Ginčas netyla: inspekcija vėl kreipėsi į teismą dėl statybų prie vienuolyno | Diena.lt

GINČAS NETYLA: INSPEKCIJA VĖL KREIPĖSI Į TEISMĄ DĖL STATYBŲ PRIE VIENUOLYNO

  • 1

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija praėjusį penktadienį vėl kreipėsi į teismą dėl sostinės senamiestyje statomo daugiabučių projekto „Misionierių sodai“ statybos leidimo teisėtumo.

„Inspekcija atliko gegužę išduoto statybos leidimo patikrinimą ir konstatavo, kad jis išduotas neteisėtai. Pagrindiniai pažeidimai – projekto sprendiniai neatitinka galiojančio detaliojo plano, prieštarauja Teritorijų planavimo, Statybos įstatymų bei statybos techninių reglamentų nuostatoms“, – BNS sakė inspekcijos atstovė spaudai Ligita Luščiauskaitė.

Ji nedetalizavo, kokie konkrečiai pažeidimai nustatyti. To negalėjo įvardyti ir projektą plėtojančiai bendrovei „Misionierių namai“ atstovaujanti advokatų kontoros „Sorainen“ partnerė Aušra Mudėnaitė – anot jos, inspekcija po patikrinimo plėtotojai nepateikė patikrinimo akto.

„Vienintelis mums žinomas argumentas, kuriuo inspekcija grindžia savo poziciją dėl tariamo statybų neteisėtumo, – projekto neatitikimas Senamiesčio regeneravimo koncepcijos sprendiniams. Pasak inspekcijos, koncepcija yra detalusis planas, tačiau šis teisės aktas registre įregistruotas kaip specialusis planas, be to, savo praktikoje teismai sprendė ne vieną bylą, kurioje jį laikė specialiuoju planu“, – BNS sakė A. Mudėnaitė.

Advokatės teigimu, „Misionierių namai“ laikosi pozicijos, jog vienuolyno ansamblio teritorijai Subačiaus gatvėje patvirtinus specialųjį planą, jis pakeitė Senamiesčio regeneravimo koncepciją. Be to, anot jos, specialiojo plano sprendinių teisėtumą bei viešinimo procedūrų tinkamumą prokuroro prašymu jau nagrinėjo teismas ir nerado pagrindo jį naikinti.

„Įmonė patyrė ir patiria nuostolius. Nors nemanome, kad toks scenarijus realus, bet net jei statybos darbai būtų pripažinti prieštaraujančiais koncepcijai, o statybos leidimas panaikintas, nuostolius turėtų atlyginti jį išdavusi miesto savivaldybė“, - tvirtino A. Mudėnaitė.

Teismui pateiktame ieškinyje, kaip ir minėjo A. Mudėnaitė, Statybos inspekcija nurodo, jog projekte nėra detaliuoju planu laikomos Vilniaus Senamiesčio regenravimo koncepcijos, pagal kurią negalima rekonstruoti ir statyti naujų statinių, todėl statybos leidimas negalėjo būti išduotas.

Tai antras statybos leidimas, išduotas „Misionierių sodų“ projektui. Dėl 2017 metų leidimo Statybos inspekcija taip pat kreipėsi į teismą, tačiau birželio pradžioje Vilniaus miesto apylinkės teismas bylą nutraukė, konstatavęs, jog gegužę „Misionierių namams“ išdavus naują statybos leidimą, senasis yra negaliojantis.

Inspekciją šį sprendimą yra apskundusi, o apeliacinės instancijos teismas klausimą turėtų nagrinėti rugpjūčio viduryje.

Dėl statybų sostinės senamiestyje teisėtumo į teismą buvo kreipęsi ir prokurorai. Tačiau sausį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išplėstinei kolegijai, išaiškinus, jog Misionierių vienuolyno statinių ansamblio specialusis planas neprieštarauja teisės aktams, Generalinė prokuratūra pretenzijų atsisakė.

Dabar teismas rengia išaiškinimą dėl su plėtra teritorijoje susijusių 2005 ir 2015 metų kultūros ministro įsakymų teisėtumo. Dėl to į teismą kovą kreipėsi Seimo narys Naglis Puteikis.

Bendrovė „Misionierių namai“ sostinės Subačiaus gatvėje iki 2019 metų pabaigos planavo rekonstruoti 9,5 tūkst. kv. m ploto statinių, kuriuose įrengtų apie 100 butų. Plėtojant projektą numatyta 1978 metais statytą ligoninę rekonstruoti į atskirus namų komplekso korpusus, vietoje slėptuvės suformuoti viešąją erdvę. Taip pat ketinama rekonstruoti Vaikelio Jėzaus prieglaudos korpusą. Į projektą planuojama investuoti 40 mln. eurų.

Portalo 15min duomenimis, bendrovę „Misionierių namai“ per Kipre registruotą kompaniją „HJKM Holdings Limited“ valdo Gruzijos verslininkas Romanas Pipia.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Simas

Kodel niekada neatsako materialiai tie kurie neteisetai isduoda leidimus.Pasibaisetinai atrodo pradetu ir nepabaigtu statybu teritorijos neapibreztam laikui.Statinys prie iejimo i Bernardinu soda,mineti Misionieriu sodai,sustabdytos statybos Zalgirio stadiono teritorijoje.Gal verslininkai tuos leidimus gauna uz kysius,taciau mane kaip miestieti labai erzina tokios griuvesiu kruvos ,o ir miestui ivaizdzio tai neprideda.Susidaro ispudis,kad visas institucijas kazkodel tenkina pradedamos statybos ir tik ipusejus darbams prokurorai,inspeksijos ,seimunai pradeda narplioti leidimu teisetuma.Kame esme

SUSIJUSIOS NAUJIENOS