Ieško investuotojų: gal norite pirkti pilį? | Diena.lt

IEŠKO INVESTUOTOJŲ: GAL NORITE PIRKTI PILĮ?

Pasaulio ekonomikos forumo Jaunimo globalaus tinklo Vilniuje bendruomenė (World Economic Forum Global Shapers Vilnius) siūlo alternatyvų investuotojų pritraukimo būdą ir kviečia visus prisidėti įsigyjant Raudonės pilį Jurbarko rajone.

Anot iniciatyvos organizatorių, Raudonės pilyje esanti mokykla uždaroma dėl mažėjančio vaikų skaičiaus Jurbarko rajone, tad savivaldybė, netekusi mokinių krepšelių, nebegalės padengti pilies išlaikymo kaštų. Reikalingi nauji investuotojai, kurie padėtų atlikti renovaciją, būtiną pilies funkcijai pakeisti.

„Kilo natūralus klausimas - ar galime kaip nors prisidėti? Tuomet pagalvojome: ar galėtume pasitelkę minios finansavimą leisti žmonėms surinkti tą sumą, kuri būtų panaudota pilies funkcijai pakeisti?“,- sako vienas iš iniciatyvos organizatorių Žygimantas Zabieta. Šią idėją bus siekiama įvykdyti naudojant blockchain technologiją.

Blockchain technologija yra paprastesnė pasidalintos nuosavybės platformų alternatyva, užtikrinanti maksimalų skaidrumą ir įgalinanti demokratišką nuosavybe besidalinančių žmonių dalyvavimą pastato valdyme. Pasinaudosime šia technologija, kad norintys pirkti Raudonės pilį žmonės iš viso pasaulio galėtų įsigyti virtualių žetonų (tokenų). Žetono įsigijimas yra investicija, iš kurios žmonės galės užsidirbti piliai sėkmingai vykdant ekonominę veiklą. Pirkėjas gauna dividendų, dalyvauja pastato valdyme“,- sako Z. Zabieta.

Liepos 15-22 dienomis „Vilnius Grand Resort“ vyksiančios blockchain konferencijos „Pillar Unconference“ metu PEF Jaunimo globalaus tinklo Vilniuje bendruomenė rengia dirbtuves „First Blockchain Castle“, kurių metu kartu su blockchain ekspertais bus siekiama atsakyti į tris pagrindinius klausimus: kaip sukurti šia technologija paremtą minios finansavimo mechanizmą Raudonės piliai pirkti, kokia turėtų būti pastato funkcija ir kaip pritraukti kuo didesnį visuomenės dėmesį prie šio projekto. „Tikimės, kad atėję žmonės dalinsis savo idėjomis ir padės sugalvoti ekonominę veiklą, kurią vykdydamas pastatas savivaldybei ir Jurbarko gyventojams taptų ne tik kultūriniu objektu, bet ir pajamų šaltiniu“, - sako vienas iniciatyvos autorių.

Precedentų pasaulyje neturinti iniciatyva galėtų tapti istoriniu įvykiu Lietuvai. „Tikėtina, kad Dubajaus savivaldybės atstovai važiuotų pažiūrėti, kaip įvyko turto tokenizacija“, - svarsto Ž. Zabieta. Jo manymu, pagrindinis blockchain technologijos pritaikymo principas tiktų ne tik šiai piliai išgelbėti, bet ir bet kuriems kitiems valstybiniams projektams finansuoti.

„Teoriniu lygmeniu, tokia sistema leistų žmonėms susidėti ir pastatyti nacionalinį stadioną“, - sako Ž.Zabieta.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jurgita

Kodel is kart parduoti????? Uzkonservuoti, uzdaryti, su prieziura, kosmoso pinigu nereikia. Kodel visada viska reikia isparduoti ir viskas turi nesti pelna. Galu gale, na gal (tikekim) vel zmones gyvens Lietuvoje, vel reikes mokyklos!!!!

Mūsiškiai

turtuoliai nepirks.Negi dėl kažkokios pilies nuims pinigus iš ofšoru?A'ne Dalyte?

Blinda

Gal dar Traku pili parduokim? Kur eina kgbistu valdoma Lietuva?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS