„Scanoramoje“ – lietuviško filmo „Išeiti iš iš namų“ premjera | Diena.lt

„SCANORAMOJE“ – LIETUVIŠKO FILMO „IŠEITI IŠ IŠ NAMŲ“ PREMJERA

  • 0

Pirmadienio vakarą į „Scanoramą“ rinkosi kelionėms neabejingi žiūrovai. Festivalyje buvo pristatyta pirmoji lietuviška premjera – debiutinis režisierės Miglės Satkauskaitės filmas „Išeiti iš namų“.

Pagrindinė jaunos režisierės dokumentinio filmo figūra – kalnų keliautojas Algimantas Jucevičius. Kartą jis yra pasakęs: „Didžiausia pergalė – išeiti iš namų“. Algimantas Jucevičius įkvėpė šimtus žmonių palikti komforto zoną ir praplėsti savąjį horizontą. Filmas kurtas A. Jucevičiaus vadovaujamos ekspedicijos į Tian Šanio kalnus Kirgizijoje metu. Kūrybinė komanda petys petin kopia į kalnus ir bando pažinti neeilinę Algimanto asmenybę, suprasti jo požiūrį į riziką, ekstremalias situacijas, draugų praradimą, suvokti jo gilią išmintį.

Filmo režisierė Miglė Satkauskaitė kartu su prodiusere Rasa Miškinyte ir filmo idėjos autoriumi prodiuseriu Simonu Naudžiumi prieš premjerą sveikinosi „Kino klube“, kur papasakojo apie kūrybinės komandos užkulisius ir išmoktas pamokas.

Tam, kad filmavimas kalnuose pavyktų sklandžiai, komanda intensyviai ruošėsi keletą mėnesių: mokėsi pažinti kalnų techniką, rišti mazgus, intensyviai treniravosi – geras fizinis pasirengimas šiam projektui buvo ne mažiau svarbus nei tinkama technika. O ją taip pat reikėjo suplanuoti itin kruopščiai, nes filmuoti teko tokiose vietose, kur viską reikėjo atsinešti tiesiog ant savo pečių.

„Viską labai kruopščiai skaičiavome – net baterijas ir kitus smulkius daiktus. Džiaugiuosi, kad mūsų vaizdo operatorius Saulius Lukoševičius ir garso operatorius Augustinas Bėkšta stoiškai priėmė iššūkį, ir mums pavyko išvengti ekstremalių situacijų. Šiame filme telpa daug daugiau temų nei tik kalnai ir keliautojai. Tai pasakojimas apie komandos dvasią, apie įkvėpiančią lyderystę. Tuo metu, kai esi pavargęs, alkanas ir neišsimiegojęs, labai gerai atsiskleidžia tikrieji veidai ir vertybės. Mums pasisekė keliauti su išskirtinėmis asmenybėmis, kokių šiais laikais reta“, – priduria Miglė Satkauskaitė.

Filmo prodiuserė Rasa Miškinytė neslėpė, kad pasiūlymą prodiusuoti šį filmą priėmė iš pagarbos jo herojui Algimantui Jucevičiui. „Pažįstu Algimantą Jucevičių apie dvidešimtmetį, tačiau niekad nėjau į kalnus, nors tokį slaptą norą visad turėjau. Algimantu negali nesižavėti: jo išmintimi, taktu, ir, be jokios abejonės, veiklumu. Simonas į mane kreipėsi labai vėlai, neslėpsiu – sutikdama jaučiausi taip pat peržengusi savo komforto ribas. Dabar belieka mėgautis rezultatu ir planuoti tikrą kelionę į kalnus!” – pasakojo Rūta Miškinytė.

„Scanoramos“ lankytojai Kaune ir Klaipėdoje filmą „Išeiti iš namų“ galės išvysti lapkričio 19, o Šiauliuose – 24 dieną.

GALERIJA

  • „Scanoramoje“ –  lietuviško filmo „Išeiti iš iš namų“ premjera
  • „Scanoramoje“ –  lietuviško filmo „Išeiti iš iš namų“ premjera
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS