Valdovų rūmuose – dovanotų vertybių paroda | Diena.lt

VALDOVŲ RŪMUOSE – DOVANOTŲ VERTYBIŲ PARODA

  • 0

Antradienį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose Vilniuje atidaroma dovanotų vertybių paroda.

Pernai ir šiais metais muziejaus rinkinius papildė nauji eksponatai, išsiskiriantys savo istorine bei menine verte, atspindintys svarbius įvykius ir pristatantys istorines asmenybes. Įdomiausi šiuo laikotarpiu dovanoti, įsigyti ir deponuoti kūriniai bus pristatyti visuomenei – parodoje bus galima pamatyti 142 muziejaus vertybes ir keturis kūrinius iš privačių kolekcijų.

Anot muziejaus pranešimo, pirmą kartą Valdovų rūmuose eksponuojami pernai įsigyti dviejų Lenkijos ir Lietuvos valdovų – Vladislovo Vazos (1632–1648) ir Augusto II (1697–1733) – portretai.

Vladislovo Vazos portretas sukurtas XVIII amžiaus pabaigoje pagal žymaus tapytojo Franso Luycxo (Franso Leikso) paveikslą. Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto II portretas nutapytas XVIII amžiaus pirmoje pusėje, jo sukūrimas siejamas su Drezdeno dvaro dailininko Louis de Silvestre (Luji de Silvestro) dirbtuvėmis.

Parodoje eksponuojama ir gausi grafikos darbų kolekcija. Ją kartu su medalių rinkiniu muziejui padovanojo kunigaikštis Motiejus Radvila. XVII–XIX amžiaus grafikos rinkinį sudaro Lietuvos ir Lenkijos valdovų, Radvilų, Sapiegų ir kitų žymių giminių atstovų portretai, o medalių kopijos atspindi Radvilų vaizdavimą medaliuose XVI–XVIII amžiuje.

Vienas iš Valdovų rūmų paramos fondo steigėjų ir ilgametis vadovas Edmundas Kulikauskas muziejui perdavė gausią savo monetų, medalių ir banknotų kolekciją. Ją sudaro 382 vertybės, surinktos per daugiau nei keturis dešimtmečius. Parodoje galima išvysti dalį šio rinkinio, juo pristatoma Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Abiejų Tautų Respublikos monetų raida ir įvairovė.

Atskirą eksponatų grupę sudaro senieji spaudiniai. Vertingiausias iš jų yra 1693 metais Vilniuje lenkų kalba išleistas Trečiojo Lietuvos Statuto egzempliorius, jį muziejui dovanojo JAV gyvenantis verslininkas Aloyzas Petrikas.

Pirmą kartą viešai pristatomos vertybės, kurias muziejui deponavo Lietuvos kolekcininkai. Vienas įspūdingiausių darbų – Rolando Valiūno kolekcijai priklausantis itin retas XVII amžiaus Vilniuje dirbusio meistro Jokūbo Gierkės sukurtas stalinis laikrodis. Greta eksponuojami Vyginto Bubnio kolekcijos religiniai paveikslai bei Pietą vaizduojanti skulptūra, ją muziejui paskolino Ramutis Petniūnas.

Parodos kuratoriaus Daliaus Avižinio teigimu, Valdovų rūmai per pastaruosius pora metų iš viso įgijo 450 naujų eksponatų.

GALERIJA

  • Valdovų rūmuose – dovanotų vertybių paroda
  • Valdovų rūmuose – dovanotų vertybių paroda
Valdovų rūmų muziejaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS