Europos humanitarinis universitetas nori tęsti veiklą | Diena.lt

EUROPOS HUMANITARINIS UNIVERSITETAS NORI TĘSTI VEIKLĄ

Neigiamo ekspertų vertinimo sulaukęs ir ant uždarymo slenksčio atsidūręs Vilniuje veikiantis Europos humanitarinis universitetas (EHU), kur daugiausia studijuoja baltarusiai, žada tobulinti veiklą, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) sako atsižvelgsianti į universiteto pastangas.

Apie neigiamą šios aukštosios mokyklos įvertinimą gruodžio pabaigoje paskelbęs Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) sako, kad toks įvertinimas yra pagrindas panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą. Švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas teigia, kad dėl universiteto likimo bus apsispręsta iki vasario pabaigos.

„Pagal galiojančius teisės aktus ministerija turi priimti sprendimą dėl leidimo vykdyti studijas panaikinimo iki 2018 m. vasario 26 dienos. Iki teisės aktų nustatyto termino sprendimas bus priimtas. Ministerija supranta EHU unikalumą ir siekia padėti į Lietuvą atvykusiems Baltarusijos piliečiams įgyti kokybišką europietišką išsilavinimą. Šiame kontekste bus įvertinti ir šiandien gauti EHU siūlymai“, – ketvirtadienį sakė viceministras. Jo komentarą BNS perdavė ŠMM Viešųjų ryšių skyrius.

EHU paskelbė, kad ketvirtadienį Visuotinis dalininkų susirinkimas ir Valdančioji taryba pateikė ministerijai oficialų pasiūlymą dėl abipusiai priimtino susitarimo, leisiančio baltarusių universitetui tęsti veiklą Vilniuje.

„Oficialiame kreipimesi (...) pateikiami siūlymai dėl EHU veiklos tobulinimo remiantis institucinės veiklos vertinimo išvadose pateiktomis rekomendacijomis“, – sakoma universiteto pranešime.

2014 metais EHU veikla taip pat įvertinta neigiamai, tuomet universitetas akredituotas tik trejiems metams. Naujoje ataskaitoje neigiamai įvertintas EHU strateginis valdymas bei mokslo ir (arba) meno veikla.

„Ekspertų nuomone, reikia aiškaus apsisprendimo tarp EHU kaip politinio projekto ir universiteto. Trumpalaikis finansavimas tinkamesnis politiniam projektui; pagrindinė EHU išliekanti rizika – tai universiteto finansavimas. Tokio modelio universitetas susiduria su sunkumais, kai reikia veikti teisinėje aplinkoje, kur reikalaujama, kad universitete būtų tiek vykdomas mokymas ir mokymasis, tiek vystoma tarptautinio lygio mokslinė veikla ir užtikrinama šių veiklų kokybė. Universiteto tvarumas tokiomis aplinkybėmis kelia abejonių, nes jo neįmanoma numatyti ir žinoti“, – paskelbė vertintojai.

Anot jų, universitetas neturi aiškios mokslo veiklos strategijos, egzistuoja strategijos dalys, ambicijų sąrašas be aiškaus strategijos valdymo ir finansavimo plano, kuris palaikytų mokslo veiklos augimą.

EHU sako nesutinkantis su neigiamais universiteto institucinio vertinimo rezultatais. Anot universiteto vadovybės, reformos, įgyvendintos 2015–2017 metais, padarė esminę įtaką universiteto strateginio valdymo, studijų ir mokslo plėtrai, ką pripažino ir universiteto donorai šių metų lapkritį vykusioje Donorų konferencijoje praėjusį lapkritį.

EHU – privatus 1992 metais Minske įsteigtas ir vėliau Baltarusijos valdžios uždarytas universitetas. 2004 metais universitetas priėmė Lietuvos Vyriausybės kvietimą ir persikėlė į Vilnių. Šiuo metu EHU studijuoja beveik 800 studentų, iš jų 95 proc. sudaro baltarusiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS