Būstų nuomotojai trina rankomis: keldami kainas nesikuklina | Diena.lt

BŪSTŲ NUOMOTOJAI TRINA RANKOMIS: KELDAMI KAINAS NESIKUKLINA

  • 22

Investiciniai būsto nuomotojai net už keliolikos kvadratinių metrų ploto būstą Vilniuje per mėnesį prašo ir daugiau nei pusės tūkstančio eurų. Kylant kainoms, kyla ir nuomojamo būsto standartai. Tačiau, kol pasiūla bus mažesnė už paklausą, kainos nuomos rinkoje ir toliau augs. Apie tai plačiau LNK reportaže pasakojo nekilnojamojo turto ekspertai.

„Mūsų „Chapters“ projekte būsto nuomos kainos svyruoja nuo 450 iki 600 eurų“, – pasakojo Ugnius Latvys, generalinis „Baltic Asset Management“ direktorius.

Už tokią sumą reikėtų gyventi gana kompaktiškai. Miegamasis, vonia ir virtuvė telpa į 15–20 kv. m. Norintys čia gyventi jau laukia eilėje, nors į sostinę dar net studentai nesuvažiavę.

„Šiuo metu turime neįprastai didelį susidomėjimą būsto nuoma. Na, jei norite rinktis iš geriausių variantų, reikėtų paskubėti ir tikrai rugsėjo mėnuo jau bus per vėlu“, – norinčius nuomotis gyvenamąjį plotą skatino U. Latvys.

Tai vadinamasis co–living arba bendro gyvenimo būstas. Tokių Vilniuje vis daugėja.

„Ištisus daugiabučius nuomai skiria (...) Nėra tokių, žinote, subjektyvių faktorių kaip noriu tik vienos studentės merginos ir jokių būdu su vaikais nepriimame“, – pasakojo „Ober-haus“ senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada. Kad verta už keliolika kvadratinių metrų kiekvieną mėnesį pakloti po puse tūkstančio, bandoma įtikinti papildomais priedais ir viliojami ne tik jaunuoliai – ateityje sostinėje turėtų atsirasti ir bendras būstas nuomai, skirtas senjorams.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Kol nekilnojamojo turto rinkoje spaudžiami stabdžiai, nuomotojai sustoti nė neketina.

„Nuomos rinka elgiasi visiškai atvirkščiai – nuomos kainos šiek tiek kyla, kas yra šiaip netipiška“, – sakė M. Čiulada.

„Dalis žmonių, kurie lig šiol svarstė įsigyti būstą sau, šiuo metu tuos svarstymus pristabdė ir renkasi nuomą“, – jam pritarė ir U. Latvys.

Tradicinės nuomos rinkoje situacija, palyginti su pernai, stabilizavosi. Jei pernai pavasarį būsto nuomos pasiūlymų buvo likę vos keli šimtai, V. Mikelionio teigimu, „dabar „Aruode“ yra 1 300–1 400 pasiūlymų Vilniuje“.

Pernai nuomos kainos šoktelėjo maždaug 40 proc. Kiek pakritusios, nusistovėjo, bet vis tiek išliko aukšta. „Naujos statybos, dviejų kambarių be kokių 500–600 eurų sunku tikėtis“, – pavyzdį pateikė M. Čiulada.

Ekspertai pastebi, kad aukštos kainos dabar kartelę užkėlė ir patiems nuomotojams. „Pati rinka civilizuotėja, su kainų augimu, auga ir standartas“, – sakė M. Čiulada.

Anot ekspertų, negalėdami įsigyti nuosavo būsto, nuomininkai darosi vis išrankesni – nori matyti, už ką moka, o nuomotojai, nori nenori, priversti investuoti daugiau.

„Tarkime, indaplovė naujos statybos bute jau yra vos ne standartas, o ne kažkokia papildoma gera opcija“, – teigė M. Čiulada.

„Reikalavimas yra atsiradęs pas nuomininkus kokio nors kampo ar kambario, kur jie galėtų pasidaryti savo erdve“, – papildė jį V. Mikelionis

Nors poreikis yra, investuotojai tinkina, kad rasti kur plėstis Vilniuje – sudėtinga. Tad, kol pasiūla mažesnė už paklausą, kainos nuomos rinkoje, anot ekspertų, artimiausiu metu turėtų augti dar maždaug dešimtadaliu.

Rašyti komentarą
Komentarai (22)

nenorit nesinuomokit

imkit paskola ir satykites savo... a valdzia jum pades : privalomi mokesciai abonementai turto mokestis... ir nieko cia baisaus jei krauju imsit ciaudyt nuo tikrintoju anuo elektriku nuo banku palukanu abomentu ir privalomu geroves mokesciu...

O kaune

Straipsnis informatyvus apie Vilniaus nuoma, o kur info k.dienoj kokia situacija Kaune????

ironija

kuo aukštesnės kainos, tuo daugiau, kurie nemokės už nuomą, o iškeldinimas truks ilgai. Taigi, nėra ko "trinti" rankomis :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS