvauja ir žiūrovai uždengtomis akimis.

Tokiame spektaklyje jautriau patiriamas judesys, prisilietimas, garsas, kvapas, skonis, išgirstamas tekstas ir pajuntama atmosfera, sako teatro įkūrėja režisierė Karolina Žernytė.

Naujajame savo spektaklyje „Pirmapradis“, sukurtame Nacionaliniame dramos teatre, ji toliau natūraliai tęsia savo ieškojimus ir šįkart remiasi Karlo Gustavo Jungo biografija ir archetipų teorija.

„K. G. Jungą pasirinkome dėl to, kad ieškojome, kur norime eiti toliau, kaip trupė, kaip kūrėjai, kaip ieškotojai, tyrinėtojai. Buvo tokia idėja – o kas jei biografija? Tada prisiminėm K. G. Jungo biografiją. Bet kai pradėjome skaityti, supratome, kad ji labai neapčiuopiama, tai yra ne tokia įvykių kelionė, o vidinių susidūrimų su skirtingais archetipais kelionė. Tada pradėjome gilintis į archetipus ir dabar spektaklio procesas vyksta labai įdomiai, jis gali pakrypti į bet kurią pusę, nes archetipai yra viskas“, – pasakoja režisierė K. Žernytė.

Ji sako, kad spektaklis vyksta skirtingose teatro erdvėse ir atitinka sąmonės ir pasąmonės sluoksnių teorijas – aukštus. Scenografija ir priemonės taip pat pasirinktos tikslingai – tai realios K. G. Jungo terapijoje naudojamos medžiagos, pavyzdžiui, smėlis arba daiktai iš K. G. Jungo sapnų ar prisiminimų. Kūrybinės komandos tikslas yra sukurti erdvę, atmosferą ir sąlygas žiūrovui-dalyviui susidurti su savo asmenine mitologija, skatinti savianalizę.

„Tai yra tokia pirmapradė ne tik žmogaus sąmonės, bet ir teatro forma. Labai rituališka, kad mes susirinksime visi kartu ir tiesiog nersim į tą ritualą, kur kiekvienas turės kažkokią savo funkciją. Tai gali būti stebėtojo, šviesos nešėjo, gali būti kažkokio „pakutentojo“ funkcija“, – vardija režisierė.

Pasak jos, tokiu būdu žiūrovas kviečiamas kolektyviniam sapnui.

Spektaklį su režisiere drauge kūrė dramaturgas Jaunius Pisaravičius, konsultantė psichologė Elona Ilgiuvienė, dailininkė Šarūnė Pečiukonytė, spektaklyje veikia aktoriai Diana Anevičiūtė, Adelė Teresiūtė-Aukštikalnė, Vaidotas Bačianskas, Balys Ivanauskas, Aistė Jančiūtė, Jurga Kalvaitytė, Artūras Lepiochinas, Raminta Šniaukštaitė, Eglė Špokaitė ir pusšimtis žiūrovų.

Artimiausias spektaklis Nacionaliniame dramos teatre – sausio 8-ąją.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS