Duomenų apsaugos inspekcija uždraudė stebėti vaikų darželio patalpas | Diena.lt

DUOMENŲ APSAUGOS INSPEKCIJA UŽDRAUDĖ STEBĖTI VAIKŲ DARŽELIO PATALPAS

  • 3

Vaizdo stebėjimas vidinėse darželio patalpose Vilniuje pažeidžia žmogaus teises į asmens duomenų ir privatumo apsaugą, nustatė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija.

Inspekcija pranešė sulaukusi pranešimų apie galimai pažeidžiamas vaikų ir darbuotojų teises viename iš vaikų darželių. Patikrinimo metu nustatyta, kad darželyje yra vykdomas vaizdo stebėjimas: vaizdo duomenys fiksuojami stacionariomis vaizdo kameromis, kurios yra išdėstytos įvairiose darželio vidaus patalpose ir lauko teritorijoje. Vaizdo stebėjimas vykdomas vaikų miegamuosiuose, grupių žaidimų kambariuose, valgykloje, kieme, stebimas įvažiavimas į kiemą.

Pasak Duomenų apsaugos inspekcijos, kai kurios vidinėse patalpose veikiančios kameros įrašinėjo ir garsą. Atliekant tikrinimą nustatyta, kad duomenys, užfiksuoti minėtomis vaizdo kameromis, yra ne tik įrašomi, bet ir tiesiogiai transliuojami vaikų tėvams peržiūrėti, naudojant atitinkamus nuotolinio vaizdo stebėjimo prisijungimo kodus.

Pasak darželio atstovo, vaizdo bei garso įrašymas vidaus patalpose yra vykdomas siekiant įgyvendinti galimybę darželį lankančių vaikų tėvams bei globėjams dalyvauti vaikų auklėjimo ir lavinimo procese. Darželio lauko teritorija yra stebima dėl vaikų saugumo, siekiant kontroliuoti pašalinių asmenų atvykimą bei dėl patalpų saugumo.

Dėl vaizdo stebėjimo ir įrašymo vidinėse patalpose inspekcija griežtai pasisakė, kad tai yra neteisėta ir darželiui pateiktas nurodymas tokį vaizdo stebėjimą bei garso įrašymą nutraukti, o jau surinktus tokius vaizdo bei garso duomenis sunaikinti.

Inspekcija pabrėžia, kad vaizdo stebėjimo teisėtumas negali būti grindžiamas vaikų tėvų ar globėjų sutikimu. Be to, vaikų miegamieji laikytini patalpomis, kuriose žmonės gali tikėtis absoliučios privatumo apsaugos.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija nusprendė leisti be garso įrašymo stebėti lauko teritoriją vaikų bei turto saugumo tikslu tuomet, kai bus sutvarkytos reikiamos teisinės, techninės bei organizacinės priemonės, numatytos teisės aktuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nebutina

Taip pedofilai ir tvirkina paskui vaikus kai ju niekas nestebi

x

nesuprantu kaip reiktų dirbti, jei mūsų darbe būtų fiksuojamas kiekvienas noesies krapštymas. Kas ir sugalvoti galėjo tokią nesąmonę

ech

perlenkė lazdą ta inspekcija, jei yra 100 porc. visų tėvų ir darbuotojų sutikimas tai sprendimas prasilenkia su jų įgaliojimais. Duomenis reikia saugoti nuo kažko, o ne nuo bet ko, ar visų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS