Šv. Kristoforo orkestras kviečia pavasarį pradėti muzikiniais burtais | Diena.lt

ŠV. KRISTOFORO ORKESTRAS KVIEČIA PAVASARĮ PRADĖTI MUZIKINIAIS BURTAIS

  • 0

Kovo pradžioje Šv. Kristoforo kamerinis orkestras drauge su dirigente Birute Bagdonaite kviečia pasinerti į patį tikriausią muzikos burtų ir pragiedrėjusios nakties žavesį.

Specialiai pavasario pradžiai paruošta pasirodymo programa – įvairiapusė ir intriguojanti. „Tamsi paslaptis, atsiskleidusi mėnesienoje, XVIII a. Vienos salonų spindesys bei Tatrų kalnų žavesys“, – tai tik dalis to, ką koncerte išvys, išgirs ir pajus klausytojai, žada Šv. Kristoforo kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas prof. Donatas Katkus) kartu su jaunąja dirigente B. Bagdonaite.

Koncerto metu skambės W. A. Mozarto Divertismentas styginiams D-dur, K136, M. Karlowicziaus Serenada styginiams, A. Schoenberg Pragiedrėjusi naktis (Verklärte Nacht) Op. 4 (ar. styginių orkestrui). Nors Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vizitine kortele laikomas J. Haydno muzikos atlikimas, vis tik kolektyvo klasikos interpretacijos yra originalios ir turi daugybę gerbėjų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

„Patyręs, lankstus orkestro vedlys Donatas Katkus, atskleidė nepaprastai gražių dalykų. Jis siekia garso kokybės, išryškindamas kiekvieną instrumentą, iki galo vesdamas kiekvieną muzikinę frazę. Didžioji dalis dirigentų pasitenkina įprastu ritmo, tempo reikalavimų išpildymu, be muzikinės vaizduotės. Su Katkumi viskas kitaip – iš jo estetinių sąvokų kylantis vaizdiniai orkestro skambesyje įsikūnija nepaprastai lengvai ir natūraliai. Žinoma, ši koncepcija įgyvendinama ir veikia tik tokiame orkestre, kuriame griežia išskirtinai talentingi muzikantai. Galiu pasakyti, jog šis Vilniaus orkestras toks ir yra, o ypatingai pirmojo pulto smuikai“, – taip praėjusį rudenį kolektyvo pasirodymą Paryžiuje įvertino prancūzų spauda.

Po tokių recenzijų ne kiekvienas ryžtųsi stoti prie Šv. Kristoforo kamerinio orkestro dirigento pulto ir įtikinti patyrusius muzikus savo interpretacijomis, tačiau B. Bagdonaitė šio iššūkio nepabūgo. Be kita ko, jaunosios menininkės patirtis, laimėjimai bei kasdien pelnomas vis platesnis pripažinimas paneigia visus stereotipus, jog vadovauti orkestrui – tik vyriškas užsiėmimas.

B. Bagdonaitė dirigavimo paslapčių mokėsi Nacionalinėje M. K. Čiurlionio menų mokykloje, įgūdžius tobulino Berlyno aukštojoje Hanns Eisler muzikos mokykloje, buvo įvertinta įvairiuose respublikiniuose bei tarptautiniuose konkursuose. Savo jėgas išbandžiusi ne tik su skirtingais kolektyvais, bet ir prestižiniuose tarptautiniuose konkursuose, B. Bagdonaitė drąsiai stoja prie dirigento pulto, o koncerte Šv. Kotrynos bažnyčioje ketina atskleisti paslaptingas bei intriguojančias muzikines istorijas.

Vieną jų pasakoja A. Schoenbergo Pragiedrėjusi naktis. Šis austrų kompozitoriaus kūrinių buvo sukurtas per tris savaites, o jį įkvėpė Richard Dehmel poema tokiu pačiu pavadinimu kaip ir kompozicija bei A. Schoenbergo jausmai mylimajai, vėliau tapusiai jo žmona. Kūrinys atskleidžia moters ir vyro pasivaikščiojimo miške metu vykstantį pokalbį, vidinius išgyvenimus, slegiančią paslapties tamsą, jautrias emocijas. Prasidedantis liūdnu moters prisipažinimu, jog ji laukiasi vaiko nuo kito vyro, kūrinys baigiasi pragiedrėjusia nuotaika, kurią žymi vyro susitaikymas su esama situacija bei atleidimas.

Pasitikite pavasarį koncerte „Pragiedrėjusi naktis ir kiti muzikos burtai“ kovo 3 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje drauge su Šv. Kristoforo orkestru ir dirigente Birute Bagdonaite.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS