Darželyje prie degusio daugiabučio Viršuliškėse atlikti oro tyrimai: čia nutrauktas ugdymas | Diena.lt

DARŽELYJE PRIE DEGUSIO DAUGIABUČIO VIRŠULIŠKĖSE ATLIKTI ORO TYRIMAI: ČIA NUTRAUKTAS UGDYMAS

Nustačius padidėjusią taršą darželio teritorijoje šalia šią savaitę degusio daugiabučio sostinės Viršuliškių rajone, laikinai stabdomas vaikų ugdymas.

„Buvo nustatyta, kad druskos rūgšties koncentracija darželio patalpose viršijo leidžiamą normą daugiau nei pusantro karto. O formaldehido ir suodžių koncentracija – atitinkamai 1,2 ir 1,3 karto“, – penktadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Ugdymą bus galimas tęsti tada, kai bus atliktas patalpų valymas“, – pridūrė ji.

Rolanda Lingienė. L. Balandžio/BNS nuotr.

Pasak NVSC atstovės, tą padaryti planuojama dar iki šeštadienio. Po šių darbų vėl bus atlikti oro taršos tyrimai, vertinant galimybę vaikams grįžti į darželį.

„Sekmadienį vakare bus aiškūs rezultatai, ar patalpos saugios, ar ne“, – sakė R. Lingienė.

Susirgimų nepastebėjo

Vilniaus lopšelio-darželio „Puriena“ direktorė Rita Brazauskienė pasakojo, kad antradienį įvykus sprogimui ir gaisrui iškart buvo informuoti tėvai, kurie per valandą pasiėmė vaikus iš darželio.

Anot jos, „Grinda“ darželyje surinko iš degančio pastato skriejusias šukes ir nuolaužas, vėliau įstaiga buvo vėdinama. R. Brazauskienės teigimu, dūmų kvapas trečiadienį nebuvo jaučiamas, tad įstaiga galėjo priimti vaikus.

Rita Brazauskienė. L. Balandžio / BNS nuotr.

Ugdymo įstaigos vadovės teigimu, vaikai šiomis dienomis ėjo į darželį, papildomų susirgimų nepastebėta.

„Jeigu tėveliai ryte atvedė vaikus, manau, kad jie buvo sveiki. (...) Pagal vaikų skaičių įstaigoje matome, kad susirgimų nėra, nes antradienį buvo 127 vaikai, o trečiadienį – 126 ir 124 vaikai buvo vakar“, – sakė R. Brazauskienė.

Buvo nustatyta, kad druskos rūgšties koncentracija darželio patalpose viršijo leidžiamą normą daugiau nei pusantro karto. O formaldehido ir suodžių koncentracija – atitinkamai 1,2 ir 1,3 karto.

Komisija svarstys, ką daryti su pastatu

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovas Donatas Gurevičius pranešė, kad ugniagesiai savo darbą prie daugiabučio baigė vėlų ketvirtadienio vakarą.

Vilniaus miesto savivaldybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Kęstutis Karosas teigė, kad šiuo metu pastato techninis prižiūrėtojas kartu su specialistais atlieka pastato vėdinimo sistemos profilaktikos darbus – išvalomos angos, kaminai, atliekama dezinfekcija.

Ateinantį pirmadienį į pirmą posėdį renkasi avarijos tyrimo komisija, kuri analizuos situaciją, dėl ko įvyko gaisras ir sprogimas, svarstys, ką daryti dėl pastato atstatymo.

„Pateiksime rekomendacijas kada galima bus tą pastatą vėl saugiai eksploatuoti“, – teigė K. Karosas.

Prioritetas – sustipinti konstrukcijas

Tą pačią dieną „Grinda“ imsis pastato sandarinimo veiksmų. Pasak K. Karoso, to reikia tam, kad iš sudegusio pastato nesklistų papildoma tarša ir jis negriūtų.

„Kad nebūtų pašalinio poveikio dėl sniego, vėjo, šalčio. Specialistai sako, kad tai gali būti židinys papildomos oro taršos, tai užsandarinsime pastatą pilnai. (...) Šiandien tai atviros erdvės, kad sniegas, lietūs toliau neardytų ir neįvyktų nenumatyta pastato griūtis, norime užsandarinti tas erdves“, – sakė savivaldybės atstovas.

Kęstutis Karosas. L. Balandžio / BNS nuotr.

„Vienas iš prioritetų – kaip saugiai šiuo metu sustiprinti tas konstrukcijas, kad neįvyktų griūtis iki to laiko, kai bus nuspręsta, kokiu būdu pastatą atstatyti arba jį saugiai išardyti“, – pridūrė jis.

Gaisras penkių aukštų gyvenamajame name Viršuliškėse po sprogimo kilo antradienį, jis baigtas gesinti trečiadienio ryte. Dėl nelaimės žuvo du žmonės – suaugęs ir nepilnametis.

Savivaldybės teigimu, dėl gaisro be pastogės liko 57 namo gyventojai, dalis jų laikinai apgyvendinti viešbučiuose, kiti apsistojo pas artimuosius. Savivaldybė pažadėjo gyventojams be eilės suteikti socialinius būstus arba kompensaciją būsto nuomai.

Daugiabutyje kilusio gaisro priežastis kol kas nėra aiški, viena iš keliamų versijų – dujų nuotėkis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

vargsas

kur zmonem dingti be savo namu kas ju laukia kodel lietuvos valdzia ape tai negalvoja jie galvoja kaip verslininkams padeti o ne vargsui zmogui jug ne del ju kaltes tai nutiko ko jie kalti galejo bet kam taip atsitikti

Neber kantrybes

Tamsi istorija ir jokio paaiskinimo.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS