Globos namų valgyklos statybų mįslės: neaišku, kur panaudoti 200 tūkst. eurų | Diena.lt

GLOBOS NAMŲ VALGYKLOS STATYBŲ MĮSLĖS: NEAIŠKU, KUR PANAUDOTI 200 TŪKST. EURŲ

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kreipėsi į Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybą (FNTT) ir prokuratūrą prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl „Tremtinių namų“ vykdomų valgyklos statybų Vilniuje, Meškeriotojų gatvėje.

Ministerijai atlikus patikrinimą paaiškėjo, kad šie specialieji globos namai ir rangovas nepateikė statybos darbų išlaidas patvirtinančių dokumentų už apytiksliai 200 tūkst. eurų. „Tremtinių namai“ taip pat vienašališkai priėmė sprendimą sudaryti sutartį už 1,4 mln. eurų, nors investicinio projekto vertė turėjo siekti 666 tūkst. eurų.

„Tremtinių namai“ yra specialieji globos namai, kuriuose suteikiama nuolatinė specialistų priežiūra savarankiškiems ir nesavarankiškiems senyvo amžiaus žmonėms, pirmumą suteikiant represuotiems pensinio amžiaus Lietuvos piliečiams (politiniams kaliniams, tremtiniams, rezistencijos dalyviams, nepriklausomybės gynėjams ir jų sutuoktiniams).

Specialiesiems globos namams „Tremtinių namai“, kuriems vadovauja direktorius Dalius Bitaitis, buvo skirta 666,12 tūkst. eurų trejiems metams iš valstybės investicijų programos. Šie pinigai turėjo būti panaudoti valgyklos priestato statybai ir įrengimo darbams. 2017 metams iš šios sumos numatytam tikslui pervesta 406 tūkst. eurų.

Mūsų nuomone, globos namų vadovybė galimai padarė didelę žalą valstybei, nes savavališkai organizavo priestato su dviem korpusais viešąjį pirkimą ir sudarė dvigubai didesnės vertės rangos sutartį nei buvo skirta lėšų.

Tačiau 2017 m. rugpjūčio 8 d. tarp globos namų ir rangovo „Infes“ buvo pasirašyta statybos rangos sutartis, kurios suma - 1,4 mln. eurų su PVM.

Taigi globos namai nutarė pastatyti ne tik valgyklą ir ją įrengti, bet ir pridėti antrą korpusą, nors dėl jo nebuvo parengtas investicinis projektas, jis neįtrauktas į investicinių projektų sąrašą, siūlomą finansuoti valstybės investicijų programos lėšomis.

Pasirašius sutartį vėliau buvo pasirašomi priedai, kuriais buvo didinama sutarties vertė ir mažinamos darbų apimtys.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Centralizuotam vidaus audito skyriui atliekant patikrinimą „Tremtinių namai“ pateikė dokumentus be datų ir atsakingų asmenų parašų, todėl buvo neįmanoma patvirtinti dokumentų autentiškumo. Taip pat nustatyti sutartie keitimai, kurie pažeidžia Viešųjų pirkimų įstatymą.

Nustatyta, kad nors rangovas patikrinimo laikotarpiu nebuvo atlikęs visų darbų, tačiau „Tremtinių namai“ mokėjo avansu.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pasitelkė ir nepriklausomus statybos darbų ekspertus, kurie 2018 m. balandžio mėnesį pateikė išvadas dėl „Tremtinių namų“ statybų techninės būklės ir darbų vertinimo.

Remiantis nepriklausomu ekspertiniu vertinimu nustatyta, kad iki 2017 m. gruodžio 20 d. rangovas nebuvo pateikęs statybos darbų išlaidas patvirtinančių dokumentų už 167 749, 36 eurų be PVM. Su PVM tai sudaro 202 976,73 tūkst. eurų.

„Mūsų nuomone, globos namų vadovybė galimai padarė didelę žalą valstybei, nes savavališkai organizavo priestato su dviem korpusais viešąjį pirkimą ir sudarė dvigubai didesnės vertės rangos sutartį nei buvo skirta lėšų. Kitaip tariant, „Tremtinių namų“ vadovybė sudarė sutartį, kuriai neturėjo finansavimo, ir prisiėmė finansinius įsipareigojimus už ministeriją, kuri formaliai įgyvendina globos namų savininko teises. Negana to, globos namų vadovas negalėjo dokumentais pagrįsti, kam buvo panaudota apie 200 tūkst. eurų. Mano vertinimu, tai iš esmės yra valstybės lėšų švaistymas. Lauksime FNTT pareigūnų sprendimo, nes tai yra mokesčių mokėtojų pinigai“, - teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

neatitikimai

Lietuva ETVB nare yra nuo 1996 metų. Naudojant banko paskolų lėšas buvo įkurti reabilitacijos centrai pagyvenusiems asmenims, žmonėms su negalia ir beglobiams vaikams, renovuoti mokslo paskirties ir aukštųjų mokyklų pastatai, Vilniuje pastatyti specialieji globos namai „Tremtinių namai“. Tai vis dėl to buvo pastatyti?

stebėtojas

Tai buvęs socialinės apsaugos ministerijos viceministras, tad savo kuruojamą sritį tikrai turėjo nusimanyti...

as

Cia menkniekis. Vilniaus stadiono statybos metu 60 mln. litu isgaravo ir viskas gerai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS