„Šlamštastikos“ aktoriai su žiūrovais kalbėjo apie pasirinkimo laisves | Diena.lt

„ŠLAMŠTASTIKOS“ AKTORIAI SU ŽIŪROVAIS KALBĖJO APIE PASIRINKIMO LAISVES

Vilniuje vykstančiame tarptautiniame vaikų ir jaunimo festivalyje „Kitoks“ dalyvaujanti Vokietijos trupė spektaklyje „Šlamštastika“ kviečia apmąstyti savo vartojimo įpročius ir pasvarstyti ekologijos temomis.

Spektaklyje du aktoriai tyrinėja evoliucijos istoriją, keldami klausimus ar esame sąmoningi aplinkosaugos srityje. Vartojame vis daugiau ir daugiau, tačiau kuo daugiau vartojame, tuo didesnę taršą sukuriame. O ar žinome, kaip atsiranda mūsų vartojami daiktai, klausia spektaklio kūrėjai.  „Trashedy“ – toks originalus spektaklio pavadinimas, Lietuvoje jis išverstas „Šlamštastika“.

„Prie žodžio „šiukšlės“ pridedame truputį tragedijos arba komedijos, kurių galūnės tos pačios, taip gauname dvigubą prasmę, ir jau pats pavadinimas nurodo, apie ką bus spektaklis“, – sakė aktorius Constantinas Hochkeppelis.

Su žiūrovais kalbėdami apie pasirinkimo laisves ir vartotojiškumą, aktoriai pabrėžia, nesame mokslininkai ar politikai, nesakome kaip elgtis yra teisinga, tiesiog nuo scenos kalbame mus dominančiomis temomis, į kurias nėra vieno atsakymo.

„Nenorime būti tais žmonėmis scenoje, kurie žino, kas yra gerai, kas blogai. Žinoma, aš kuriu vaidmenį, bet taip pat būdama čia viskuo abejoju, ir auditorijai svarbu parodyti, kad mes visi abejojame ir visi nežinome“, – pasakojo aktorė Marie-Lena Kaiser.

„Mes nesakom: tai blogai ar daryk taip, kaip sakau. Mes daugiau rodome savo pastangas, kaip padaryti pasaulį geresnį, ir ką pats galiu padaryti, kad būčiau laimingesnis, ir kad galiu prisiimti atsakomybę už savo vartojimo įpročius“, – kalbėjo C. Hochkeppelis.

Šis spektaklis jau rodytas daugiau nei 130 kartų Šveicarijoje, Vengrijoje, Nyderlanduose, Indijoje, Kinijoje, Korėjoje, Japonijoje. Vilniuje jis rodytas pirmadienio vakarą Menų spaustuvėje vykstančiame festivalyje „Kitoks“, kuris truks iki trečiadienio.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS