Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų | Diena.lt

Į PARODĄ – SEMTIS IDĖJŲ IŠ PROFESIONALIŲ VIRTUVĖS ŠEFŲ

  • 0

„Viskas dėl maisto!“ - tokiu šūkiu šiemet lankytojus pasitinka didžiausia Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF, kurioje per tris dienas parodų ir kongresų centre „Litexpo“ lankytojai galės ne tik atrasti naujus maisto produktus, nepažintus maisto ir gėrimų skonius bei derinius, bet ir stebėti, kaip gimsta šedevrai bei semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų.

„Kuriame BAF kaip tikrą maisto kultūros ir maisto mylėtojų šventę. Tai erdvė, kurioje užgimsta tikra draugystė tarp valgytojų ir gamintojų. Verslui bei užsienio svečiams tai dažnai pirmasis postūmis į Lietuvos gurmanų širdis ir parduotuvių lentynas, nes meilė maistui ir virtuvei čia sujungia visus. Šiemet parodoje bus galima išbandyti naujus Ispanijos, Graikijos, Italijos, Baltarusijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos ir kitų šalių gamintojų maisto ir gėrimų skonius, susipažinti su gamintojais“ - sako parodų ir kongresų centro „Litexpo“ parodos projekto vadovę Lilijana Dirsienė.

Italų virtuvės paslaptys

Savo kulinariniu šou parodą atidaręs profesionalus virtuvės šefas iš Italijos Iglif Di Giacomo sako, kad nors Lietuvoje lankosi pirmą kartą, jau spėjo pajusti, kad maistas lietuviams toks pat svarbus kaip italams.

„Be galo smagu matyti Lietuvoje tiek daug žmonių susidomėjusiu maistu, ieškančių naujų skonių, stebinčių, kaip gaminame ir ragaujančių mūsų pagamintą maistą. Aš čia lankausi pirmą kartą, bet jau matau, kad maistas svarbi jūsų kultūros dalis. Buvau apie tai girdėjęs iš kolegų, o dabar turėjau progą tuo įsitikinti“, - sako Michelin žvaigždutėmis įvertintuose restoranuose dirbęs šefas.

Jo nestebina faktas, kad itališkas maistas itin populiarus Lietuvoje, o išskirtiniai produktai bei vynai greitai randa kelia ant lietuvių stalų.

„Itališkas maistas tikrai yra stebuklas ir turbūt būtų keista, jei sakyčiau kitaip. Mums maistas pirmiausia yra kūryba ir aistra, bendravimas ir džiaugsmas. Ir visi tai jaučia. Tiesa, dažnai pajuokauju, kad Italijos virtuvę labiau už pačius italus išgarsino amerikiečiai. Ačiū jiems už tai, bet norint pajusti, koks yra tikras itališkas skonis būtina arba valgyti Italijoje, arba ragauti mūsų tautiečių gamintą maistą. Džiaugiuosi, kad parodoje turėsite tokią galimybę“ - šypsosi šefas Iglif.

Organizatorių teigimu, parodoje importuotojų iš Italijos gretos kasmet gausėja. Nišinių ir išskirtinių produktų, gėrimų ir net virtuvės technikos gamintojai atranda Lietuvos rinką ir itin vertina lietuvių skonį bei simpatijas.

„Matome, kad Italijos gamintojams tikrai daro įspūdį tai, kokie atviri ir smalsūs yra Lietuvos vartotojai. Patikėkite, gamintojai tikrai renkasi, kurios šalies parodoje jiems verta dalyvauti, kur atvykti. Ir tai, kad Lietuva tampa pirmuoju pasirinkimu, reiškia, jog gamintojai mūsų rinkoje tikrai mato potencialą. Daug reikšmės turi ir tai, kad paroda organizuojama kokybiškai, labai geros galimybės ne tik pristatyti produkciją, bet ir bendrauti su vartotojais“, - sako Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentė Ieva Gaižutytė.

Svarbiausia - noras atrasti ir išbandyti

Atidarymo šou dalyvavęs ištikimas BAF lankytojas, žurnalistas ir televizijos laidų vedėjas Arnas Mazėtis sako, kad čia kasmet ateina ne tik pasisemti įkvėpimo, bet ir paieškoti, kokiomis virtuvės smulkmenomis bei detalėmis galėtų papildyti savo virtuvę.

„Kadangi jaučiu džiaugsmą gamindamas ir kurdamas virtuvėje, parodoje ieškau naujų skonių ir idėjų. Dar visada pasidomiu ir nauja technika, virtuvės įranga bei įrankiais. Man tai puiki proga atnaujinti savo virtuvę, bendrauti, užmegzti naujų pažinčių. O lankytojams labiausiai linkėčiau į parodą eiti be išankstinių nuostatų, ne ieškoti konkretaus produkto, bet su noru atrasti ir išbandyti naujus dalykus. Improvizacijos ir atradimo džiaugsmas turbūt smagiausias šios parodos akcentas“, - sako Arnas Mazėtis.

Nuo lapkričio 9 iki 11 d. parodoje veiks tradicine tapusi interaktyvi kulinarinė erdvė „Virtuvės studija“, kuri šiemet pakvies į nepamirštamas šefų improvizacijas. Jas kurs šefai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas, svečiai iš Italijos, graikas Christos Georgogiannopoulos, „Meze“ restorano šefas. Taip pat veiks vaikų ir Vilniaus kolegijos kūrybinės maisto dirbtuvės, vyks „Steak Supply“, „Euribija“ ir kitų dalyvių maisto gaminimo šou.

Dar daugiau dėmesio pakuotei

Parodoje itin daug dėmesio bus skiriama ir pakuočių sektoriui, taip pat paaiškės net dviejų konkursų -„Pakuočių sektoriaus lyderiai 2017“ ir „Nacionaliniai pakuotės dizaino apdovanojimai (NAPA)“ - nugalėtojai.

Renginyje „Pakuočių sektorius 2017“ susitikti kviečiami skirtingų pakuočių gyvavimo ciklo grandžių atstovai - nuo pakuočių kūrėjų, vartotojų iki atliekų tvarkytojų. Kartu bus diskutuojama ir ieškoma sprendimų, kaip kurti pakuotes, kurios ne tik tinkamai apsaugotų produktą, bet ir būtų patrauklios vartotojams bei lengvai perdirbamos ir sutvarkomos.

Renginio dalyvių taip pat lauks įdomios diskusijos apie šiuolaikines pakavimo medžiagas, aplinkosauginį sąmoningumą skatinančius konstrukcinius ir dizaino sprendimus. Bus ne tik pristatomi šiuolaikiniai pakuočių atliekų tvarkymo sprendimai ir tendencijos, bet ir vyks pakuotės kūrimo procesą pristatančios dirbtuvės.

Kartu su BAF 2-oje „Litexpo“ salėje vyks atsakingo vartojimo, ekologiškų prekių ir paslaugų paroda-forumas „Eko Logika 2017“.

GALERIJA

  • Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų
  • Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų
  • Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų
  • Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų
  • Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų
  • Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų
  • Į parodą – semtis idėjų iš profesionalių virtuvės šefų
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS