Dėl programėlės „Yandex. Taxi“ grėsmės įspėjo ir premjeras | Diena.lt

DĖL PROGRAMĖLĖS „YANDEX. TAXI“ GRĖSMĖS ĮSPĖJO IR PREMJERAS

Premjeras Saulius Skvernelis dėl, anot jo, perteklinių duomenų rinkimo siūlo nesinaudoti pavėžėjimo paslaugų programėle „Yandex. Taksi“.

„Manau, kad mes kiekvienas kaip žmogus pirmiausia turime įvertinti. Tos grėsmės yra įvardintos: pertekliniai duomenys nereikalingi renkami. Bent jau aš siūlyčiau nesinaudoti. O institucijos, kurios atsakingos taip pat ir už mūsų kibernetinį saugumą, turi labai aiškiai įvardinti ir pasakyti, ar tai nėra saugu, ar nėra pakankamai saugu. Valstybės institucijoms vienareikšmiškai tokia rekomendacija turi būti“, – antradienį prie Medininkų memorialo žurnalistams sakė S. Skvernelis.

Jis sako laukiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) išvados.

Tos grėsmės yra įvardintos: pertekliniai duomenys nereikalingi renkami. Bent jau aš siūlyčiau nesinaudoti.

„Tai yra mūsų piliečių saugumas. Ir jei bet kokios programinės įrangos gali silpninti mūsų tiek asmeninį, tiek valstybės saugumą, tai turėtų pasisakyti institucijos, vertinti tai paisant mūsų valstybės, piliečių interesų“, – pabrėžė jis.

Praėjusią savaitę Vilniuje veiklą pradėjusi pavėžėjimo paslaugas teikianti „Yandex. Taxi“ sulaukė miesto savivaldybės, tarnybų dėmesio.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius kreipėsi į VSD prašydamas informuoti, ar Rusijos kapitalo bendrovės „Yandex. Taxi“ veikla Lietuvoje nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui, taip pat meras kreipėsi į konkurencijos tarybą dėl galbūt klaidinančios „Yandex. Taxi“ reklamos.

VSD įvertinimą tikisi pateikti iki savaitės pabaigos.

Savo ruožtu Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) pirmadienį pranešė rekomenduojantis nenaudoti pavėžėjimo programėlės „Yandex. Taxi“, kol nebus atliktas išsamus jos tyrimas. Tai žadama padaryti ilgiausiai per dvi savaites.

„Yandex. Taxi“ programėle Vilniuje galima naudotis nuo praėjusio ketvirtadienio – anot jos atstovų, paslaugos sostinėje teikiamos su 300 automobilių. Įmonės valdoma pavėžėjimo programėlė veikia panašiu principu kaip „Uber ar „Taxify“.

Pati kompanija prisistato kaip tarptautinė, ji registruota Amsterdame, nors programuotojai dirba Maskvoje.

Savivaldybės nuotr.

„Yandex. Taxi“ reklamos nekabins

Reklamos paslaugų bendrovė „ETN Baltic“ informavo Vilniaus miesto savivaldybę, kad bendrovės „Yandex. Taxi“ reklamos nekabins.

Savivaldybė prie pirmadienio pranešimo, kad dėl „Yandex.Taxi“ reklamos kreipėsi į Konkurencijos tarybą, platino ir šios bendrovės reklamos įrenginio fotomontažą.

ELTA primena, kad rusiško kapitalo pervežimo paslaugas teikianti bendrovė „Yandex.Taxi“ veikti Lietuvoje pradėjo nuo liepos 26-osios.

Viešojoje erdvėje pasklido informacija, kad „Yandex. Taxi“ įkūrėjas Arkadijus Volažas galimai turi artimų ryšių su įtakingais Kremliaus asmenimis.

Dėl to Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis liepos 26 d. taip pat kreipėsi į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovą Darių Jauniškį su prašymu atsakyti, ar VSD iš anksto žinojo apie „Yandex. Taxi“ atėjimą į Lietuvos rinką ir ar įvertino „potencialias grėsmes valstybės ir jos piliečių saugumui“ bei kaip ketinama jų išvengti.

Eltai atsiųstame komentare „Yandex. Taxi“ tarptautinės plėtros vadovas Aramas Sargsianas sako, kad „Yandex. Taxi“ nėra vežėjas ir nevykdo pervežimo ar taksi paslaugų Lietuvoje bei kitose šalyse.

„Informacinės visuomenės paslauga „Yandex.Taxi“ nereikalauja jokių specialių leidimų ir licencijų“, - atsakymuose Eltai teigė A. Sargsianas.

Jo teigimu, mobilioji programėlė vykdo veiklą su vietinėmis taksi įmonėmis ar su oficialiais vežėjais, kurie turi visus reikiamus leidimus, išduotus valstybinių institucijų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Šančiokas

Viskas, kas rusiška, kenksminga. Sausainiai ir tie kelia grėsmę debilams. Paranojikai išsigime, vemti jau verčia nuo propagandos.

...

SpeŠialistas prakalbo... :/

Hahaha

Skvernelis programos tas ,ką jau ir ant tavęs rusai puola ,yandek nepavaldus googliui ir windausu šnipams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS