Valdovų rūmai vėl kviečia susitikti Vilniaus knygų mugėje | Diena.lt

VALDOVŲ RŪMAI VĖL KVIEČIA SUSITIKTI VILNIAUS KNYGŲ MUGĖJE

2014 m. vasario 20–23 d. Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai jau penktą kartą dalyvaus tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, kuri tradiciškai vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Šįkart Valdovų rūmų muziejaus darbuotojai knygų mylėtojus džiugins kultūriniais renginiais ir, žinoma, didžiulėmis kainų nuolaidomis vertingiems muziejaus leidiniams.

„Šių metų Vilniaus knygų mugė skirta klasikinei literatūrai ir Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms – taip į dabartį grąžinami mūsų šalies senosios raštijos ir dvasinio paveldo paminklai. Dalyvaudamas Knygų mugėje Valdovų rūmų muziejus, be jokios abejonės, atlieps šią misiją pristatydamas savo leidinius ir taip išryškindamas istorinių epochų ribas peržengiančius daugiakultūrės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tapatybės ženklus“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja Gintarė Šatevičiūtė.

Pasak jos, tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje veiksiantis Valdovų rūmų muziejaus stendas, kaip ir kasmet, bus interaktyvus: knygų mylėtojai čia galės pabendrauti su muziejaus specialistais ir įvairių leidinių autoriais, sužinoti apie vykdomus projektus ir įvairialypę veiklą, dalyvauti įvairiuose žaidimuose, atsakyti į viktorinos klausimus ir pan. „Būtent čia laukia ir patys svarbiausi Knygų mugės lankytojų susitikimai su muziejaus išleistais, visiems gerai pažįstamais vertingais leidiniais, kurių bus galima įsigyti su didžiulėmis nuolaidomis“, – teigia ji.

Valdovų rūmų muziejus lankytojus kvies ir į kultūrinius renginius, kurie vyks jau pačią pirmą mugės dieną – 2014 m. vasario 20 d., ketvirtadienį.

Auditorijoje Nr. 5.5 13 val. numatytas Mikelio Bjankio (Michele Bianchi, slapyvardis Alberto Vimina) knygos „Opera Varžybos“ pristatymas. Šis Valdovų rūmų muziejaus leidinys suteikia galimybę susipažinti su vienu įdomiausių XVII a. Europoje paplitusių operos žanrų – turnyrine opera. Apie ją pasakoja 1652 m. Vienoje pastatytos trijų veiksmų operos „Varžybos“ libreto faksimilė dviem kalbomis (italų ir vokiečių) su lietuvišku vertimu ir moksliniu komentaru lietuvių, italų ir anglų kalbomis. Knygos apie operą „Varžybos“ pristatyme dalyvaus muzikologės prof. habil. dr. Jūratė Trilupaitienė ir dr. Aleksandra Pister bei filologas dr. Dainius Būrė, renginį moderuos Valdovų rūmų renginių koordinatorius Vytautas Gailevičius.

Auditorijoje Nr. 5.2 14 val. bus pristatytas dar vienas Valdovų rūmų muziejaus leidinys – Gražinos Marijos Martinaitienės studija „Audiniai ir jų spalvos Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriniuose šaltiniuose“. Renginyje dalyvaus autorė, taip pat istorikė prof. dr. Irena Valikonytė, menotyrininkė dr. Lijana Natalevičienė, istorikė doc. dr. Jolanta Karpavičienė, renginį moderuos Valdovų rūmų kultūrinių renginių koordinatorė Eglė Belozaraitė. Pristatyme mugės lankytojai sužinos, kokie aukščiausio techninio ir meninio lygio audiniai buvo naudojami ir kokios spalvos buvo madingos Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, taip pat su kokiais sunkumais susiduria mokslininkai, siekdami atpažinti audinių rūšis istoriniuose šaltiniuose ir kt.

„Atrasti šiemečiame knygų mugės šurmulyje interaktyvųjį Valdovų rūmų muziejaus stendą bus labai lengva: visų knygų mylėtojų ir bičiulių lauksime 5 salėje, netoli „gyvosios“ LRT studijos – tik nepasididžiuokite ir atvykite“, – kviečia G. Šatevičiūtė ir visiems atvyksiantiems žada daug staigmenų.

Penkioliktą kartą šurmuliuojanti Vilniaus knygų mugė – tai pagrindinė leidėjų, autorių ir skaitytojų susitikimų ir bendravimo vieta, reikšmingas kultūros renginys Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Šiais metais klasikinei literatūrai ir Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms paminėti skirta mugė kvies atsakyti į daugybę klausimų ir diskutuoti apie klasikinės literatūros išlikimą, reikšmę ir vertę kiekvienam iš mūsų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS