Gurmaniškų mėsainių fiesta Vilniuje lepins net išrankiausius gomurius (receptai) | Diena.lt

GURMANIŠKŲ MĖSAINIŲ FIESTA VILNIUJE LEPINS NET IŠRANKIAUSIUS GOMURIUS (RECEPTAI)

  • 1

Nekyla klausimas, kur šį ketvirtadienį pietus ar vakarienę rinksis vilniečiai ir miesto svečiai. Jau ketvirtą kartą greito, bet išskirtinio maisto mėgėjus lepinti ruošiasi gurmė mėsainių festivalis „Vilnius Burger Fest“.

Virtuvių šefai stebins įvairiausių skonių deriniais: brandinta jautiena, plėšyta antiena, rūkyta kiaulės koja, jaučio liežuviu – ir tai tik pradžia. Aplink gurmaniškus šedevrus besisukančių šefų galėsite klausti, kokios slaptos gudrybės gelbėja ruošiant mėsą, o „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis iš anksto pataria, kaip iki galo atskleisti skirtingų mėsainių skonius.

Gurmaniški mėsainiai – šefų idėjoms nėra ribų

Mėsainiams skinantis kelią į lietuvių kasdienį meniu nebuvo lengva. Iš pradžių, į neįprastą maistą tarp dviejų bandelių, buvo žiūrima vangiai. Vienas iš pirmųjų Lietuvoje pradėjęs propaguoti mėsainių ir gatvės maisto kultūrą, šefas Jonas Jonušas sako, jog mėsainiai šiuo metu klesti ir lietuviai šį greitą maistą vertina: „Daugiau nei prieš dešimtmetį festivaliuose mėsainius žmonės laikydavo nesąmone – dabar šis patiekalas ne vieno mėgstamiausias. Jis šiuo metu klesti, o žmonės nuolat ieško naujovių ir iš viso pasaulio parsiveža įvairiausių skonių bei idėjų.“

Jam antrina ir „Viking The Chef“ šefas Vylius Blauzdavičius. Anot jo, gurmaniški mėsainiai jau ne vienerius metus yra populiarumo viršūnėje, nes tai greitas ir skanus maistas. Ieškantys naujovių – visuomet atranda kuo palepinti gomurį, tačiau išskirtiniais mėsainiais mėgaujamasi ypatingesnėmis progomis. Net ir atradus malonų skonį, per kasdienius pietus grįžtama prie klasikinio sumuštinio su gera brandinta jautiena.

Iš kokybiškų produktų pagamintų mėsainių populiarumą įrodo ir vis daugiau lankytojų sulaukiantis festivalis, kuriame ir šiemet šefai pasiruošę vaišinti dar neragautais skoniais. Gurmanų gomurius lepins mėsainiai su žemoje temperatūroje virtu ir juodalksnio dūmuose rūkytu jaučio liežuviu, su plėšyta kiauliena iš 12 valandų rūkytos kiaulės kojos ar su jautienos brisketu, rūkytu net 18 valandų. Naminės ir pačių šefų gamintos bandelės, savos gamybos padažai su įvairiausiomis uogomis ar džemai, šveicariški ar mėlynieji pelėsiniai sūriai – regis, ragauti norėsis ne vieną.

Ne tik rankų darbo mėsainių šventė

Į vieną vietą geriausius šefus, kokybiško maisto mėgėjus ir naujovių išalkusius entuziastus kartą metuose suburiančiame festivalyje galėsite ragauti ne tik išskirtinių šefų kūrinių, bet ir pasimėgauti derančiais gėrimais bei gera muzika. Kad gurmė mėsainių šventėje pajaustumėte tikrą skonių harmoniją, „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis pataria, kuriuos gėrimus geriausia derinti prie pasirinkto patiekalo.

„Gėrimų derinimas prie mėsainių priklauso nuo aibės skirtingų dalykų – kokia parinkta mėsa, kokiais prieskoniais ji marinuota, kokiu būdu paruošta: kepta, rūkyta ar virta. Gausi ir garnyrų įvairovė, nes tai patiekalas susidedantis iš skirtingų, vienas kitą papildančių skonių. Pavyzdžiui, gaivieji gėrimai ar alus taip pat gali būti kuriami iš daug ingredientų – todėl visų įmanomų kombinacijų nesuskaičiuotume, – sako „Vilkmergės“ alaus someljė V. Čičelis.

Ekspertas prie lengvesnio paukštienos mėsainio pataria rinktis lengvesnius, šviesesnius gėrimus. Prie rūkytos ar tamsesnės mėsos, pavyzdžiui, jautienos – tamsesnius, tačiau saldesnius. O norint atrasti patį tinkamiausią skonio derinį – rinktis keletą gėrimų ir juos skanauti kartu su pasirinktu patiekalu.

Jei po gurmė mėsainių festivalio „Vilnius Burger Fest“, norėsis ir patiems išmėginti jėgas, virtuvės šefai rekomenduoja keletą gurmaniškų receptų, kuriuos nesunkiai pagaminsite namuose.

Šefo Jono Jonušo vištienos mėsainio su žemės riešutų padažu receptas:

Reikės:

Šviežių bandelių

Vienos pusės vištienos krūtinėlės

Druskos

Pipirų

Aliejaus

Padažui:

1 indelio žemės riešutų sviesto

1 indelio „Hoi sin“ padažo

1 stiklinės kokosų pieno

1 š. sojos padažo

1 š. žuvų padažo

Vienos limetos sulčių

Čili pipirų pagal skonį

Karamelizuotiems svogūnams:

Svogūnų

Saldesnio sojos padažo

Aliejaus

Gaminimas:

Vištienos krūtinėlę apiberkite druska, pipirais ir įtrinkite aliejumi. Keletą minučių leiskite pasimarinuoti. Kepkite ant grilio, kol apskrus, bet neperkeps. Plonai supjaustykite svogūnus, pakepinkite aliejuje, kol apskrus. Tuomet užpilkite saldesnio sojos padažo, šiek tiek nugarinkite ir išimkite iš keptuvės.

Pakepinkite bandeles ir ant vienos pusės galite užtepti uogienės, pavyzdžiui spanguolių ar bruknių. Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis ir sudėkite ant uogienės. Užtepkite žemės riešutų padažo, apibarstykite karamelizuotais svogūnais ir uždenkite kita bandele.

„Viking The Chef“ šefo Vyliaus Blauzdavičiaus mėsainio su plėšyta elniena receptas

6 vnt. reikės:

1 kg Elnienos mentės

„BBQ“ padažo

20 g rūkytos paprikos

30 g cukraus

20 g svogūnų miltelių

20 g česnakų miltelių

20 g paprikos miltelių

10 g maltos juodos kavos

10 g druskos

Žemaitiško kastinio pakelio

6 vnt. „Brioche“ mėsainių bandelių

Kopūstų salotoms:

300 g balto kopūsto

1 morkos

50 g išmirkytų razinų

2 š. krienų

3 š. majonezo

10 g druskos

5 g pipirų

60 ml acto

10 g cukraus

Gaminimas:

Visus prieskonius sumaišykite ir jais įtrinkite elnienos mentę. Prieskoniuotą mentę palaikykite kelias valandas šaldytuve. Į paruoštą kepsninę galite įdėti rūkymo kubelių (geriausia obels arba vyno statinės). Įdėkite deflektorių, ant jo vonelę su obuolių sultimis, tuomet grotas ir ant jų elnienos mentę. 120 laipsnių temperatūroje rūkykite 2 valandas. Po to susukite mėsą į foliją ir rūkykite dar 1,5 valandos. Išimtą mėsą palaikykite 30 minučių, po to ją suplėšykite. Mėsą galite rūkyti ir orkaitėje.

Kol mėsa rūkosi, plonai supjaustykite kopūstą, jį apliekite actu, apiberkite druska ir cukrumi, viską gerai išmaišykite ir suspauskite rankomis. Palaikykite, kol kopūstas išleis savo sultis. Jas nupilkite, į kopūstus įdėkite smulkiai pjaustytas razinas, krienus, majonezą bei pipirus ir viską gerai išmaišykite.

Plėšytą elnieną sumaišykite su „BBQ“ padažu. Pašildykite mėsainių bandeles. Ant apatinės užtepkite kastinį, dėkite kopūstų salotas, paruoštą elnieną. Uždenkite kita bandele, taip pat aptepta kastiniu.

„Drama Burger“ šefo Pauliaus Staliorio vištienos mėsainio receptas:

Reikės:

„Brioche“ mėsainių bandelių

Vištienos filė

Vištienos šlaunelių mėsos

Majonezo

„Chipotle“ padažo

Marinuotų agurkėlių

Čederio sūrio

Šaltai rūkytos šoninės

Rukolos lapelių

Druskos

Pipirų

Šiek tiek alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Ingredientų kiekius galite pasirinkti pagal gaminamų mėsainių kiekį ar norimą dydį. Keptuvėje 6-7 minutes kepkite vištienos filė ir šlaunelių mėsą (dėl sultingumo), tuomet lengvai paskrudinkite šaltai rūkytą šoninę. Kol keps, pasigaminkite „Chipotle“ majonezą – lygiomis dalimis sumaišykite norimą majonezą su „Chipotle“ padažu. Per pusę perpjautą bandelę paskrudinkite keptuvėje arba orkaitėje. Bandeles patepkite pagamintu majonezu, dėkite marinuotus agurkėlius, vištieną, sūrį ir paskrudintą šoninę. Tuomet uždenkite kita bandele.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aha

Jus tuos savo receptus galite... Visiski profanai megejai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS