Įvertino Nemenčinėje sulaikytų vyrų elgesį: tai – žaidimas su ugnimi | Diena.lt

ĮVERTINO NEMENČINĖJE SULAIKYTŲ VYRŲ ELGESĮ: TAI – ŽAIDIMAS SU UGNIMI

Žaisti šratasvydį, apsivilkus Rusijos karių uniformas su tikroviškais atrodančiais ginklais miške, nieko apie tai neinformavus, yra žaidimas su ugnimi, LRT RADIJUI sako atsargos karininkas Darius Antanaitis. „Tai tas pats, lyg stovėtum patikroje įlipti į lėktuvą ir pasakytum „turiu bombą“, o tada pradėtum juoktis“, – komentuodamas įvykį, kai Nemenčinėje buvo sulaikyti šratasvydį žaidę vyrai, tvirtina atsargos karininkas.

Tokios pozicijos laikosi ir „Aro“ rinktinės vadas Viktoras Grabauskas. Jo teigimu, tokia veikla pavojinga, nes, jei tikroviškai atrodantys žaisliniai ginklai būtų buvę nukreipti į pareigūnus, šie būtų panaudoję savo ginklus.

Jie nesuvokia, kokią grėsmė sau kėlė

Kaip teigia vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas, jam apie policijos tyrimą, susijusį su incidentu Nemenčinėje, kol kas nėra nieko žinoma, tačiau ministras džiaugiasi, kad tokioje situacijoje žmonės sureagavo pilietiškai.

Jeigu tie ginklai būtų nukreipti į pareigūnus, manau, pareigūnai būtų atitinkamai panaudoję savo šaunamus ginklus.

„Norėčiau pasidžiaugti gyventojų pilietiškumu. Gyventojai pranešė, pamatę tokius asmenis. Galbūt tai mūsų rengtų pratybų teigiamas rezultatas, nes tada pasisakėme, kad gyventojai galėtų būti aktyvesni. Mane tai tikrai labai džiugina. Taip pat norėčiau pasidžiaugti, kad tokioje neeilinėje situacijoje niekas nenukentėjo. [...] Šis sulaikymas galėjo pasibaigti liūdniau, nei pasibaigė“, – tvirtina ministras.

Nors po asmenų sulaikymo vienas iš jų kreipėsi į žiniasklaidą tvirtindamas, kad „Aro“ pareigūnai naudojo perteklinę jėgą ir tyčiojosi iš jo bei kitų sulaikytųjų, E. Misiūnas tokiais pareiškimais abejoja: „Kad specialiai tyčiotųsi iš asmenų, naudotų perteklinę jėgą, man būtų sunku patikėti, bet, žinoma, „Aro“ pareigūnai elgėsi nešvelniai. Negalima tikėtis, kad tokie pareigūnai imtųsi švelnių veiksmų. Manau, buvo greitai imtasi priemonių, likviduota, uždėti antrankiai, asmenys susodinti į transporto priemones ir išvežti.“

Ministras abejoja, ar sulaikytieji šratasvydininkai suvokia, kokią grėsmę sau kėlė. „Vaikinai, neturintys jokių pašalinių žmonių, kurie perspėtų, kad tai – žaidimas, vaikšto miške, atrodydami kaip kareiviai, turi ginklus, kurie panašūs arba atrodo visiškai taip pat, kaip kariuomenės ginklai, ir žaidžia karą. Jeigu tie ginklai būtų nukreipti į pareigūnus, manau, pareigūnai būtų atitinkamai panaudoję savo šaunamus ginklus“, – sako E. Misiūnas.

Jėga dėl įsakymų nevykdymo

Anot „Aro“ rinktinės vado V. Grabausko, savaitgalį policija gavo pranešimą, kad Nemenčinės rajone pastebėti automatiniais ginklais ginkluoti asmenys, todėl policija, nenorėdami rizikuoti siųsdama savo pareigūnų, kreipėsi į „Arą“.

„Buvo išsiųsta budinti kovinė „Aro“ grupė. Ji, nuvykusi į tą vietą, vykdė sulaikymą. „Airsoftiniai“ ginklai praktiškai niekuo nesiskiria nuo tikrų. Vizualiai jų neatskirsi, todėl sulaikymas buvo vykdomas griežtai, kaip prieš asmenis, turinčius šaunamuosius ginklus. Galiu pasakyti tik viena – džiugu, kad niekas nesugalvojo atkreipti tų žaislinių ginklų į mūsų pareigūnus, nes tokiu atveju mūsų pareigūnai būtų panaudoję šaunamuosius ginklus prieš juos“, – tvirtina V. Grabauskas.

Jo aiškinimu, kiekvienoje situacijoje „Aro“ pareigūnai taiko specialius taktinius veiksmus, todėl ir šiuo atveju buvo vykdomas griežtas sulaikymas. „Jeigu tik kyla pavojus mūsų pareigūnams, jie taip pat iš karto gali panaudoti šaunamąjį ginklą. Šiuo atveju dalis tų asmenų turbūt nesitikėjo, todėl iš pradžių nevykdė nurodymo gulti. Todėl reikėjo eiti į artimą kontaktą – juos paguldyti ant žemės. Paskui jiems buvo uždėti antrankiai“, – nurodo V. Grabauskas.

Tai tas pats, lyg stovėtum patikroje įlipti į lėktuvą ir pasakytum „turiu bombą“, o tada pradėtum juoktis.

„Aro“ vadas perspėja, kad norintieji žaisti šratasvyrį turėtų įstoti į klubus, kurie apie savo rengiamus žaidimus informuoja policijos pareigūnus ir savivaldybę: „Ten tikrai niekada neiškyla problemų. Jeigu žmonės susirenka (nežinau, kaip vadinti) pažaisti karo į miškus, apleistus pastatus ar dar kažkur, o savivaldybė apie tai neturi informacijos, reaguojama kaip į didelį pavojų.“

Gyventojus ragina elgtis taip pat

Atsargos karininkas D. Antanaitis sulaikytų šratasvydininkų elgesį vadina žaidimu su ugnimi. „Tai tas pats, lyg stovėtum patikroje įlipti į lėktuvą ir pasakytum „turiu bombą“, o tada pradėtum juoktis. Valstybės saugumo departamentas (VSD) jau įspėjo, kad pagrindinė grėsmė šiais metais yra „Zapad 2017“. Taip pat žinome, kad Rusijai vykdant okupaciją Ukrainoje buvo naudota panaši taktika – infiltruoti vadinamieji „žalieji žmogeliukai“, todėl kopijuoti tokią elgseną yra mažų mažiausiai kvaila ir tiesiog nesuvokiama protu.“

Jo nuomone, tokiais asmenimis lengva manipuliuoti: „Jis imituoja Rusijos kariuomenės karių veiksmus, naudoja panašius ginklus. Šiuo atveju net negalima sakyti, kad jis ruošiasi įsilieti į Lietuvos kariuomenės gretas, nes kitaip jis stotų į Šaulių sąjungą, savanorių pajėgas, kariuomenę. Ne, jis rengiasi kaip Rusijos karys Ukrainoje, jis naudoja Rusijos kariuomenės ginklus, kurie naudojami Ukrainoje, ir savo taktiką jis derina su Rusijos kariuomenės taktiką. Tiesiog akivaizdžiausi dalykai – kaip žmogus mąsto, taip jis ir elgiasi.“

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas Laimis Bratikas džiaugiasi, kad gyventojai pranešė apie įtarimą sukėlusius asmenis. Jo teigimu, jei žmonės tektų susidurti su panašia situacija, būtent tokių pačių veiksmų ir reikėtų imtis.

„Reikėtų elgtis taip, kaip buvo pasielgta dabar – skambinti policijos pareigūnams. Kitas dalykas, vertinant geopolitinę aplinką regione, vis tiek reikėtų šiek tiek atkreipti dėmesį į tai, kokius drabužius dediesi ir kaip elgiesi. „Aro“ vadas paminėjo, kad yra oficialios organizacijos, kurios išsikabina skelbimus, pažymi savo teritorijas, informuoja tiek pareigūnus, tiek kitas institucijas apie savo žaidimus. Tai nesukelia papildomų nepatogumų. Tiesiog reikėtų elgtis šiek tiek atsakingiau“, – ragina kariuomenės atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Anonimas

"Žaidimas su ugnimi". Ah... Nu taip - prisiminkim Gintarą Beresnevičių. Laikė, kol numirė. Ir aišku, kad koks nors "Kolia iš Aro", spardęs lietuvius, liks nekaltas, kaip ir Beresnevičiaus žudikai kažkada. Tikrai - "ugnis tie Omonovcai". "Sviatyje", pagal Eimutį Misiūną. KGB agento sūnui taip pridera sakyti.

Anonimas

ar tik cia nebus budrumo patikrinimas is rytiniu kaimynu puses????

nesupraskit manęs teisingai,

bet, manau, tam tikros politinės orientacijos pienburniai sugalvojo pažaisti karą. Taip ir įvyko. Kur čia problema? Ambicijos, kad tokius reindžerius (beveik specnazą) suguldė marmūzėm į žolytę? Pratinkitės:kare visko būna, o jum, rūstūs smogikai, dar gerai baigėsi. Manau, kad užteko proto letenėlėm nemosikuot, ir advokatėlio nereikalaut.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS