„Hilton“ viešbučio kompleksui – įtarimai duomenų klastojimu | Diena.lt

„HILTON“ VIEŠBUČIO KOMPLEKSUI – ĮTARIMAI DUOMENŲ KLASTOJIMU

Gyventojai, nagrinėdami „Live Square“ komplekso Vilniuje, kuriame turi įsikurti „Hilton“ viešbutis, statybų aplinkybes, išsiaiškino, kad architektų rengtame projekte jie prieštarauja detaliojo plano sprendiniams.

Todėl Lietuvos architektų rūmams (LAR) perduoti įrodymai dėl architektų Tauro Paulausko, Povilo Čepačio bei Dainiaus Čepurnos galimai padarytų profesinės etikos pažeidimų.

„Šešių aukštų kompleksas suprojektuotas tokio aukščio, kaip gretimi penkių aukštų pastatai, todėl vizualiai neviršija reikiamos altitudės. Tokiu būdu galimai apgaulingai manipuliuojant duomenimis, pastatų aukštis padidintas 2 metrais, viso komplekso plotas - šeštadaliu. Baigiant statybos darbus, plika akimi matosi iš gretimų pastatų išsikišusį komplekso aukštą. Tokiu būdu kultūriškai ir istoriškai jautrioje vietoje sostinės vietoje dirbtinai sukuriamas svetimkūnis“, – sako daugiabučio namo Gedimino pr. 46 ir 48 savininkų bendrijos valdybos narys Artūras Saladžius.

Pasak jo iš projekto išklotinių matyti, kad architektai nuo visų privalomų išklotinių galimai „nutrynė“ aplinkinių pastatų altitudes, nurodant tik projektuojamų pastatų aukštį. Manoma, kad tai buvo atlikta tam, kad pagal numatytus detaliojo plano sprendinius, į erdvę įsikomponuotų architektų pasiūlytas pastatas ir jo perimetrai. Be kita ko, kyla pagrįsti įtarimai, kad tokie veiksmai buvo atlikti sąmoningai - sukuriant iliuziją, jog jau suprojektuotų pastatų aukštis neviršija detaliajame plane numatyto aukštingumo ir tinkamai įsilieja į esamą kontekstą.

Mūsų gyventojų bendrija sieks, kad klaidingais duomenimis parengtas projektas būtų panaikintas, o statybai vadovaujančiam architektui būtų panaikintas atestatas.

Gretimų namų bendrija „Live Square“ statybos planavimo ir darbų pažeidimus pastebėjo praėjusiais metais. Apie trūkstamus dokumentus, kylančius neaiškumus dėl projekto, planuojamus atstumus tarp pastatų buvo nuolat informuojama kompleksą statantis įmonė „Eika“. Gyventojai nuolat prašė statybą vykdančios įmonės „Eika“ supažinti su detaliu pastatų projektu, tačiau statytojai nuolat vengė bendradarbiauti su kaimynais, visos statybos laikotarpiu išsisukinėjo nuo konkrečių atsakymų.

Rimtų įtarimų keliančios projektavimo aplinkybės galėjo padėti pastatyti teisės aktų reikalavimus pažeidžiantį pastatą, kuris statomas nesilaikant teisės aktuose numatyto privalomo 3 metrų atstumo nuo gretimų pastatų. Statomas pastatas labai pakeistas, lyginant su projektavimo konkursui pateiktomis vizualizacijomis - įrengta papildoma konsolė, užgožianti kaimyninį pastatą.

Pagal Lietuvos architektų rūmų patvirtintą Etikos kodeksą, architektai savo darbe privalo veikti sąžiningai bei vengti situacijų sudarančių prielaidas manyti, kad dokumentai, tame tarpe ir projektavimo dokumentai, buvo parengti remiantis klaidinga informacija bei suklastotais duomenimis.

Šiuo atveju paaiškėjo, kad galimai dokumentus klastojo pats LAR profesinės etikos tarybos pirmininkas Tauras Paulauskas, o trys iš septynių tarybos narių dirba toje pačioje įmonėje, kaip ir pirmininkas - UAB „Unitectus“, kurios rengtame projekte aptikti, kaip įtariama, klaidingi duomenys.

Lietuvos architektų rūmų Architektų profesinio atestavimo komisija yra sustabdžiusi ar panaikinusi kvalifikacijos atestatus architektams, padariusiems daug mažesnius pažeidimus. Pasak A. Saladžiaus, gyventojai akylai stebės, kaip su pateikta informacija apie galimus duomenų klastojimus elgsis kodekso pažeidimais įtariamas pats etikos komisijos pirmininkas.

„Mūsų gyventojų bendrija sieks, kad klaidingais duomenimis parengtas projektas būtų panaikintas, o statybai vadovaujančiam architektui būtų panaikintas atestatas, jis pats nušalintas nuo statybos priežiūros“, – sako gyventojų atstovas A. Saladžius.

„Live Square“ komplekse turi įsikurti garsaus pasaulinio tinklo „Hilton“ viešbutis. „Šiuo atveju prisidengiant šio tarptautinio prekės ženklo svarba Vilniaus miestui paminami Lietuvos teisės aktai, gyventojų interesai, profesinė architektų etika. Ar prekės ženklo svarba miestui pateisina tokius metodus? Manome, kad ne. Įstatymai turi būti lygūs visiems, todėl mes siekiame ir sieksime, kad statybų vystytojai laikytųsi įstatymų, o pažeidimus padarę asmenys atsakytų už savo veiksmus“, – įsitikinęs gyventojų atstovas A. Saladžius.

GALERIJA

  • „Hilton“ viešbučio kompleksui – įtarimai duomenų klastojimu
  • „Hilton“ viešbučio kompleksui – įtarimai duomenų klastojimu
Gyventojų bendrijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS